Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti fonottas kalács

Húsvéti fonottas kalács
Húsvéti fonottas kalács
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (73)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kalács receptjét egy régi képeslapban találtam, és legalább negyed százada minden húsvétkor "kötelező" megsütnöm. Kitűnő ünnepi vendégváró, mert nagyon finom, és minden előre elkészíthető. Ráadásul már bekerült a családi legendáriumba, a Mama kalácsa címmel. A 10 tagú, "szűk" család ragyogóan jóllakik belőle - igaz, egy morzsa sem marad belőle.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Füstölt-főtt sonka mellé, vajjal, retekkel, újhagymával és tormakrémmel tálalom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. A maradék cukrot 1 tojással kikeverjük.
  3. A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk.
  4. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel kb. 1/4 óra, kézzel legalább kétszer ennyi).
  5. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1/2 óra).
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk.
  7. Először a két kisebb darabot egyenként kb. 40 cm-es hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük.
  8. A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb hengerré sodorjuk, és körülkerítjük vele a tepsiben lévő fonatot.
  9. Előmelegítjük a sütőt, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni hagyjuk (1/4 óra-20 perc).
  10. Végül a kalácsot megkenjük a másik, felvert tojással, és az előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 42 871
elküldve: 5
receptkönyvben: 799
elkészítve: 34/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Amam

Mióta szakács: 2010.03.10.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

karcagi fonottas

Hozzászólások (73)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rozcsics Zsuzsanna
Rozcsics Zsuzsanna Sat, 2015-04-04 16:12

Kedves Amam!

Ezt a receptet először 1988-ban láttam és készítettem el a családnak. Azóta én is minden évben megsütöm, egyszerűen kihagyhatatlan. Húsvétkor ugyanúgy a családunk része. Örülök, hogy megosztottad ezt a recepted, (igaz, csak most találtam rá) de így már nem kell aggódnom, hogy a régi recept elveszik... Köszönöm. :D

amam
Amam / amam Sat, 2015-04-04 16:23

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm a bejegyzést, akkor holnap együtt sütünk! Szép ünnepeket: amam

ilona kis
ilona kis Sat, 2014-04-19 12:28

A tejben beásztattam párszem szegfűszeget, így még finomabb!

anta
anta Sun, 2014-04-13 16:51

Én még csak 3 éve sütöm, de már a gyerekeim kedvencévé vált. A fiam addig a sonkát sem ette, de a kaláccsal már az lett az első számú húsvéti fogása. Valóban hatalmas lesz, de én pont ezért szeretem. Jut belőle a család minden tagjának.

amam
Amam / amam Mon, 2014-04-14 14:03

Én is így vagyok vele: már nem fordulhat elő, hogy nem sütöm meg, mert vérig sértődne az egész család. Hozzátartozik az ünnephez.

huldi
huldi Sun, 2014-04-13 11:37

Nagyon köszönöm a receptet...most sült ki...mit mondjak....nagyon-nagyon finom lett. Négyesfonással készítettem el...tökéletes lett. Köszönöm. :) Húsvétra biztosan újra megsütöm....kicsi formás alakban. :)

22mol22ly
22mol22ly Sun, 2013-03-31 09:54

Szia Amam!
Nem tudom mit ronthattam el, de nekem ez a kalács nagyon bejött az egyszerűsége miatt és most sül a sütőmben... Csak éppen erre nem számítottam. Normál méretű a sütőm, de alig fér el benne!!!:)) Oly gyönyörű, már csak azt remélem, hogy az állaga és az íze is ilyen remek lesz!
Köszi a receptet és kellemes Húsvétot kívánok! -de csakis kaláccsal!!
Puszi : Ildikó

amam
Amam / amam Sun, 2013-03-31 18:21

Szia Ildikó! Nem rontottál el semmit! Remélem, hogy túl vagy az aggodalmakon, végig elfért a sütőben a kalács, megcsodálta és fel is falta már a család. (Nálunk ez így megy minden évben.)
További szép ünnepet!
Puszi: Amam

