Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsos bableves 13. - cipóban, Re-Bab-Ra !

Húsos bableves 13. - cipóban, Re-Bab-Ra !
Húsos bableves 13. - cipóban, Re-Bab-Ra !
257 perc / előkészület: 130 perc főzés: 120 perc sütés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Re-Bab-Ra fel!
A CSR és az ÖKO jegyében babozni fogunk. Nem. Nem egy sálgótarjáni gyermek bábcsoport „Hájós babó” című mese novelláját fogjuk megtekinteni, hanem főzünk egy jófajta tejfölös bablevest cipóban, mert igény mutatkozik rá (ahogy ezt az öcsém mondaná). Ráadásul megpróbálunk felhasználni hozzá egy kis maradék ezt-azt a hűtőből, és persze sok zöldséget is beszélek, meg teszünk is bele.
Egy kis időutazásra van szükség, mert te ugye ma akarsz bableves enni, viszont ahhoz, hogy hamar készen legyen, már tegnap be kellett volna áztatni 50-60 dkg tarkababot, ami mára már szépen megdagadt volna. Na, most mi legyen. Azért nézd meg, hátha beáztattad, csak nem emlékszel… Ha nem, nincs gáz. Az időutazás még senkinek sem sikerült, illetve nekem de. Amikor egyszer (többször) múlt havi volánbérlettel utaztam a következő hónapban is. Úgy teltek a hónapok, hogy na, a bérlet pedig friss maradt, és mindig adott havivá avanzsált. Jó, volt egy kis preparáció…
Na, pattanj le a zöldségeshez, és vásárolj 50-60 dkg fejtett babot, lehetőleg tarkát. Ha már ott vagy, akkor vegyél egy kis csokor petrezselymet is (Ha jól látom, akkor ez sincs otthon. Honnan tudom? Viccelsz?!). Borítsd bele egy nagy tálba a babot, engedj rá szobahőmérsékletű vizet. Remélem, van fűtésed és ez nem 5 fokos, mer’ az balesetveszélyes…  Áztasd min. 2 órán keresztül. Aztán kutakodj a hűtőben. Szükség lenne füstölt, paprikás kolbászra vagy szalámira, és egy kis füstölt hús vagy sonka is kell még az alapízhez. Jó lenne, ha házi lenne. Nem ám ilyen gyorspácos, tömlős, legjobb áras, multis, csúcsakciós, mert ha az vagy, amit megeszel, akkor apám te szójalecitin, meg iparibörke, illetve esetleg savanyúságot szabályozó anyag vagy. Savanyúságot szabályozó anyag? Hogy kerül savanyúság a kolbászba? Egyébként ez nekem a Muterom, mert ő szokta szabályozni a savanyúságokba meg a kovászos uborkába kerülő anyagokat. Ha nincs otthon maradék, akkor inkább a hentestől szerezd be. Pl. sima füstölt csülök vagy füstölt húsos szalonna.
Kockázz fel apróra 1 vöröshagymát, és szórd bele egy fazékba, párold üvegesre, majd szintén kockázd fel a húst, a kolbászt, és dobd rá a hagymára. (Ha a csajod nem rajong a füstölt húsért, de a bableves ízét komálja, akkor a húst hagyd egyben, így nem lesz nehéz kikotorni, te meg nem leszel idegbeteg, hogy a sok melódat így hálálja meg, hogy turkál a kajában). Közepes lángon csalogasd ki belőlük a zsírt 10 percen keresztül, majd dobj rá az őrölt pirospaprikát, és pirítsd őket 2 percen át, kevergetve, nehogy leégjen. Darabolj fel nagyon apróra 1 fej burgonyát, forgasd bele, majd szórd meg a sóval.
A megdagadt babot borítsd rá az áztató vízzel együtt, és adj hozzá plusz annyi vizet, hogy fazék kb ¾-ig érjen. Dobd bele a húsleves-kockát, a babérlevelet, a vöröshagymát. Ismét kutakodás, maradék zöldségek felhasználása. 1 nagy paradicsom 2 szál újhagyma vagy 1 póré, ha van darált pirospaprikád, akkor abból 1 tk, ha nincs, akkor egy paprika félbevágva. Ezeket mind tedd hozzá. Kóstold meg, ha kell, sózd. Ha felforrt, akkor vedd lejjebb a póvert. Lefedve főzd, míg a bab meg nem puhul.
Addig nagyon ráérsz. Ja. Nem, mert elfelejtettem megírni, hogy kellenének 0,5 kg-os barna vagy rozscipók is. Annyi, ahányan vagytok, lesztek. Legyen 4 db. Ugorjál le szépen a pékhez, és vegyél….Vágd le egy éles késsel a cipók tetejét. Vékonyan. A tetejükre szükség lesz még. A belsejüket szinte egészen szedd ki. Tedd félre őket. Ha a bab elkezd puhulni (kb. az idő 3/4-énél), akkor mehet bele a feldarabolt sárgarépa és a burgonya. Félig lefedve főzöd, míg a répa meg nem puhul. Ha megfőtt a répa, akkor vedd le a fedőt. Merj ki 2 merőkanál levet egy erre alkalmas edénybe.Tegyél bele 1-1,5 dl tejfölt, egy csipet sót és egy púpozott ek finomlisztet. Botmixerrel turmixold át, majd lassan borítsd vissza a fazékba, és keverd el.
Készíts 1 tojásból, lisztből, aprított petrezselyemből galuskatésztát, és kotró mozdulatokkal szaggasd bele a fazékba. Nem ragad a kanálra, ha szaggatás közben a kanalat a levesbe mártod. (Fürge ujjak kalendárium 1962. június, Konyhai praktikák… lehetne onnan is, de nem).  Merd a cipókba a levest, tetejük vissza, előmelegített sütőbe be, és pirítsd meg a kérgüket.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A galuskához

