Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Illatos sókéregben sült makréla

Illatos sókéregben sült makréla
Illatos sókéregben sült makréla
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egész halak elkészítésének egyik látványos módja a sókéregben való sütés. Az eredmény pedig szaftos, ízletes hal, melyet a sókéreg megóv a kiszáradástól. Mindenki kedve szerint választhat halat ehhez a módszerhez, én éppen szép, friss makrélát tudtam beszerezni, így ez készült. A só ízesítése Jamie Oliver receptje alapján történt.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halakat alaposan megmossuk folyó víz alatt, majd konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra, légkeveréses üzemmódban.
  2. A sót egy nagy tálba öntjük, ráreszeljük a citrom és a narancs héját, rászórjuk az édesköménymagokat, egy egész tojást is teszünk bele, végül ráöntünk 100 ml vizet, s mindezt alaposan kézzel összekeverjük.
  3. A halakat egy-egy evőkanál olívaolajjal megkenjük, a belsejükbe pedig egy-két citromkarikát dugunk. Egy nagy tepsi aljára (amiben elférnek a halak) körülbelül fél centiméter vastagon szórunk az illatos sókeverékünkből, ráfektetjük a halakat és betakarjuk a sóval. (A halak fejét és farkát nem szükséges beborítani, hisz úgysem fogyasztjuk el.)
  4. Az előmelegített sütőbe tesszük, 40 percig sütjük. A sütés végére a sókéreg teljesen megkeményedik, kemény burkot alkotva a halakon. Ezt eltávolítjuk, és azonnal tálaljuk a halakat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 777
elküldve: 4
receptkönyvben: 115
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-24 18:31

Kedves Petra!
Ma elkészítettem ebédre a makrélát. Igaz, édesköménymag helyett (nem volt itthon) őrölt szerecsendiót használtam, de így is nagyon finom lett: ízletes, omlós. Csak egy probléma akadt: nagyon sós lett a külseje, a gyerekek azt mondták, mossam le. Lekapargattam a sós bőrt, így már mindenkinek ízlett, bár egy kicsit sós maradt (sósabb, mint szeretném). Mit ronthattam el?
Üdv: Kisördög

zalaiorsi
zalaiorsi Thu, 2010-03-04 12:51

Én édesvízi pisztrángból készítettem, és kicsit kombináltam AzEszter Karácsonyi lazac recepjével (http://www.nosalty.hu/karacsonyi_lazac_recept_7212) és a sóba nem csak egy egész tojást hanem még két tojásfehérjét is raktam és olyan finom lett hogy tyűűűű. Nem gondoltam volna!! :))) Kicsit féltem hogy mivel a hal be van zárva ebbe a sokéregbe nagyon "halizű" lesz (olyan mint amiért a rántott halat a mai napig nem szeretem) de nem!! Isteni volt, omlós, nem száraz és tökéletesen átsült! Még a bőre is isteni volt, pedig azt hittem az túl sós lesz majd. Bátran ajánlom mindenkinek! (Van egy olyan érzésen hogy az olívaolaj amivel megkeni az ember mielőtt rárakja a sót, az akadályozza meg hogy hozzáragadjon, mert nekem tökéletesen lejött)
Köszönöm a receptet, felvettem a "minden hónapban legalább egyszer elkészítendő ételek" listájára :)

petra
Petra / petra Fri, 2009-11-13 11:12

szia! Én még tavaly készítettem valamikor ezt a halas fogást, de nem emlékszem rá, hogy nekem lett volna ilyen problémám..feltörtem a sóburkot és szépen kijöttek egészben.
Legközelebb próbáljátok meg, hogy kicsit pihentetitek/ hűlni hagyjátok az egészet, mielőtt lebontjátok a burkot, hátha segít.
szép napot,
Petra

Dius84
Dius84 Fri, 2009-11-13 11:53

Köszi, megpróbáljuk. A türelem nem erényünk, ha főzünk. :-D

Üdv,
Dia

Dius84
Dius84 Fri, 2009-11-13 10:57

Kedves Petra!

Elkészítettük, finom is lett. Csak egy apró problémánk akadt: a halak beleragadtak a sóba. :-)
Van ötleted, hogy mitől lehet?
( Azért darabokban megeszegettük :-))

754
makréla 1 kg
200 dkg
citrom 1 db
narancshéj 1 narancsból nyert
édesköménymag 10 g
tojás 1 db
olívaolaj 2 ek