Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Igazi fudge brownie - brutál csokis

Igazi fudge brownie - brutál csokis
Igazi fudge brownie - brutál csokis
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt a tömör gyönyört. Nem, ez most nem túlzás. Ennek tömörnek, ragacsosnak kell lennie, nem olyan mint a torta vagy a linzer. Többfélét kipróbáltam 12 év alatt, és ez a (picit módosított) recept az eddigi legjobb szerintem. Remélem nektek is ízlik!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Szeletenként 1 gombóc vaníliajégkrém, és kb. egy csészényi tejszínhab javasolt. 1 szeletet mikróban 1 perc alatt fel lehet melegíteni, de hidegen is nagyon finom.

A kevésbé édesszájúaknak 1 pohár tejjel javaslom enyhíteni a brownie elfogyasztása okozta túladagolási tüneteket.

Az eredeti receptek nem tartalmaznak kókuszreszeléket, én azonban a liszt egy részét helyettesítve jobban kedvelem az eredményt. Kókuszreszelék nélkül 125 g liszttel dolgozzunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szükségünk lesz: 1 nagyobb fémtálra (kb. 3 literes), 1 kisebb lábasra, 1 fakanálra, 1 mélytányérra, 1 fémevőkanálra, 1 villára, 1 teáskanálra és egy fémhabverőre. Továbbá legyen otthon sütőpapír és egy nagyobb vágódeszka a szeleteléshez. Egy konyhai kés és egy szilikonspatula hasznos lesz a felszolgálásnál. Konyhamérleg természetesen kelleni fog a pontos kiméréshez. A kiméréshez bármilyen tál vagy műanyag doboz megfelel. A tojásokat érdemes külön egy tányérban feltörni, hogy véletlenül se kerüljön tojáshéj a süteménybe.
  2. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra (155°C légkeverésen). Béleljünk ki egy kb. 25 x 35 cm-es tepsit zsírpapírral úgy, hogy a papír kb. 5 cm-rel legyen magasabb a tepsi rövid szélénél. (Én egy kb. 5 cm magas sütőtálat használtam.) Ez a sütés befejeztével majd segíti a brownie kiemelését a tepsiből, továbbá a szeletelésnél is hasznos lesz. A papírt hajtsuk kifelé, hogy véletlenül se menjen a massza a papír és a tepsi közé. Tegyük félre az így előkészített tepsit.
  3. Keressünk egy kisebb lábast amit töltsünk meg kb. 2 ujjnyi forró vízzel. Vegyük kis lángra, hogy éppen gyöngyözzön a víz, majd tegyük rá a fémtálat. A gyöngyöző víz felett így a fémtálban olvasszuk meg a vajat és 50 g felkockázott csokoládét, a habverővel kevergetve. Ha teljesen megolvadt, zárjuk el a lángot, és óvatosan vegyük ki a fémtálat a lábasból, figyelve arra, hogy forró gőz fog kijönni alóla! Tegyünk egy nedves konyharuhát a tál alá (hogy ne csúszkáljon), és amíg olvadt a vaj, keverjük össze jó alaposan a cukorral. Ezután keverjük bele a tojásokat (érdemes előtte felverni úgy, mint ha rántottát csinálnál) és a vaníliát.
  4. Adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat: kakaópor, liszt, só, kókuszreszelék; és jó alaposan keverjük össze a ragacsos masszát. A csoki megmaradó részét vágjuk fel pici, kb. 0,5x0,5 cm-es darabkákra, majd óvatosan keverjük a masszába. A masszát öntsük bele az előkészített és kibélelt tepsibe, és oszlassuk el arányos vastagságúra. Itt segít az evőkanál, a sűrű massza kikaparásában.
  5. Tegyük be a sütő középső rácsára a tepsit, és süssük 35-45 percig. Én légkeveréssel 155°C-on sütöttem a képen látható (gyorsan elfogyasztott) verziót.
  6. Amikor elkészült, fogókesztyűvel vegyük ki a tepsit, és hagyjuk teljesen kihűlni egy fémrácson. Ha teljesen elhűlt, fogjuk meg a sütőpapír két szélét, és óvatosan emeljük ki a tepsiből a brownie-t, és tegyük sima, karcmentes felületre vagy nagyobb vágódeszkára mielőtt felszeletelnénk. A szeletek ragaszkodnak a sütőpapírhoz, így érdemes a szilikonspatulával óvatosan elválasztani egymástól. A papír alja is vajas lesz, így ajánlott egy extra réteg sütőpapírt tenni a vágódeszkára. Zacskóban, szobahőmérsékleten, nagyjából 1 hétig áll el.
  • sütési hőfok: 155°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 377
össznézettség: 3 777
elküldve: 0
receptkönyvben: 56
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

plentera85

Mióta szakács: 2012.09.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Fudge Brownie, Brownie, Csokis sütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pszilv
pszilv / pszilv Thu, 2020-03-26 20:13

Ez egy nagyon jó recept, köszönjük szépen. A gyerekek (15,14,10) hárman simán ügyesen megcsinálták, pedig nem valami gyakorlottak, és pont olyan lett, mint a fotón. Egy kicsit több aprított csokit tettek bele a végén. És kb 10 perccel hamarabb készen lett, úgy 35 perc elég volt neki. Nagyon finom, attól tartok, hogy nem fogjuk tudni tesztelni, meddig áll el. :D

plentera85
plentera85 / plentera85 Thu, 2020-03-26 20:50

Ó de szuperek vagytok, örülök hogy a gyerekeket is sikeresen bevontad az alkotásba, és hogy ízlett nektek is :) Valóban gyerekjáték, a leírás azért is lett kicsit túlrészletezve, hogy biztos legyen a siker a kezdőknek is. A 35 percre nyugodt szívvel rábólintok, főleg ha(!) valakinek tárolnia kellene, kevésbé szárad ki. A leírásba bele is tettem most hogy 35-45perc, mert ez sütőtől is függhet, szóval nagyon köszi a visszajelzést :) A több csoki az csak jó lehet, szóval jó kísérletezgetést <3

368
cukor 400 g
vaj 175 g
étcsokoládé 100 g
finomliszt 90 g
cukrozatlan kakaópor 85 g
kókuszreszelék 40 g
tojás 3 db
vaníliás cukor 2 csomag
1 kávéskanál