ajánlat

Kalapjuk le, előtted is… és fogyasztható.
Tejföllel, erős pistával, erős paprikával díszíthetjük.
(A képen nem cipóban látható, talán észrevetted :). Ez azért van, mert nem sikerült olyan gyorsan lefotózni, hogy a családom ne kezdte volna el felfalni, szőröstől-bőrőstől-cipóstól. A fotót pótólom a későbbiekben).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este áztassuk be, de ha aznap készítjük, akkor minimum 2 órát át legyen vízben.
  2. Egy 5 l-es fazékba tegyünk olívaolajat, majd kockázzunk rá egy fej vöröshagymát, és pároljuk meg.
  3. Kockázzuk rá a kolbászt és füstölt húst is, majd pirítsuk együtt 10-15 percen keresztül.
  4. Adjunk hozzá 1 tk őrölt pirospaprikát, majd pirítsuk ezt is kevergetve 2 percig közepes lángon, ezután aprítsunk apróra 1 burgonyát, és forgassuk hozzá.
  5. Tegyük bele a babot az áztató vízzel együtt, majd jöhet a babérlevél az egész vöröshagyma, a 2 újhagyma, a húsleves-kocka, a só és bors, a paradicsom és az egész paprika. Öntsük fel annyi vízzel, hogy a fazék 3/4-ig legyen.
  6. Forrás után vegyük lejjebb a lángot. Főzzük, míg a bab meg nem puhul. ha beázattuk előző este, akkor kb. 75 perc, ha nem, akkor kb. 2 óra.
  7. Közben pucoljuk meg a répát és a burgonyát, majd ha a bab kezd puhulni, tegyük ezt is a levesbe (kb. a fenti idő 3/4-énél).
  8. A cipók tetejét vágjuk le, mint egy kalapot, és a belsejüket távolítsuk el úgy, hogy csak egy vékony kéreg maradjon, de vigyázzunk, hogy ki ne lyukadjon. A tetejükre szükségünk lesz.
  9. Ha a répa is megfőtt, akkor vegyük le egészen a lángot. Merjünk ki egy arra alkalmas edénybe 2 merőkanál levest, tegyünk bele 1-1,5 dl tejfölt és egy púpozott ek lisztet, majd botmixerrel turmixoljuk össze, aztán lassan keverjük vissza a leveshez.
  10. A tojásból, a 2 ek lisztből, a csipet sóból, egy kis vízből és az összeaprított petrezselyemből készítsünk nokedli állagú tésztát, majd szaggasuk bele a levesbe. 10 percig főzzük még, aztán elzárhatjuk.
  11. A cipókba merjük bele a levest, tegyük rájuk vissza a tetejüket, és előmelegített sütőbe egy tepsiben toljuk be. Addig süssük, míg a kérgük meg nem pirul.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 121
elküldve: 0
receptkönyvben: 83
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

bableves, bableves cipóban, Jókai bableves, csülkös bableves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-02-19 12:12

Nagyon is értem a problémádat... :-p
Kiváncsian várom a tavaszt itt, Nálad.

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sat, 2011-02-19 09:36

:D, Szia!
Új módszerem van. Ha este készül el a kaja, általában ez van, akkor is csak reggel fotózom, nappali fénynél. Mondjuk ez majd talán tavasszal lesz igazán észrevehető, mert mostanság ez a homogén szürke elegy, amit nappalnak nevezünk, csak egy árnyalattal világosabb, mint az este.
Üdv

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-18 19:01

Tényleg nem nagy kunszt, de ahogy a megszokottól eltérően felkonferáltad a receptet, hát már ezért megérte hogy belekukkoltam.
Azután meg azért, mert rögtön kedvet kaptam az elkészítéséhez.

1058
fejtett bab 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
újhagyma 2 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
burgonya 2 db
kolbász 15 dkg
sertéshús 20 dkg
fűszerpaprika 1 teáskanál
babérlevél 5 db
paradicsom 1 nagy db
paprika 1 közepes db
bors 0.5 tk
leveskocka 1 db
1 teáskanál
zsemle 4 db
tejföl 1.5 dl
finomliszt 1 evőkanál
olívaolaj 1 ek
tojás 1 db
finomliszt 2 evőkanál
1 csipet
víz 2 evőkanál
petrezselyem 1 csokor
víz 3.5 l