Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Illatos rizstorta

Illatos rizstorta
Illatos rizstorta
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Perde pilavi, vagyis függöny (lepel) piláv. Ismét egy étel, amelybe véletlenül futottam bele internetes gasztronómiai kutakodásaim közben, ugyan nem volt szerencsém Törökországban megkóstolni, de megannyi recept elolvasása után éreztem, hogy ebből csak valami jó sülhet ki. Eredeti, török, hosszú hosszú múltra visszatekintő, kiadós, ízletes és gyönyörű, hát kell ennél több?
A tészta vékony, könnyen kezelhető, tökéletes lepelként borítja be a pörkölt magvaktól, szegfűborstól és fahéjtól illatozó, puha csirkefalatokat rejtő pilávot. Hogy milyen felvágva? Hát ilyen.
 

hozzávalók / 4 adag

A pilávhoz

A tésztaburokhoz

  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj (puha vagy margarin)
  • 1 tk
  • 210 g finomliszt
  • 5 ml víz (csak éppen annyi, hogy a tészta összeálljon)
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

ajánlat

Vendégvárónak első osztályú a melegen és hidegen is fogyasztható mutatós fogás. Főételként ez a mennyiség kb. 4 főnek elegendő, de nyugodtan készíthetjük nagyobb, akár dupla ekkora méretben is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst hideg vízzel alaposan megmossuk, majd langyos vízben fél órát állni hagyjuk, ezután leszűrjük, lecsepegtetjük.
  2. Közben a csirkehúst nagyobb darabokra vágjuk és sózott, pár szem egész borssal ízesített vízben 25 percig főzzük.
  3. Egy közepes méretű lábosban az olajon rózsaszínre pirítjuk a fenyőmagot és a hántolt mandulát. (A mandula hántolása: edénybe tesszük, forró vizet öntünk rá, 5 perc után leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, majd lehúzzuk a bőrét.) A fenyőmagot érdemes egy kicsit később beletenni, mint a mandulát, mert könnyen megég.
  4. A magokat az olajat lecsepegtetve kivesszük az edényből és félretesszük.
  5. A még forró olajhoz hozzáadjuk a vajat, majd ha az elolvadt, a megmosott, áztatott és lecsepegtetett rizst 3-4 percig forgatjuk, szárítjuk benne. Ekkor hozzáöntünk 1,5 pohárral a csirkehús főzővizéből, felforraljuk, majd lefedve a tüzet elzárva megvárjuk, hogy a rizs felszívja a folyadékot (kb. 5-10 perc).
  6. A szárított ribizlit kb. 5-10 percre forró vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
  7. Ekkor a rizshez adjuk a pirított magokat, a ribizlit, a falatnyi darabokra tépkedett csirkehúst, szegfűborsot, fekete borsot, fahéjat, kb. 1,5 tk sót (ízlés szerint) és 1-1,5 pohár vizet vagy főtt csirke levét (ennek pontos mennyisége a rizstől függ). Pár perc alatt összeforgatjuk, összefőzzük, majd a lángot elzárva lefedve dagadni hagyjuk. Kb. 10 perc után hideg vízbe állítjuk és néha megkeverve langyosra hűtjük mialatt a tésztaágyat elkészítjük.
  8. A tésztaburok elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A vízzel csak óvatosan, utoljára adjuk hozzá, csak ha szükséges és csak annyit, hogy a massza éppen összeálljon (közepes keménységű, könnyen gyúrható). Nekem csak épp egy löttyintésnyi kellett (5 ml körül).
  9. Lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtjuk, kb. 2 mm-esre, akkorára, hogy a kiválasztott formánkat (jénai, kuglófforma, tortaforma) oldalaival együtt bőven fedje. Én egy 20 cm átmérőjű 8 cm magas kerek jénai edényt használtam, amit alaposan kikentem vajjal, az aljába díszítésként pirított mandulát rendeztem.
  10. A tésztát a nyújtófa segítségével a sütő formánkba helyezzük, szépen rányomkodjuk az alján és az oldalon is.
  11. Összeállítás: A tésztaburkot megtöltjük az előkészített pilávval, majd azt a kilógó tésztaszélekkel szépen betakargatjuk.180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
  12. Tálra, tálcára borítjuk és hagyjuk legalább 10-15 percig hűlni. Minél jobban kihűlt, annál szebben szeletelhető.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 078
elküldve: 1
receptkönyvben: 76
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

perde pilavi, török csirkés rizottó tésztaburokban

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-07-11 13:57

AZTAAAAAA!!!!! :-O
Imádom!
Azonnal elmentettem. Ki fogjuk próbálni!

730
csirke 25 dkg
fekete bors 3 szem
rizs 200 g
vaj 1 ek
mandula 5 dkg
fenyőmag 1 ek
piros ribizli 4 dkg
szegfűbors 0.5 kávéskanál
fekete bors 0.5 kk
fahéj 1 kk
cukor 1 csipet
1.5 tk
napraforgó olaj 1 ek
tojás 1 db
vaj 5 dkg
1 tk
finomliszt 210 g
víz 5 ml
vaj 1 ek