Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti tojások kalácsfészekben

Húsvéti tojások kalácsfészekben
Húsvéti tojások kalácsfészekben
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Mini kalácsok tésztáját használtam fel ehhez a húsvéti kalácshoz, csak a lisztek arányán változtattam. Készíthetjük persze csak sima lisztből is. Jó régen, egy újságban láttam ehhez hasonló húsvéti kalácsot. Ott egy nagy kerek kalácsba volt 4-6 tojás belesütve. Nagyon megtetszett, de eddig nem készítettem el. Most, hogy lassan újra itt a Húsvét, eszembe jutott, hogy kéne egy főpróbát tartani. Én valahogy jobban szeretem az egyszemélyes kis kalácsokat, mert így nem tud kiszáradni a megszegett tészta. (bár annak is elég kicsi az esélye, de biztos, ami biztos:) További képek itt.

Ha a tésztánk esetleg túl lágy lenne, hintsük meg liszttel, amit beledolgozunk, de egyszerre csak kevéssel, fokozatosan (nehogy aztán túl kemény legyen).

A tojások főzővizébe lilahagyma külső páncéllevelét tettem, így szép színt kaptak. Gondolom különböző színű ételfestékkel is lehet színezni, ha valaki valami "érdekesebb" színre vágyik.:)

Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok Mindenkinek!:)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A főtt tojások két végét egy tűvel óvatosan kiszúrjuk (hogy sütésnél ne repedjenek szét), majd olajos papírtörlővel jól áttöröljük őket, hogy szép fényesek legyenek, és ne ragadjon nagyon rájuk majd a nyers tészta.
  2. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe egy csipet cukrot és csipet lisztet teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  3. A tej másik felébe beletesszük a sót, cukrot, 4 ek olajat, a két tojást, majd egy villával összekeverjük.
  4. A liszteket kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros-tojásos tejet, és elkezdjük dagasztani. Dagasztás közben hozzáadjuk a maradék olajat kanalanként, nehogy túl lágy legyen a tészta. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edény falától.
  5. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  6. A sütőt közben előmelegítjük.
  7. Ha letelt az egy óra, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és bátran átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formálunk, majd letakarva további 10-15 percig kelesztjük.
  8. A cipókat három egyenlő részre osztjuk, melyekből rudakat sodrunk, majd elkészítjük a hármas fonatot, végül a két végét összedolgozva fészkeket formázunk. (Középen maradjon egy 3 cm átmérőjű üres rész.)
  9. Egy nagy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és erre helyezzük a kalácsokat.
  10. A fonatok találkozásánál megkenjük olajjal, hogy szépen meg tudjanak nőni, majd minden fészekbe helyezzünk fektetve egy-egy tojást.
  11. Újabb 10 perc pihentetés után a kalácsokat megkenjük tojássárgájával, és betesszük őket az előmelegített sütőbe, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40x2 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 229
elküldve: 2
receptkönyvben: 93
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsvéti kalácsok tojással, tojásos húsvéti kalács, fonott kalácskoszorú

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Fri, 2012-03-30 21:31

Szia!
Nagyon dekoratívak ezek a kalácskák! A baj az lehet velük, hogy ha sok a locsoló, akkor nagyon szaporátlanok. :) Köszi a receptet, ki fogom próbálni!
Üdv, WM

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-03-31 07:34

Szia!
No igen :D. Ezért inkább jól meg kell enni, aztán a locsolóknak meg "fészek nélküli" tojásokat lehet osztogatni, azt könnyebben el is tudják vinni. Bár lehet, hogy jól jön, ha van mit rágcsálni út közben...:) Pláne, ha étkes a locsolósereg, jobb, ha több adaggal készülünk.:)
Ezúton is jó sütés-főzést és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
Üdv: Ági

633
finomliszt 45 dkg
graham-liszt 15 dkg
tej 3.75 dl
élesztő 4 dkg
cukor 2 ek
tojás 2 db
napraforgó olaj 7 ek
1 tk
főtt tojás 6 db
napraforgó olaj 1 ek
tojássárgája 1 db