22mol22ly
22mol22ly Thu, 2013-04-04 16:21

Drága Amam!
Szerencsére egyáltalán nem aggódtam; csak eszméletlenül örültem ennek az ÓRIÁS kalácsnak!
Azt hiszem, ebből nálam is hagyomány lesz!:)) Nálatok pedig maradjon az!!
Örülök, hogy megsütöttem, mert ez a recept valóban úgy jó, ahogy van!!!
Puszi: Ildikó

amam
Amam / amam Thu, 2013-04-04 19:28

Hát igaz, nálunk már nem lehet elhagyni, mert számon kérik rajtam...

zsuzsua
zsuzsua Sat, 2013-03-30 14:28

MOST SÜL ÉLETEM ELSŐ KALÁCSA A RECEPTED ALAPJÁN,ÉS GYÖNYÖRŰ...ALIG VÁROM HOGY MEGKÓSTOLJAM!BOLDOG HÚSVÉTOT KÍVÁNOK!

amam
Amam / amam Sat, 2013-03-30 16:14

Gratulálok, remélem, hogy nagyon finom lesz, és családi ünneplésben lesz részed! amam

Csuí
Csuí Mon, 2012-04-02 20:05

Kedves Amam! Tavaly húsvétra elkészítettem ezt a kalácsot, gyönyörű lett és nagyon finom. Azonban "beletört a bicskám", azaz a robotgépem: kicsit kemény lett a tészta a megadott mennyiségekkel, és nem bírta a motor... Idénre vettem újat, erősebbet, de azért van ötleted, miből rakjak bele többet/kevesebbet? Mert természetesen idén is elkészítem! Köszönöm a válaszod és a nagyszerű recepted!

amam
Amam / amam Mon, 2012-04-02 22:39

Csuí!
Igaz, hogy meg kell dolgozni a tésztával, de ennnek a kalácsnak kicsit testesebb is az állaga, mint a nálunk megszokotté.
Azért bátran tégy bele egy kicsivel több tejet, akkor könnyebb lesz bedagasztani!
Jó sütést, szép ünnepeket!
Amam

Disi
Disi Thu, 2011-05-12 08:53

Nagyon köszönöm ezt a receptet. Egyszer már próbálkoztam kalács sütéssel, de nem volt valami szép, és nem is lett lágy a tészta. Kézzel próbáltam meggyúrni, a dagasztásra már nem maradt elég erőm. Gondoltam újra próbálkozom, nem lehetek ilyen béna. A kis kézi habverőm dagasztókarjával estem neki, szegény nyögött is neki, de nem hagyott cserben. Annyit variáltam rajta, hogy találtam egy linket, ahol bemutatják a 6-os fonást, így más formája lett. Fantasztikusan sikerült, mindenki azt hitte, hogy boltban vettem...Aztán meggyőztem őket, hogy húsvét vasárnap nincs nyitva bolt. Ennél nagyobb dícséret nem is kell! Tudok kelt tésztát sütni ! Az íze pedig. Hmmmmm.....

maria-h
maria-h Tue, 2011-05-03 21:49

Kedves Amam! Ezt a kalácsot sütöttem húsvétra - gyönyörű volt, és nagyon finom. Az csak ráadás, hogy a harmadnapi kevés maradékot is örömmel ettük! Köszönöm a receptet, felvettem a receptkönyvembe! maria-h

amam
Amam / amam Wed, 2011-05-04 07:47

Kedves Mária-h! Nagyon köszönöm a visszajelzést, olyan jólesik az ilyesmi! Ha szeretitek, bátran ajánlom a másik "szülöttemet", a sóletet is: egyszerű és szerintem nagyszerű.Üdvözöllek, amam

Tincs
Tincs Fri, 2011-04-29 21:52

 Üdv:Eszter!
A cserép,ahogy aman irta jó a leégés ellen,apukámnál is ezt a pala tipusú cserepet tettünk be/ha jól tudom:40*40-es/ én itthon a sütő aljára betettem a gáztűzhely saját tepsijét,így nem égeti meg az alját és lassabban sütöm,fele időtől. Közben,tűpróbázom a kalácsot.

EszterHun
EszterHun Wed, 2011-05-04 19:38

Szia Tincs!

