Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti spenótos-tojásos kenyér

Húsvéti spenótos-tojásos kenyér
Húsvéti spenótos-tojásos kenyér
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kenyeret pár éve találtam ki maradékfelhasználós céllal (szokás szerint így lesznek az új receptek), amikor elegünk volt a főtt tojásból... Egyébként is van egy kenyérbe mindent belesütő mániám, de ebben még az alapanyagok is részben felismerhetőek maradtak.:)

Most kipróbáltam végre Torma kefíres vadkovászát, ami szuper! Annak idején úgy készítettem ezt a kenyeret, hogy kefírben futtattam fel az élesztőt, de így sokkal, de sokkal jobb lett a tésztája. Még szép, éljen a kovász! :))

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap elkészítjük az 1 dl kefírből készült vadkovászt: összekeverjük a kefirt annyi rozsliszttel, hogy sűrű masszát kapjunk. 1 éjszakán át lefedve hagyjuk szobahőmérsékleten. 
  2. Összekeverjük a kétfajta lisztet, sót, majd könnyű, rugalmas, fényes tésztává gyúrjuk a kovásszal és a vízzel. Letakarva 2 órát kelesztjük.
  3. Ezalatt apróra vágjuk a tojást. A megtisztított spenótot pár perce lobogva forró, szódabikarbónás vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Felaprítjuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával, tojással, juhtúróval, fűszerekkel.
  4. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, majd ujjnyi vastag téglalappá formáljuk. Megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. A kapott kígyót csigává tekerjük, a végét alulra hajtjuk.
  5. Megpermetezzük kevés olajos vízzel, megszórjuk kevés liszttel összekevert lenmaggal.
  6. Forró sütőben 15 percig sütjük nagy lángon, majd további 35 percig közepes fokozaton.
  7. Konyharuha alatt kihűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 450
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
125 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kefíres vadkovásszal készült spenótos kenyér, spenótos cipó, spenóttal töltött kovászos kenyér

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-04-18 12:05

Kedves ZilkaZil!
Írod, hogy a tésztát két részre osztjuk. Tehát 2 db kenyér lesz ebből a mennyiségből?

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sat, 2013-04-20 08:47

Kedves Herczegpék!

Igen, két kisebb kenyér lesz belőle, de lehet egy nagyot is sütni. A töltelék nedvességtartalma, és súlya miatt szerintem szerencsésebb a két részre osztás.

üdv,
Zilka

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-04-12 19:25

Micsoda látványos finomság! :)
Lehet ezt esetleg medvehagymával spenót helyett, na a spenót az bejött, de úgy is jó lehet?
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-04-14 17:50

Szoktam sütni ilyen típusú kenyereket friss bazsalikommal, rukkolával, miegymással, mind nagyon finom, úgyhogy a medvehagyma is nagyon jó lehet benne! Köszi az ötletet, most úgyis pont szezonja van :)
üdv,
Zilka

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 23:15

Jaj, ez álom finom lehetett!!! Mások a sütiért, én a kenyérért rajongok.Imádom a spenótot, ki kell próbáljam! Hihetetlen, hogy mennyi tölteléket tettél bele, és igy is levegős lett!
Tetszik az elkészítés is; a csavarásos módszer.... A sütés előtti különleges spriccelés nagyon mutatós tetőt hozott ki! Gratulálok Zilka, kérlek tegyél fel még sok kenyér recit!
Miért kell a spenót fozovizebe szodabikarbóna? Miben sütötted? Tortaformában?
Üdv, T:)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-04-11 12:54

Szia Torma, örülök, hogy tetszik :) A szódabikarbónától elvileg zöldebb marad, bár nem vagyok biztos abban, hogy ez a régi praktika valóban megéri-e...gondolom elöl egy csomó mindent is a zöldségben. Majd utánajárok még ennek. Van egy régi füles fémtálam, ami viszonylag vastag falú, abban szoktam sütni, de a tortaforma is megteszi. A legjobb lenne egy öntött vas edény.
A legtöbb kenyeret ezzel a spriccelős technikával szoktam sütni, lehet szépen dekorálni is valamilyen sablonnal (pl. ráragasztok egy ág petrezselymet, és úgy szórom le). Ezáltal a tömör tk. kenyereknek is puha héjuk lesz.
üdv,
zilka

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-04-11 23:54

Köszi Zilka, jo tanácsok!!!!!! Mióta mondtad, azóta a magokat a masodik kelesztés utan teszem a kenyerbe! Könnyebb is a kenyerem igy. JA, az öntöttvas edény lenne a legjobb, csak méreg drága. Én egyenlőre a tetejes jenaimmal elvagyok... Kellemes hétvégét, udv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-04-12 00:01

De ugye milyen érdekes állaga lesz a kenyérnek???? Próbáld ki a kefirkovászos lángost is; valami CSODA FINOM, óriási lyukakkal.....

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-04-12 11:09

Nekem van egy kacsasütőnek nevezett fémedényem, az is szuper lenne, csak túl nagy...anyukámnak van egy mamájától örökölt öntött vas edénye, de azt persze sose adná ki a kezeiből :)
Kipróbálom majd a lángost, biztos nagyon jó lehet! Bár, arra rá kell vennem majd kedves fiúmat, mert én nem vagyok képes olajban sütögetni pár percnél tovább...üdv, Zilka

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-04-12 11:32

En se szeretek olajban sutogetni; mostanában csak a lángost, meg azt a chilis-kokuszos garnela rákot sutom...de mindkettő kell; legalább egyszer egy hónapban....:D

662
kukoricaliszt 10 dkg
kenyérliszt BL80 40 dkg
víz 2 dl
kovász 10 dkg
cukor 1 teáskanál
0 ízlés szerint
spenót 40 dkg
főtt tojás 2 db
juhtúró 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
lenmag 1 ek
napraforgó olaj 1 teáskanál
víz 1 ek