Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti sonka tésztában sütve

Húsvéti sonka tésztában sütve
Húsvéti sonka tésztában sütve
155 perc / előkészület: 120 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még nagyon régen készítettem el Húsvétra ezt a receptet, ami Lajos Mari 66 húsétel c. könyvéből származik. Idén Húsvétkor is nekiálltam, és úgy gondolom, most még szuperebbül sikerült. Lényege, hogy jó minőségű sonkát vegyünk hozzá. Nagyon finom a sonka, és a sült kenyértészta így együtt.

hozzávalók / 6 adag

A sonkához:

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 kk cukor
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 ek só
  • 2 tojás
  • 80 g margarin olvasztva
  • 1 kk szárított rozmaring
  • 1 kk szárított kakukkfű
  • 1 kk szárított oregano
  • 1 ek tej + 1 tojássárgája a kenéshez

ajánlat

Kenyérsütőgép hiányában hagyományos úton is elkészíthető a tésztája.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát megmossuk, és langyos vízben egy éjszakára beáztatjuk (nem kell eltávolítani a kötöző zsineget róla).
  2. Másnap leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
  3. A hagymákat megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt.
  4. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük (cca. 1 óra). Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.
  5. Közben elkészítjük a tésztát. A kenyérsütő gépbe beleteszünk 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojásokat, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, valamint a fűszereket ebben a sorrendben, és a gépet a tésztadagasztás programra állítjuk.
  6. A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük.
  7. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalap alakúra nyújtjuk. (Kb. akkorára, hogy oldalt legyen 10-15 cm tészta, a felső és az alsó széle pedig jól betakarja egymásra hajtva a sonkát.)
  8. A tészta közepére tesszük a sonkát, és a tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 5-5 cm megmaradjon. A két oldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele.
  9. A sütőt 200 fokra előmelegítjük (légkeveréses).
  10. A becsomagolt sonkát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 10 percig állni hagyjuk.
  11. A tejet és a tojássárgáját összekeverjük, és lekenjük vele a tészta tetejét.
  12. Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük.
  13. Megvárjuk, míg kihűl, és éles késsel felszeleteljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30×20×6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 704
elküldve: 6
receptkönyvben: 211
elkészítve: 10/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Wendy

Mióta szakács: 2009.08.14.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
kategória: húsételek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kenyérsütő géppel készült tésztában sült sonka, kötözött sonka tésztában sütve, sonka tésztában sütve

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Narcysz
Narcysz / Narcysz Sat, 2018-03-31 14:09

Kedves Wendy!
A tésztához nem kell még 2-3 dl tej is? Én kenyérsütő gép nélkül kezdtem hozzá a recepthez, és kicsit elbizonytalanodtam, mikor az élesztőt szerettem volna felfuttatni.
Üdv,
Virág

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2018-04-01 11:54

Kedves Virág!

Az elkészítés részből kiderül, hogy 2 dl víz szükséges a tészta összeállításához. Most odaírtuk a hozzávalókhoz is, hogy egyértelmű legyen.
Szép húsvétot kívánunk:

a Nosalty csapata