Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hússal töltött gombóc

Hússal töltött gombóc
Hússal töltött gombóc
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vendégek voltak nálunk, és egy hatalmas bőrös malaccombot sütöttem. Nem fogyott el mind (valamivel több, mint 2 kg volt), és mivel ilyenkor a maradék húsból hússalátát szoktam készíteni, gondoltam, most kell valami változatosság. Eszembe jutott, hogy olvastam valami gombócos receptet, amibe pont annyi hús kell, amennyi nekem megmaradt. Hát így történt ez a story. Nagyon finom, de nagyon laktató is.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

  • 0,5 kg burgonya
  • 1 tojás
  • 0,5 kg liszt
  • 1 tk só
  • 6 dkg zsír vagy vaj

A töltelékhez:

  • 25-30 dkg (maradék sült vagy főtt)  hús
  • őrölt fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csomó / kötés zöldpetrezselyem
  • 2-3 dl tejföl
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megmossuk alaposan, majd héjában, sós vízben megfőzzük, és áttörjük. Ezután hozzátesszük a tojást, lisztet, sót, egy diónyi vajat vagy zsírt, és tésztát gyúrunk.
  2. Kinyújtjuk, egyenlő kockákra vágjuk, és mindegyikre tölteléket teszünk.
  3. Töltelék: A hagymát zsíron vagy vajon megpároljuk, hozzátesszük a (lehet maradék) sült vagy főtt húst, átsütjük kicsit, ízesítjük őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel, ezután a húst kiszedjük, apróra vágjuk vagy megdaráljuk. Úgy szedjük ki a húst, hogy lehetőleg hagymás zsír/olaj vagy vaj maradjon az edényben.
  4. Ha megtöltöttük a tésztákat a darált töltelékkel, azután gombócokat formálunk, kicsit összenyomkodjuk a nyílást, hogy főzés közben ne essen a töltelék ki belőle.
  5. Forró, lobogva fövő, sós vízbe beleteszünk annyi gombócot, amennyi egymás mellett kényelmesen elfér. Miután feljöttek a víz tetejére, akkor elkészültek, és szűrőkanállal kiemeljük a vízből.
  6. A szűrőkanállal kiszedve a maradék hagymás zsírba forgatjuk, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 423
elküldve: 0
receptkönyvben: 75
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Sweetly

Mióta szakács: 2012.03.15.
97 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hússal töltött burgonyagombóc, krumpligombóc hússal töltve, darált húsos krumpligombóc

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Mon, 2013-06-24 20:49

Valóban finom és valóban laktató :) Épp nagy befőzések (lekvárok, befőttek, savanyúságok) és feldolgozások közepette vagyok. Ha Te is Éva-Anyóca, akkor jó munkát kívánok hozzá! :)

Miss Sweetly