Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsleves májas grízgaluskával

Húsleves májas grízgaluskával
Húsleves májas grízgaluskával
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beteg édesanyámnak minden hétvégén egy fél tyúkból húslevest főztem. Ez egy idő után számomra igen unalmassá vált. Levesbetétnek amúgy sem eszem a tésztát (anyukámnak mindig gyermelyi hosszúmetélttel kellett), így különböző fortélyokkal tettem változatossá az ételt.
Kedvencem a májas grízgaluska, ez a levesnek is nagyon jó ízt ad, nagyon tartalmas, erőleves lesz belőle.

hozzávalók / 6 adag

A húsleveshez

A májas grízgaluskához

ajánlat

Levesbetét lehet még a nagyon egyszerűen elkészíthető fűszeres krumpligombóckák.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemájat elkaparjuk vagy ledaráljuk.
  2. A hagymát, fokhagymát kevés zsiradékon megdinszteljük.
  3. A tojásfehérjét felverjük habnak, ettől lesz könnyű a galuska.
  4. Összekeverjük a májat, hagymát, tojássárgáját, apróra vágott petrezselyemlevelet, borsot, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Lassú, átforgató keveréssel hozzáadjuk a 4 marék grízt (búzadarát).
  5. Legkevesebb fél órát pihentetjük, hogy a gríz megszívja magát, és evőkanállal a forrásban lévő húslevesbe szaggatjuk. Lassú tűzön főzzük, 5 perc múlva a galuskákat megforgatjuk. Majd a tűzről levéve 10 percig fedő alatt pihentetjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 19 644
elküldve: 3
receptkönyvben: 467
elkészítve: 10/15
Facebookon megjelent: -

szakács

gyili

Mióta szakács: 2010.08.21.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

grízgaluska májjal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ágnes360
Ágnes360 Sun, 2014-05-04 09:59

Nagy sikert aratott nálunk a recepted, azóta már többször elkészítettem. Az ízvilága hasonlít ahhoz a levesbetéthez, amit szeretünk, csak nem grízzel, hanem liszttel szoktam besűríteni, és egy nylon zsákban egybe teszem a levesbe, amit több helyen kiszúrok. Ha megfőtt felszeletelem, és így tálalom.
Üdv. agnes 360

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-10-07 14:14

Kedves gyili!
Húsleves volt a mai ebéd, és ezt a májas grízgaluskát készítettem bele, holnap újra kell készíteni, mert elfogyott! :-O
Én se szeretek méregetni, aki tud főzni, néhány év tapasztalattal, az tényleg úgyis látja és érzi az állagából , bár meglepetés itt nálam is volt, de ebből tanulunk.:-O
Itt a receptek felrakásánál tanultam meg, hogy mérni és írni kell, hogy mikor és miből és mennyit.:-o
Nehéz volt, néha még ma is.
Szép vasárnap délutánt kívánok!
Éva-A.

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2012-03-18 18:04

Ez volt ma a betét a húslevesben, finom! Ha lehet egy javaslatom: szerintem egyszer mérd le mennyi a négy marék gríz, és írd át. Komolyan megijedtem , amikor az első galuska a vízbe érkezve laposra szétterült, azt hittem menten szétfő az egész. Végül nem főtt szét, egyben maradt, de rájöttem, hogy kevés a gríz (kicsi a kezem), attól lágy és terül szét. Egy kis gríz utánpótlás aztán segített.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 12:05

Szia! Nagyon jó ez a recept, tegnap kipróbáltam, és az egész családomnak tetszett! Finom lett, én raktam bele egy pici sót!
Köszi a receptet. puszi :-)

mirza
mirza Mon, 2010-09-20 08:37

Kedves Gyili! Nagyon szimpatikus ez a májas grízgaluska!
Megtennéd, hogy legközelebb leméred annak a bizonyos "4 marék gríznek" a pontos súlyát..? (Azért kérlek, mert tapasztalatom szerint nagyon kényes dolog eltalálni azt a bizonyos gríz-egyensúlyt; ha "bőven mérem", könnyen "kőgaluskákat" főzök. xD)
Ja, és te SÓT egyáltalán nem teszel a galuskához?!? (vagy csak lemaradt a felsorolásból?) :D én nem tudom elképzelni anélkül!
Üdv.: Mirza

gyili
gyili / gyili Tue, 2010-09-21 19:43

Hali!
Úgy örülök, mert ez az első receptem, egyben az első hozzászólás.
Ígérem, legközelebb mindent lemérek.
Én nem az a méregetős fajta vagyok, az állagáról meg tudom állapítani, hogy miből mennyi kell bele (bár értek már meglepetések :-))
Ha hígnak találom a masszát, akkor tovább pihentetem, mert a gríz megszívja magát.
A só? Egy kicsi nem árt bele, de csak óvatosan, mert a májnak van sótartalma. Bátyám Delikátot tesz bele, az meg eleve sós.
Én amúgy elég sótlanul eszem, és nem használok olyan ételízesítőket, amelyekben előfordulnak azok a bizinyos "e"-k.
Legközelebb rövidebb leszek, most az egyszer bocs.
üdvili

170
karajcsont 500 g
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
zeller 1 kis db
petrezselyem 0.5 csokor
hegyes erős paprika 1 db
karalábé 1 kis db
vöröshagyma 1 közepes db
fekete bors 10 szem
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
szerecsendió 0.5 db
ételízesítő 2 teáskanál
1 teáskanál
csirkemáj 30 dkg
tojás 2 db
búzadara 4 teáskanál
petrezselyem 1 csokor
vöröshagyma 1 kis db
fokhagyma 1 gerezd
fehér bors 0 ízlés szerint