Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti foszlós kalács 3.

Húsvéti foszlós kalács 3.
Húsvéti foszlós kalács 3.
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagypéntek szigorú böjti nap a családunkban. Ilyenkor családi hagyomány szerint tejfölös bableves és isterc a menü. Gyorsan és kevés munkával készülő ételek, hogy legyen mellette idő elkészíteni a Húsvéti kalácsot. Kicsit időigényes hosszadalmas, de a végeredmény megéri a fáradtságot. Amíg sül a kalács, addig megfestjük a tojásokat.
Húsvét reggeléig ez az asztalidísz, a kalács körberakva a festett piros tojásokkal.
Megszegni nagymamám mindig csak Húsvét Vasárnap reggelikor szegte meg. A felnőttek sonkával és tojással, mi gyerekek pedig finom házi lekvárral és kakaóval fogyasztottuk reggelire.
Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember őrizze a családi hagyományokat, ezért ma már nagyanyám helyett én készítem,
és megvárjuk a vasárnapot a megkóstolásával.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Húsvét Vasárnapjára, ünnepi kalácsnak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat előző este kikészítjük, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek.
  2. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe.
  3. Minden hozzáávalót tálba teszünk, és robotgép dagasztó spiráljával addig dagasztatjuk, míg fényes rugalmas, sima tésztát kapunk.
  4. Pihentetjük a gép táljában kb. fél órát, majd újra alaposan átkevertetjük.
  5. Áttesszük nagyobb edénybe, kicsit alászórunk liszttel.
  6. Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük. Ha hidegebb a helyiség lehet 1-1,5 óra. (Hőmérséklettől függően kel, de várjuk meg, míg feljön a tészta.)
  7. Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk és beletesszük a mazsolát.
  8. Hosszúra igazítjuk és 3 részre vágjuk. Kicsit megnyújtjuk a tésztákat, és hármasfonással megfonjuk.
  9. Kizsírozott, középen lyukas kuglófformába tesszük.
  10. Fél órát pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással.
  11. Megszórjuk szeletelt mandulával, és egy kis egész mákkal.
  12. Frissen begyújtott sütőbe tesszük. Kb. negyed óra múlva lejjebb vesszük a sütőt.
  13. A kalács tetejére papírt teszünk, nehogy megégjen.
  14. Kb. 60 perc alatt megsütjük.
  15. A sütőt lezárjuk, az ajtaját nyitva hagyjuk, és a kalácsot a sütőben hagyjuk kihűlni.
  16. Ha kihűlt, kifordítjuk a formából.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 207
elküldve: 2
receptkönyvben: 116
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

foszlós kalács húsvétra, foszlós kalács

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bakfitty
bakfitty Fri, 2011-04-15 11:45

Kedves Marika! Mi az az isterc, amit szoktatok enni a bableves után? Egyébként köszi a receptet! Szeretettel: Gabi

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2011-04-17 18:49

Kedves Gabi!
Az isterc egy jellegzetes népi étel.
A lisztet szárazon világosra pirítjuk, teszünk bele egy kis sót.Levesszük a tűzről. Kevés forró vízzel leöntjük, éppen annyival hogy összeálljon. Majd utána megöntözzük forró zsírral, és addig keverjük míg szét esik morzsáira.
Lehet enni a levessel együtt, de finom szilvalekvárral is nagyon finom. Igazi böjti étel.
Puszi Marika

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 19:43

Kedves Marika!
Nem volt 4 dl tej kevés 1 kg liszthez? Biztos, hogy ennyi kellett hozzá? Szerintem kevés, 1kg liszthez kb. 8-10 dl tej szükséges!
Szeretettel
loncsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-04 16:12

Nem kevés a tej, én mindíg ezzel a mennyiséggel készítem.
Kicsit nehéz jól kidolgozni, de azt a kenyérsütőgéppel szoktam a kettes programon. Kétszer átdagasztatom. Nagyon jó foszlós kalács lesz belőle. Nyugodtan próbáld ki!

loncsi
loncsi Sat, 2010-04-03 14:51

Nagyon kedves a kalácsod Marika. Kellemes ünnepeket kívánok!
Szeretettel
loncsi

1418
finomliszt 100 dkg
élesztő 5 dkg
tej 4 dl
napraforgó olaj 1 dl
cukor 3 ek
1 kk
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
szódabikarbóna 1 kk
tojás 1 db
mazsola 5 dkg
mandula 5 dkg
mák 5 dkg
tojás 1 db