Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti pászka

Húsvéti pászka
Húsvéti pászka
110 perc / előkészület: 75 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept a Príma Konyha magazin 2011 -es áprilisi számában található! A húsvéti pászkát külön erre a célra készült kisebb - nagyobb kerek, magas pászkasütőben sütik, és ahol még van, sütéséhez húsvétkor befűtik a kemencét is.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Még másnap is puha, könnyen szeletelhető, kimondottan finom sonkával és tojással, de aki az édes ízeket kedveli, annak érdemes kipróbálni mézzel vagy lekvárral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos, kockacukorral ízesített tejbe morzsolva fölfuttatjuk. Ezután a liszttel, az olvasztott vajjal, a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, a savóval és annyi langyos vízzel dagasztjuk hólyagosra, hogy közepesen kemény, kelt tészta legyen belőle. Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  2. Négy, egyenként kb. 26 centi átmérőjű tortakarikát kikenünk. A tészta kb. egyharmadát félretesszük, a többit a kikent formákba nyomkodjuk. A maradék tésztából kereszt alakot formálunk, a tepsiben lévő tetejére tesszük. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 35-40 percen át.
  3. Ezután felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
  4. Ha kész, a tetejét cukros vízzel lekenjük, és olvasztott vajjal melocsoljuk, hogy szép fényes legyen.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 769
elküldve: 4
receptkönyvben: 45
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Dorka

Mióta szakács: 2009.07.12.
75 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, aludttejes pászka húsvétra

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bonina
Bonina / Bonina Fri, 2011-04-15 19:28

fozocske: ez egy kárpátaljai étel, náluk ez a hagyományos kalács
kedves Dorka, kérlek tedd a recepted mellé, hogy a Príma Konyha magazinból való!
Üdv: Bonina

Dorka
Dorka / Dorka Sat, 2011-04-16 07:51

Kedves Bonina!

Köszönöm,hogy helyettem is reagáltál! Kiírom! Mégegyszer köszi! Üdv: Dorka

fozocske
fozocske Fri, 2011-04-15 19:19

Szia!
Bocsi, de a pászka kovászmentes kenyeret jelent! Liszten és vizen kivül mást nem tartalmazhat! Nézz utána!
Üdv

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa Sun, 2013-03-24 07:02

Kedves fozocske, nagyszerű dolog a magunk vélt, de ennek ellenére megingathatatlan igazának tudatában osztani az észt, de van egy kis gond! A pászkakalács a görög katolikusok húsvétkor megszentelt ételei között a legfontosabb. A görög katolikus egyház a húsvéti ünnepkört a pászka ünnepének nevezi. Vallási értelemben a pászkának négyféle tartalmi magyarázata van. Első etimológiai értelmezése átmenetet (héberül peszáh) jelent. A pászka második ószövetségbeli jelentése a tésztára utal. A görög katolikus egyház ezt az eredetet elismeri, de az ő húsvéti pászkájuk hangsúlyosan kovászos. A pászka harmadik értelmezése az áldozati bárány fogalomköréből fakad. A pászka negyedik jelentése Jézus Krisztus feltámadásának titokzatossággal kapcsolatos. A magyar görög katolikus egyházi szellemben a hívők a pászka misztikumában az egész húsvéti ünnepkör kiteljesedését látják.
Nézzen utána!

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-04-16 09:55

Kedves Főzőcske!
A Kelet-Magyarországon (főként Szatmár és Nyírség) élő görög katolikusok hagyományosan pászkának nevezik a húsvétra sütött kelt kalácsot, semmi köze a zsidó pászkához (macesz, mácá).
Semmi tévedés nincs a dologban, a hagyományok már csak ilyenek.
Koszider

Dorka
Dorka / Dorka Sat, 2011-04-16 07:50

Kedves Fozocske!
Mindent úgy csináltam ahogy az a receptben le volt írva! Egyébként a neve Húsvéti pászka kalács! Bocsi majd nézz utána!

822
friss élesztő 5 dkg
kockacukor 2 db
tej 1 dl
finomliszt 200 dkg
vaj 20 dkg
tojássárgája 2 db
cukor 1 ek
1 kávéskanál
savó 1 l
vaj 4 ek
tojás 1 db
víz 0.5 dl
cukor 1 ek
vaj 1 ek