Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti tojásfészek torta

Húsvéti tojásfészek torta
Húsvéti tojásfészek torta
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ünnepi asztalt igazán feldobhatja ez a desszert. Könnyed banános-karamellás mousse diós piskótán, melyet maminti art sablonnal mintázott csokoládé burkolattal öleltünk körbe, ez a burok tartja a saját készítésű csokitojásokat is, amelyeket természetesen vásároltakkal is helyettesíthetünk. Tálaláskor a szeleteléshez készítsünk be egy edénybe forró vizet, és mártsuk a kést bele, így szépen szelhető lesz a torta (két szelés között töröljük le, hogy ne maszatolja össze a szélét). A tojásokat félretehetjük, vagy fogyasszuk a tortával együtt! Az üreges tojások készítését praliné paradicsom blogjában olvastam.

hozzávalók / 4 adag

diós piskótalap

karamell mousse

banán mousse

csokoládé burok, csokoládé tojások

Szólj hozzá!

elkészítés

diós piskótalap

  1. A dulce de leche-t akár hetekkel korábban is elkészíthetjük, ez egy argentin tejkaramella, amit nagyon sokféle módon használhatunk: süteményekhez, palacsintához, vagy magában kanalazva. Hűtőben érdemes tárolni. Házi tejet felforralunk, átszűrjük szűrőn, kimossuk a lábost, és visszaöntjük bele a tejet.
  2. 20 dkg cukrot és a szódabikarbónát hozzákeverve kis lángon főzzük, néha megkeverjük. Ezt addig csináljuk, amíg sűrű nem lesz a karamell, nagyjából két és fél órát szokott igénybe venni.
  3. A piskótához a hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beledolgozzuk a cukros tojássárgás masszát.
  4. Több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan elegyítjük a habos tésztában. Egy nagy négyzetes tepsiben, előmelegített sütőben kisütjük.
  5. Megvárjuk, míg kihűl, majd a desszertgyűrűk méretének megfelelő karikákat vágunk belőle.
  6. Egy tálcára helyezünk sütőpapírt, erre a desszertgyűrű(ke)t, és az aljukba tesszük a piskóta korongokat (ne legyen rés, nehogy a mousse kifolyjon alul).

karamell mousse

  1. Összemelegítjük a dulce de leche-t egy kevés tejszínnel. Elkészítjük a zselatint a vízzel, és belekeverjük ebbe a karamellbe.
  2. A tejszín többi részét fölverjük, és összeforgatjuk finoman az egészet. Beletöltjük a desszertgyűrűkbe a karamell mousse-t, és hűtőbe helyezzük, egy órát várunk a dermedéssel.

banán mousse

  1. Összeturmixoljuk a banánt a narancs levével. Elkészítjük a zselatint a vízzel, és belekeverjük a turmixba.
  2. Fölverjük a habtejszínt, és összeforgatjuk a banánmasszával.
  3. Elővesszük a hűtőből a desszertgyűrűket, újabb piskóta korongokat vágunk, és ráhelyezzük a megdermedt karamell mousse-ra. Megkenjük dulce de leche-vel, vágunk rá egy sor banán karikát, majd ráöntjük a banán mousse-t. Újra hűtőbe helyezzük néhány órára.

csokoládé burok, csokoládé tojások

  1. Helyezzük sík felületre a már megdermedt minitortánkat, amiről lehúztuk a desszertgyűrűt (pl. kartonlap), mert így egyszerűbb lesz vele dolgozni. Mérjük le a kerületét és a magasságát, majd egy írásvetítő fóliából (acetát lapból) szerkesszük, és vágjuk ki ezt a téglalapot. Érdemes 1-1.5 cm-rel magasabbra készíteni a köpenyt, mert a tojásokat meg kell tartania, a díszítéssel ezt a magasságot be tudjuk hozni. Ha hosszabb méretre van szükségünk, mint az írásvetítő fólia, celluxszal ragaszthatunk össze két lapot.
  2. Egy tálcára helyezünk sütőpapírt, erre a vattával gondosan áttisztított átlátszó acetát lapot.
  3. Megolvasztjuk és temperáljuk az étcsokoládét.
  4. Az írásvetítő fóliára ráhelyezzük a sablont, és egy spatulával áthúzzuk rajta a 30 fokos csokoládét, majd gyorsan, határozott mozdulattal felhúzzuk. Ha nem csíksablonnal dolgozunk, vagy nem elég hosszú az így kapott minta, mossuk el gyorsan, törölgessük át a sablont, és folytassuk a munkát. A mintás írásvetítő fóliát tegyük félre, míg megdermed a minta (akár hűtőbe is tehetjük).
  5. Megolvasztjuk és temperáljuk a fehér csokoládét.
  6. Elővesszük a hűtőből az írásvetítő fóliát a megszilárdult mintával, és rákenjük a 30 fokos csokoládét vékony rétegben egy spatulával, minden szélére és sarkára jusson a csokoládéból, nem gond, ha lelóg róla. Ezután gyorsan dolgozzunk, hogy ne szilárduljon meg a csokoládé. Felemeljük a csokival átkent fóliát, és óvatosan a torta köré illesztjük. A csoki szépen hozzáragad a torta oldalához, és ide fog dermedni. Szépen megigazítjuk a fólia két szélének találkozását. Hűtőbe helyezzük a tortát minimum fél órára.
  7. Kivesszük a hűtőből a tortát, és óvatosan lehúzzuk a fóliát a csokoládé köpenyről. Áthelyezzük egy tálra vagy tortatartóra a tortát (amin tálalni fogjuk), hogy díszíthessük.
  8. Habzsákkal díszítjük a csokoládéburok és torta találkozását. A torta közepébe saját készítésű csokoládé tojásokat vagy üzletben vásároltat is helyezhetünk. Az üreges csokitojások elkészítését Praliné Paradicsom blogjában lehet megnézni.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 696
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

szekelyanna

Mióta szakács: 2013.03.10.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: nehéz
szezon: tavasz
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

banános-karamellás mousse diós piskótán, húsvéti torta, torta csokiburokban

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1127
tojás 8 db
dió 1 marék
rétesliszt 4 csapott ek
porcukor 8 ek
karamell öntet 70 ml
habtejszín 1 dl
víz 15 ml
zselatin 3 g
banán 2 nagy db
narancslé 1 fél narancsból nyert
víz 15 ml
habtejszín 18 dkg
zselatin 3 g
fehér csokoládé 20 dkg
étcsokoládé 20 dkg