Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti rumos fonott kalács

Húsvéti rumos fonott kalács
Húsvéti rumos fonott kalács
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Mester kukta című  magazin egy régi példányának (1994/3.) címlapján jelent meg ez a fantasztikus recept. Azóta elvileg (már amikor kaláccsal ettük a húsvéti reggelit) csak egyszer fordult elő, hogy boltban vettünk közel sem olyan finom kalácsot, mint ez. Ezt a hibát többet nem követjük el. Általában már inkább másfélszeres adagot készítünk. Ha nem lenne annyira macerás, nem csak húsvétra készülne a sonka, a főtt tojás és a torma mellé. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

ajánlat

A 24 kis gombóc ugyebár 8 kalácsot eredményez, de lehet ennél kevesebb részre is osztani. Akkor a nagyobb kalácsok tovább maradnak omlósak. Már ha nem fogy el egy  pár nap alatt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kevés langyos tejben egy kevés porcukorral együtt feloldjuk az élesztőt; egy kevés lisztet hozzákeverve puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
  2. A maradék lisztet a porcukorral együtt egy gyúródeszkára szitáljuk; hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a rumot, sót, vaníliás cukrot és a citromhéjat, valamint a kovászt; majd mindebből kelt tésztát készítünk; mindaddig gyúrjuk, míg a felszíne selymesen fényes lesz. Golyót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
  3. A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, ezekből is golyót formázunk, és letakarva rövid ideig (kb. fél órát) tovább kelesztjük. Ezután hurkákat sodrunk belőlük, majd 3-3 hurkából copfot fonunk.
  4. A fonott kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bekenjük a tetejüket tojássárgájával.
  5. Ezután addig kelesztjük, míg a másfélszeresére duzzad, majd újra bekenjük tojássárgájával; végül megszórjuk leveles mandulával, még egy kicsit tovább kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 597
elküldve: 0
receptkönyvben: 70
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilian

Mióta szakács: 2010.03.21.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

fonott kalács, mandulával szórt kalács rummal, ünnepi kalács rummal, húsvéti fonott kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

578
finomliszt 50 dkg
élesztő 5 dkg
porcukor 8 dkg
vaj 8 dkg
tojássárgája 5 db
tej 1.5 dl
rum 50 ml
0.5 tk
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 1 db
mandulapehely 2 ek