Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti kalács Márti konyhájából

Húsvéti kalács Márti konyhájából
Húsvéti kalács Márti konyhájából
85 perc / előkészület: 45 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tradicionális húsvéti kalács, főtt sonka-tojás mellé. Ezért én sóból többet használok, mint az édes kalácshoz. Lehet egy kis mazsolával dúsítani, a férjem nem szereti, ezért az én kalácsomban nincs.

hozzávalók / 6 adag

tészta

tetejére

ajánlat

Én idén ebből a tésztamennyiségből 2 közepes méretű bucit készítettem, de egyben is meg lehet sütni, ekkor egy jó nagy, kerek, picit laposabb kalácsunk lesz, olyan, mint egy szép "parasztkenyér".

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, ebből 2 dl-ben egy kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk. A vajat megolvasztjuk.
  3. A felfutott élesztőt, a két tojássárgáját, a sót és cukrot a mélyedésbe tesszük, majd óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk, közben a vajat is a maradék langyos tejet is beleadagoljuk. Hólyagosra, nagyon alaposan megdagasztjuk. (Legalább 20 percen keresztül.) Akkor jó, ha teljesen elválik az edény falától. Szép, ruganyos tésztát kell kapjunk.
  4. A tál alját és a tészta tetejét enyhén lisztezzük, letakarjuk tiszta konyharuhával, és langyos helyen megkelesztjük. (Egy jó óra hosszat.)
  5. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és újfent jól átgyúrjuk. Cipót formázunk belőle, közepébe éles késsel keresztet vágunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és megkenjük a tejes tojássárgájával.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és a sütőnkhöz igazodva készre sütjük. Én 200 fokon 1 órát sütöttem, de a recept szerint 180 fokon 35 percig kell sütni. Ha a teteje nagyon pirul, fedjük le fóliával.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40x3 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 820
elküldve: 0
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, uzsonna
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tradicionális húsvéti kalács, kalács, húsvéti kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2015-04-15 12:21

Szia kedves Evi!

Töled különösen jol esik a dicseret, leven Te fantasztikus sütemenyeket, pekarut keszitesz mindig. En nem vagyok nagyon "sütisütös", de ezt a kalacsot minden husvetkor elkeszitem.

Most itthon vagyunk, tegnap erkeztünk. Isteni a tavasz itt a Dunakanyarban...!

Ölellek szeretettel: Marti

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Tue, 2015-04-14 21:21

Kedves Márti, ez nagyon gyönyörűen néz ki! Legközelebb, ha kalácsot sütök én is így csinálom.
Andi

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2015-04-15 12:18

Kedves Andrea!

Köszönöm az elismerest, örülök, hogy tetszik. Finom is lett, tudom ajanlani.

Üdvözlettel: Marti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2015-04-14 08:19

Szia Mártikám!
Nagyon gusztusos a kis kalácskád. Terveztem én is , de elmaradt. Nagyon irígykedek most rád. Legközelebb én is megsütöm.

Ölel: Évi

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2015-04-22 14:38

Szia Evike!

Most latom, hogy a valaszomat kedves megjegyzesedre nem mint "valaszt" irtam meg, igy most nem tudom, hogy megkaptad-e? Puszi, Marti

852
finomliszt 1 kg
friss élesztő 3 dkg
tej 6 dl
tojássárgája 2 db
vaj 10 dkg
1 kávéskanál
cukor 5 ek
tojássárgája 1 db
tej 0.5 ek