Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti foszlós kalács Mucus konyhájából

Húsvéti foszlós kalács Mucus konyhájából
Húsvéti foszlós kalács Mucus konyhájából
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány éve elővettem nagymamámtól ellesett kalácskát. Ők még nem méricskéltek, ezért már ez a saját változatom. Akkora sikere lett, hogy azóta nem maradhat le az ünnepi asztalról.Sonka, kocsonya mellé fogyasztjuk, ezért nem édes, de aki édesebbre szeretné tegyen egy kicsivel több cukrot, meg vaníliát bele. Kakaó mellé is kiváló. Meg lehet sütni kisebb fonatokba is.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Friss tej, kakaó mellé reggelire is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, legjobb kelesztőbe. Elkeverjük benne a sót, és mélyedést készítünk a közepébe.
  2. Tejet langyosítunk egy bögrényit, és a mélyedésbe öntjük, kicsi lisztet is keverünk hozzá, és belemorzsáljuk az élesztőt, szórunk rá egy kevés cukrot, és letakarva megkelesztjük a kovászt.
  3. Miután a kovász megkelt (felfutott), hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével, és jól kigyúrjuk.
  4. Kissé félre tesszük kb. fél órára, és még egyszer átgyúrjuk, hozzátesszük a puha vajat, és ezzel már csak könnyedén összedolgozzuk. Ettől lesz foszlós.
  5. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
  6. Lisztezett deszkára öntjük, és hét egyenlő részre osztjuk. Először négy tésztát kisodrunk jó hosszúra, és összefonjuk.
  7. Zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe kőrré formáljuk a fonatot.
  8. Kisodorjuk a maradék 3-at is, összefonva az előző tetejére tesszük. Kissé rányomkodva tenyerünkkel, hogy a kelésnél ne bukjon le.
  9. Felvert tojássárgájával megkenjük, és kb. fél órai pihentetés után megsütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le papírral.)
  10. Sütőből kivéve egy konyharuhával letakarva még kissé pihentetjük, utána szelhetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 36x42 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 640
elküldve: 6
receptkönyvben: 204
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Mucus

Mióta szakács: 2011.12.09.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

foszlós kalács, húsvéti kalács, fonott kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

779
finomliszt 60 dkg
rétesliszt 60 dkg
friss élesztő 5 dkg
cukor 15 dkg
tojássárgája 2 db
1 kk
tejföl 1 dl
vaj 10 dkg
tej 2 dl
tojás 1 db