Köszönöm szépen a cserepes tanácsot! Szerintem elég, ha valóban alacsonyabb hőfokra állítom a sütőt, mert nem alulról jön a para, nem csak az alja kérgesedik, hanem körös-körül :))) Jah, próbáltam a tűpróbát :D esélytelen :D szét kellett vágnom, h. megnézzem a belsejét (szerencsére úgyis felezni akartam az egyiket) csak úgy látszik mi a pálya belül, mert keléssel, mérettel nem volt gond, gyönyörű, méretes példányok készültek :))))

Köszi még egyszer a kedves segítséget! :)

DrHouse
DrHouse / DrHouse Sun, 2011-04-24 21:04

Kedves Amam!

Ez tényleg nagyon finom! A Kedvesemnek is nagyon ízlett:))))))))
Köszi a receptet!
DrHouse

EszterHun
EszterHun Sun, 2011-04-24 20:11

Sziasztok! Úgy látom itt sebtiben a kommenteket átnézve, h. mindenkinek jól sikerült, nekem pedig már tavaly is, és most idén is tök kemény lett a "kérge". Belül fini persze, de a külsejével ölni lehetne. Megpróbáltam 60 perc előtt kivenni a sütőből, de a közepe nem sült meg úgy. Van vkinek 5lete, mit csinálok rosszul? A sütőm vadiúj és eddig nem volt vele gond, de mintha túl sok lenne a 200 C / 60 perc...
Köszi!

Eszter

amam
Amam / amam Tue, 2011-04-26 13:53

Szia Eszter!
Valószínűleg egy kicsit erősebb a sütőd, mint az enyém. Én azt tenném, hogy kicsit alacsonyabb hőmérsékleten sütném, hogy egy kicsit megnyúljon a sütési idő, és belül is átmelegedjen, mielőtt megkérgesedik. A 60 perc pedig nem szentírás, bár egy ekkora kalácsnak időre van szüksége, hogy áthűljön. A nagymamám azt tanácsolta nekem, hogy tegyek a sütőm fenekére 2 megsúrolt tetőcserepet, akkor nem ég meg a sütemények alja.
amam

EszterHun
EszterHun Wed, 2011-05-04 19:33

Kedves Amam!

Nagyon köszönöm a tanácsot! A sütőm alul-felül süt, és általában be szokott válni a megadott sütési idő, de itt már az elején úgy bebarnul az egész kalács, h. meg is ijedtem mindig, h. szénné ég.., csekkoltam, h. tényleg ennyi fokra kell állítani....tényleg :/....akkor hagytam tovább sülni. Szóval nem ég meg az alja vagy ilyesmi hanem mindenhol egyenletesen lesz rajta kemény kéreg. (Bár a második egész kultúrált lett, viszonylag vékony kéreggel :))) Következő húsvétkor tényleg kipróbálom az elnyújtott sütési időt, alacsonyabb hőfokon (mert a belsejének kell az idő, szétvágtam az elsőt 50 percnél és voltak még sületlen foltok :)))

Köszönöm szépen a tanácsot, legközelebb biztosan még finibb lesz! A belseje így is verhetetlen! :)))

amam
Amam / amam Thu, 2011-05-05 07:22

Kedves Eszter!
Mindenképpen az alacsonyabb hőmérsékletet kéne megpróbálnod, és talán nem olyan erősen előmelegíteni a sütőt, mert ha túl forró, akkor valóban nagyon hamar kérges esz, ami megakadályozza, hogy belül is átsüljön. Én javasolnám, hogy tedd be a kalácsot korábban a sütőbe, legfeljebb "kel" még egy kicsit. Ha jó hőmérsékletet találsz el, akár 50 perc is elegendő, mert egyszerre sül kívül-belül.
Sok sikert kívánok!
amam

Tincs
Tincs Sat, 2011-04-23 19:51

 Köszönöm a receptet,megcsináltam és nagyon jó lett,bár én máshogy fontam,de igy is tuti.
Köszi mégegyszer.

