Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Igazán fűszeres szilvalekvár

Igazán fűszeres szilvalekvár
Igazán fűszeres szilvalekvár
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacon jártam. Nem terveztem előre a szilvavásárlást, de megláttam és megszerettem, úgyhogy hazavittem. Itthon aztán úgy gondoltam, hogy a sok-sok eddig elkészített natúr lekvárom mellé, most készítek valami különlegeset. Így született meg ez az igazán fűszeres, szerintem éppen nem sok, de nem is kevés "fűszervilágú" lekvár. Bár ahány ember, annyi féle, szóval érdemes megkóstolni készítés közben, hátha kell még bele egy kicsi valamiből.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Süteményekhez, egyszerűen csak kenyérre kenve kiváló. Télen a karácsony közeledtével a fahéj és szegfűszeg kellemes hangulatba hoz mindenkit. Ajándéknak is remek ötlet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kb. 2,2-2,3 kg szilvát megmossuk és kimagozzuk. Így lesz magozottan két kg szilvánk. Persze ez függ a magok nagyságától.
  2. Beletesszük egy edénybe, amiben biztosan nem ég le. Hozzáadjuk a vizet, a vaníliás cukrot (nekem saját készítésű van, abból 24 g-ot, ami 2 csomagnak felel meg), a fűszereket és annyi cukrot, amennyi ajánlott 2 kg gyümölcshöz. Ez esetemben 330 g volt, a 3:1 dzsemfixen előírtak szerint kiszámolva.
  3. 15 percig főzzük, meg-megkeverve, míg szépen összeesik a szilva és levet ereszt. Ekkor levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a dzsemfixet. Ez nálam 33 g lett volna, ha betartom a csomagoláson lévő előírást, én egy picit többet, 35 g-ot tettem hozzá. Egy teljes csomagot (25 g) és egy másikból még 10 g-ot. A maradékot lezárva visszatettem a kamrapolcra, jó lesz legközelebb.
  4. Az egészet újraforraljuk, és 5 percig főzzük meg-megkeverve, nehogy odakapjon. Kiforrázott dunsztos üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk őket. Én ezek után a biztonság kedvéért száraz dunsztba szoktam tenni őket. Nálunk már egy üveggel elfogyott, igazi csemege!
  5. 2 db lekváros, 1 db erős pistás és 4 db bébiételes üveg lekvárom lett ennyi szilvából.
  6. Tipp: még az elején előkészítem az üvegeket. Először alaposan el szoktam mosogatni őket, majd vizet forralok, és az aljukba öntök kb. egy ujjnyit. Egyesével-kettesével beteszem a mikróba az üvegeket, és kicsit forralom a vizet bennük. Kiveszem őket (természetesen kesztyűvel), és kiöntöm a forró vizet belőlük a mosogatóba, majd egy tiszta konyharuhára borítom őket fejjel lefelé. Amikor a lekvárt egyesével beleöntöm az üvegekbe, a kupakokat is forró vízbe merítem egy pillanatra. Raktam már el így lekvárt mindennemű dzsemfix és tartósítószer nélkül (pont az első lekvárom és pont szilvalekvár volt). 4 év után sem lett semmi baja, élvezettel ettük meg idén az utolsó üveggel. :-)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 114
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Macskamentha

Mióta szakács: 2014.06.29.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvalekvár, szilvalekvár fűszeresen, fűszeres szilvalekvár

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Niccole
Macskamentha / Niccole Fri, 2017-09-15 11:08

Kedves NoSalty!
Itt ugrálok tapsikolva a gép előtt a székemen. :-) Még jó, hogy nincsenek épp a közelemben a munkatársaim, lehet furcsán néznének rám. :-D A jókedv megvan mára. Köszönöm szépen!!!

592
szilva 2 kg
vaníliás cukor 2 csomag
szegfűszeg 1 teáskanál
fahéj 2 teáskanál
csillagánizs 0 ízlés szerint
gyömbér 0.5 teáskanál
víz 1 dl
dzsemfix 2 csomag
cukor 330 g