Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsos csorba

Húsos csorba
Húsos csorba
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben Székelyföldön és Partiumban is ettem csorbát, nagyon ízlett. Jó lenne itthon is elkészíteni. Túrtam egyet a neten, és kiderült, hogy annyiféle csorba van, mint égen a csillag. (Nyilván, mivel a 'ciorba' maga levest jelent.) Némi nézelődés után rájöttem, hogy két dologban egyeznek meg a receptek: a végeredmény savanykás, és van benne lestyán. Gyorsan rájöttem, hogy se korpaciberét, se tejsavót nem fogok errefelé kapni, de a piacon még a lestyántól is megütköztek, a nénik azt se tudták, mi az. (Megjegyzem, élőben még én se láttam sose, csak annyit tudok róla, hogy formára hasonlít a petrezselyemhez.) Szerencsére felfedeztem, hogy lehet szárítva is kapni. Savó helyett tejföllel próbálkoztam, savanyítani meg jó az ecet is. Lehet, hogy a végeredménytől egy csíkszeredai elsírná magát, de szerintem nagyon jó lett, és rettentően hasonlít ahhoz, amit Szatmárnémetiben ettem. Máskülönben ez a világ legegyszerűbb levese: mindent összevágunk, és puff, megfőzzük. Húsból valami zsírosabb fajta kell bele (lapocka, dagadó, ilyesmi), mert semmi más zsiradék nem kerül bele. A receptek szerint egyébként az égvilágon mindenből főzik, marhából, borjúból, pacalból, csirkéből, füstölt húsból, talán még halból is. A zöldségek száma is végtelen, babtól a sütőtökig minden mehet bele. A recept lelke a lestyán, ami annyira illatos és ízes, hogy elviszi a hátán ezt az egész műfajt. Tehát: hajrá, mindenki fedezze fel a maga csorbáját!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst egészen apró kockára felvágjuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, és mindet apró kockára felvágjuk. A kelkáposzta vastag erét kivágjuk, a leveleket felkockázzuk.
  3. A húst vízzel felöntve főzni kezdjük, ha forr, a habot leszedjük róla.
  4. Az összes feldarabolt zöldséget a húshoz öntjük. Még annyi vizet öntsünk rá, hogy jó sűrű maradjon.
  5. A levest a són és borson kívül főként lestyánnal ízesítjük. A friss biztosan jobb, de szárítottat is használhatunk. Szárítottból kb. csapott evőkanálnyi kell. Ha szeretjük, tegyünk bele egy nagy csipet tárkonyt is.
  6. Ha minden megfőtt, a forró léből vegyünk ki egy csészényit, keverjük el a tejföllel, és így öntsük vissza a levesbe (nem lesz csomós a tejföl).
  7. Kóstoljuk meg: ha savanykásabbra szeretnénk, kb. 1 ek ecettel ízesítsük. (Tárkonyecetet is használhatunk.)
  8. Egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 891
elküldve: 11
receptkönyvben: 213
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

savanyú zöldségleves, lestyános savanyúleves, erdélyi csorba

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

peligebacse
peligebacse Sun, 2014-02-09 14:20

A Maggi kocka szerintem lestyánból készül. Próbáld ki húslevesbe. Kösz a "csorba - leltárt".

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-02-09 16:58

Kedves Peligebacse!
Igen, van a Maggi kockában lestyán, de annál intenzívebb íz kell a csorbába. Szárított fűszernövényként valószínűleg bármelyik nagyobb szuperben kapható, a Kotányi forgalmazza. Friss növényként még nem találkoztam vele, itt, az Alföld közepén nem termesztik - legalábbis piacon nem árulják.
Üdvözöl: Koszider

muzsikus
muzsikus Fri, 2016-01-29 15:20

Kedves Koszider,lestyán-ügyben szerenék segíteni,mivel én is imádom a különböző csorbákat,amikbe 1 kivételével,mindben nélkülözhetetlen.Az a legegyszerübb,ha van saját,vagy rokonnak kis kertje,ahol el lehetne vetni a lestyán magot,amit a gazda boltokban be lehet szerezni,ha nincs nekik,lehet kérésre rendelnek....a fiss lestyánnál nincs finomabb,nyáron amikor a sok van ,leszedem és megmosva lefagyasztom.Az íze a zellerhez hasonlít,csak kellemesebb...én csak a főzés végén teszem bele a levesbe,apróra vágva..Üdv

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2016-01-29 15:32

Kedves Muzsikus!
Lestyán-gondjaim azóta szerencsésen megoldódtak, mert a barátnőm kertjében terem. (Én emeleten lakom, esélyem sincs a lestyánra.) Így aztán már élőben is láttam, tényleg nagyméretű növény, és fantasztikus illata van. Most is van a fagyasztómban vagy 3-4 adag, ez kitart az újig. Nem rossz a szárított se, de a friss valóban utánozhatatlan, aki csak teheti, ezt használja.
Köszönöm: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-09-22 17:31

Kedves Koszider!
Köszönöm, nagyon tetszik a recepted, elmentettem.:-O
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2012-09-22 20:40

Kedves Éva!
Köszönöm! Egyébként tényleg jó és piszok egyszerű.
Üdvözöl: Koszider

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 15:40

A lestyán, nem hasonlít a petrezselyemhez, mert 2 méter magassra is meg szokott nőni. Viszont, kiváló!

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-09-21 18:43

Igen, hallottam, hogy micsoda óriás növény, de a fotók alapján a levél formája mégis leginkább a petrezselyemre hajaz. Az íze tényleg csodás!
Koszider

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 20:06

Igen, hasonlít, 1:20 arányban. Van nekem is egy csorbám fenn. Dunadeltában ez is különleges, az ottani halászlében. Aranyat ér. Na, nem mindenben, csak savankás lében. (erőlevesbe nem teszek).

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-09-21 21:03

Kedves Sancho!
Azt hiszem, most sikerült igazán körülírnunk a lestyánt: hússzor nagyobb petrezselyem, aminek teljesen más íze van. És igen! A savanykás lével csodát tesz!
Köszönöm, hogy segítesz kiigazítani botladozásaimat az erdélyi konyha körül! (Ja kérem, egy igazi szakács Borszékről!) És legalább ehetőnek tartod, amit főztem?
Üdvözöl: Koszider

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 21:05

Teljesen. Ebben hibázni csak annyit lehet, ha kifelejted a húst.

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2012-09-22 08:34

Jártam arra, ittam borvizet, de sajnos, szörnyű régen (vagy 30 éve). Csodálatos vidék!

Sancho
Sancho Sat, 2012-09-22 08:36

Most érdemes megnézni, fejlődünk, szépülünk. Ha errejártok, várlak egy pityókatokánnyal, meg egy kisüstivel!

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2012-09-22 09:11

Pityókatokány? Paprikás krumpli lenne? (Szeretem!) Köszönöm a meghívást, remélem, szavadon tudlak fogni egyszer!

Sancho
Sancho Sat, 2012-09-22 09:48

Olyasmi. A pincepörkölt székely változata. Rendezvényeken 150-200 személyre készül.

401
sertéslapocka 30 dkg
lestyán 0 ízlés szerint
sárgarépa 2 db
fehérrépa 2 db
karalábé 1 db
zeller 1 kis db
kelkáposzta 1 kis db
burgonya 3 db
tejföl 175 g
ecet 1 ek
tárkony 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1.5 l