Lanita69
Lanita69 Sat, 2011-04-23 16:54

Mi is kipróbáltuk, nagyon szép és hatalmas nagy lett. 13 éves lányaim gyúrták és kelesztették, én csak a sütést "felügyeltem". A legnehezebb része most jön, hogy holnapig kibírjuk kóstolás nélkül!

imola3
imola3 Wed, 2011-04-20 18:09

Szia nagyon tetszik ez a recept az érdekelne hogy meg lehetne e úgy csinálni mint egy egyszerű kalácsot hogy csak három vagy négybe fonom meg és úgy sütöm ki???

amam
Amam / amam Thu, 2011-04-21 12:42

Szerintem teljesen jó lesz úgy is. Ezt a tésztát eredetileg többféleképpen fonták, édes és sós változatban is, az alkalomhoz illően.
Sok sikert hozzá!
amam

Kilteh
Kilteh / Kilteh Mon, 2011-04-18 12:13

Épp egy 3 napos tisztítókúra kellős közepén csücsülök. És megláttam a kalácsod. Gonosz merénylet a diétám ellen. De van egy olyan érzésem, meg fogom sütni húsvétra. Kíváncsi vagyok nagyon, milyen lesz.
Nagyon szép, és én imádom a dekoratív de egyszerű dolgokat. Nah jó, biztos, hogy megcsinálom.:-D

amam
Amam / amam Mon, 2011-04-18 13:51

Hát persze, hogy süsd meg! Öröm, hogy szép, öröm, hogy ízlik a legkedvesebb közönségednek, és ráadásul finom, igazi húsvéti csemege. Hidd el, nem is olyan káros ez a sok öröm!
amam

pkinga
pkinga Mon, 2011-04-11 16:49

Kedves Amam,
szeretnem husvetra megsutni a kalacsot, kivancsi lennek, hogy milyen tepsiben kell sutni, mivel latom hogy a kalacs kerek, sima tepsiben vagy esetleg tortaformaban kell sutni, es kb mekkora kalacs lesz belole?

amam
Amam / amam Mon, 2011-04-11 22:54

Szia Pkinga!
Szerintem mindegy is, hogy milyen formájú a tepsi, mert a külső "tésztaöv" körülveszi, nem engedi deformálódni.
Amit a képen látsz, az egy libasütő öntöttvas edény tetejében sült, de tökéletesen megfelel neki egy nagyobbfajta tepsi is.
Számíts rá, hogy jókora lesz, hiszen van benne anyag, de felemelkedik magasra, és nem repül el - szóval testes, jó állagú lesz.
Sikert kívánok:
amam

anyamaci 22
anyamaci 22 Mon, 2011-03-21 17:55

Kedves Amam,ez annyira gyönyörű!
Köszönöm,hogy felraktad ezt a receptet!
Anyamaci

amam
Amam / amam Mon, 2011-03-21 18:53

Kedves Anyamaci!
Legyen sok örömöd / örömötök benne!
Azt hiszem, Te is belépsz majd a klubba azok közé, akik minden Húsvétkor kötelezően megsütik ezt a kalácsot.
amam

baboca
baboca Thu, 2010-04-08 15:17

Kedves Amam!
Megsütöttem a kalácsot, és bár ez volt életem első kalácsa, finom csemegéje volt a húsvéti asztalnak! Köszönjük a receptet!

amam
Amam / amam Thu, 2010-04-08 16:14

Kedves Babóca!
Gratulálok és nagyon örülök, hogy sikered volt.
Amam

kovacsmargo
kovacsmargo Sun, 2010-04-04 19:23

helló!
Igaz hogy elmúlt már húsvét, de én most szeretném megsütni a kalácsot. Csak nem értem, hogy a két hengert hogyan csavarom spirálba. egymás mellé teszem mintha fonatot készítenék csak két ággal, úgy lesz spirál?Légyszi segíts?

amam
Amam / amam Mon, 2010-04-05 07:00

Kedves Margó!
Igen, össze kell csavarni. Technikailag én ezt úgy szoktam, hogy a két rudat közepüknél keresztbe fektetem egymáson és először a felém eső két végét megfogom, és szorosan összetekerem, azután a másik kettőt. Amikor ez kész, az egész "fonatot" félbehajtom, és úgy teszem a tepsibe.

895
finomliszt 100 dkg
vaj 15 dkg
tojás 2 db
cukor 5 ek
tej 5 dl
élesztő 4 dkg
1 kk