Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti fonott kalács Stella konyhájából

Húsvéti fonott kalács Stella konyhájából
Húsvéti fonott kalács Stella konyhájából
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagypénteken készítik. A kalács magyar parasztkonyha legrangosabb ünnepi tésztaétele. A kalács Jézus teste, a körbefont alak a töviskoszorút jelképezi, a tojás pedig termékenységi szimbólum. Régi népszokásban csak ünnepekkor készítettek kalácsot. Húsvétkor és Karácsonykor.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Akkor szeljük fel, amikor már meghűlt. Főtt sonkaszeletet a tetejére, egy kis majonnézes tormával megkenni, és friss- ropogós retekkel tálalhatjuk is a Húsvéti ünnepi reggelit.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy mély tálba átszitáljuk.
  2. 2 dl langyos tejben 1 kk cukor hozzáadásával a 3  dkg élesztőt belemorzsoljuk, és felfuttatjuk.
  3. A liszthez adjuk az 1 tojássárgáját, 1 kk sót, a felfuttatott élesztős tejet, 2 ek cukrot, 1 ek tejfölt, 5 dkg felolvasztott vajat, 1 cs vaníliás cukrot, a maradék langyos tejet, és a rumaromából egy picit.
  4. Jól összegyúrjuk, és ha elválik az edénytől három részletben, 3 ek langyos, olvasztott vajat gyúrunk még hozzá. (A gyúrást én robotgéppel csináltam.) Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítva három egyforma cipóra osztjuk. A cipókat kezünkkel meghúzogatva rudakat sodrunk, ebből fonjuk meg a kalácsot.
  6. 6 tojást megfőzünk keményre, kihűtjük.
  7. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, és a tojásokkal díszítjük.
  8. 1 tojássárgájával kenőtollal a kalácsot megkenjük.
  9. Addig sütjük a sütőben, amíg át nem sül.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x35x3 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 299
elküldve: 3
receptkönyvben: 125
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Stella

Mióta szakács: 2010.03.20.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fonott kalács, kalács húsvétra, kalács kelt tésztából

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Stella
Stella / Stella Thu, 2013-03-28 22:18

Kedves nannooo!
A tojást meg kell előtte főzni,mert úgy dolgozni is könnyebb vele,nem törik össze és folyik szét.
Szerintem bár még nem próbáltam ,de ha nyersen tennéd a tésztába a díszítő tojásokat valószínűleg felrobbannának a 220c°-tól.
Amíg kel a tészta 1 órán keresztül ,megfőzhető a tojás is a díszítésre csak 10 perc kell neki.
Jó sütögetést üdv. Stella.

nannooo
nannooo Thu, 2013-03-28 21:44

Kedves Stella!
Épp húsvéti kalács receptet kerestem, és a sok közül a tied tetszik a legjobban. Ugyan nekem is van már egy jól bevált kalácsreceptem, de szeretnék valami újat kipróbálni.Egy kérdésem lenne, a tojást amivel díszíted muszáj megfőzni mielőtt a kalácsra rakod vagy nyersen is rárakhatom? Végül is sütés közben ugyanúgy megfő mint ha előtte megfőzném, vagy nem? Esetleg nem bírhatja a magas hőfokot?
Válaszod előre is köszönöm.
Örömteli húsvétot!

Stella
Stella / Stella Thu, 2013-03-28 22:19

Kedves nannooo!
A tojást meg kell előtte főzni,mert úgy dolgozni is könnyebb vele,nem törik össze és folyik szét.
Szerintem bár még nem próbáltam ,de ha nyersen tennéd a tésztába a díszítő tojásokat valószínűleg felrobbannának a 220c°-tól.
Amíg kel a tészta 1 órán keresztül ,megfőzhető a tojás is a díszítésre csak 10 perc kell neki.
Jó sütögetést üdv. Stella.

950
finomliszt 1 kg
tojássárgája 1 db
tej 7 dl
élesztő 3 dkg
tejföl 1 ek
1 kk
cukor 2.25 ek
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 11 dkg
rumaroma 2 csepp
főtt tojás 6 db
tojássárgája 1 db