Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti sonka, ahogy dédmamám készítette

Húsvéti sonka, ahogy dédmamám készítette
Húsvéti sonka, ahogy dédmamám készítette
210 perc / előkészület: 10 perc főzés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétra sonkát főzni sokkal egyszerűbb, mint azt az első alkalom előtt sokan gondolnák, és bár sokáig tart, közben nem kell a tűzhely mellett állni. Nálunk most úgy alakult, hogy az idén dédmamám receptje alapján ízesítettem, miután megtaláltuk a receptúrát egy kis papírcetlire felírva. Nincs benne semmi truváj, ellenben nagyon finom és szuper állagú sonka a végeredmény, úgyhogy jó szívvel ajánljuk mindenkinek idén húsvétra.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát egy nagy fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi. Így hagyjuk pár órát ázni, ha nagyon sós, akár egy éjszakára is békén hagyhatjuk.
  2. Az áztatóvizet cseréljük le eztán friss vízre. Jöhetnek bele az ízesítők - nálam ezek most vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, tej, cukor és bors voltak.
  3. A fazekat rakjuk át a tűzhelyre, és hagyjuk, hogy alacsony lángon, lassan felforrjon - igen, ez bizony órákba is telhet, de a jó hír, hogy nem kell ott állni mellette.
  4. Forrástól számítva aztán főzzük kilónként legalább egy órát.
  5. A megfőtt sonkát hagyjuk a saját főzővizében kihűlni, majd csomagoljuk alufóliába, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. A főzővizet még véletlenül se dobjuk ki, nagyon finom húsvéti bablevest főzhetünk belőle másnap.
  6. Másnap reggel csomagoljuk ki a kész sonkát, és éles késsel szeleteljük fel.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 56 723
elküldve: 3
receptkönyvben: 99
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
88 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

főtt sonka, kötözött sonka, húsvéti sonka, húsvéti sonka házilag

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

186
kötözött sonka 1.5 kg
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 3 gerezd
tej 1 dl
kockacukor 2 db
babérlevél 2 db
bors 10 szem