Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai ihletésű feketelencse-főzelék

Indiai ihletésű feketelencse-főzelék
Indiai ihletésű feketelencse-főzelék
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tipp: Tálaláskor díszítsük a főzeléket natúr joghurttal, és ha csípjük a csípőset, akkor néhány szelet chilivel. Laktató étel a sárgarépafasírttal fogyasztva, de mint általában a főzelékekhez, ehhez is jól illik a kenyér - főként az indiai naan.

A főzeléket még csak egyszer, a sárgarépafasírtot már sokszor elkészítettem.

hozzávalók / 3 adag

A főzelékhez

A sárgarépafasírthoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük fel főni az egy órára vízbe áztatott fekete lencsét a kissé megsózott vízben. Forrás után fedő alatt és lassú tűzön rotyogtassuk kb 3/4 órán keresztül, vagy annyi ideig, míg majdnem teljesen megfő a lencse.
  2. Adjuk hozzá a fokhagyma-gyömbér és 1 ek vízből készített pasztát, 1 ek Garam masalát, paradicsomszószt, chilit, és főzzük még 10 percig. 
  3. Öntsük bele a natúr joghurtot, forraljuk össze még egyszer, és vegyük le a tűzről. Ellenőrizzük az ízesítést, és ha kívánkozik még bele valamiből, akkor pótoljuk.
  4. Ha levesre vágytunk, el is készült.
  5. Ha főzelékre, akkor osszuk el kétfelé a levest, az egyik felébe keverjük a lisztet, és botmixerrel pürésítsük. Hogyha nem szeretnénk túl csípősre a főzeléket, akkor figyeljünk arra, hogy a chilit egészben hagyjuk.
  6. Öntsük vissza a levesbe, keverjük jól össze és hirtelen forraljuk fel. A sűrítést a joghurt hozzáadásával egyszerre is megtehetjük, úgy egy alkalommal kevesebbszer kell összeforralnunk.
  7. A sárgarépafasírthoz facsarjuk ki a felesleges tejet a beáztatott kenyérből, majd keverjük össze az összes hozzávalót annyi zsemlemorzsával, amennyivel összeáll a massza.
  8. 20 percig hagyjuk állni, formázzuk, hempergessük zsemlemorzsába és forró olajban, vagy ActiFry-ban süssük készre.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 708
elküldve: 1
receptkönyvben: 126
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Selectfood

Mióta szakács: 2012.08.07.
4 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: szilveszter, újév

egyéb elnevezések

lencsefőzelék sárgarépafasírttal, feketelencse-főzelék, lencsefőzelék sárgarépás fasírttal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-04-14 18:20

Én nagy lencsefogyasztó vagyok, gondoltam, megosztok veled pár jó tapasztalatot: ha sótlan vízben főzöd a lencsét (és bármilyen más hüvelyest), sokkal gyorsabban megfő. Az ízesítés pedig sokkal intenzívebb lesz, ha az általad is használt pasztát, fűszereket megpirítod egy kevés olajban, és ezt az olajos keveréket teszed az ételbe.
Szuper recept egyébként, tetszik a répás fasírt is! :)
üdv,
Zilka

Selectfood
Selectfood / Selectfood Mon, 2013-04-15 08:23

Kedves ZilkaZil!

Köszönöm a tanácsokat, nem tudtam, hogy gyorsabban megfőnek a hüvelyesek sótlan vízben. Feltétlenül kipróbálom!
A fűszerpirítást ismertem, használom is - főként indiai ételekhez - de ehhez most pont nem tettem. Bár én nem olajban, hanem szárazon szoktam pirítani. ;) Illene ebbe a főzelékbe is, de így is igazán jóízű volt.
Örülök, ha tetszik!

szia

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Tue, 2013-04-16 15:39

A fűszereket én is szárazon pirítom, csak a nedves cuccokat nem, mint a gyömbér, fokhagyma :)
A sótlan főzés eredményességét, igaz, még sosem mértem ponosan, de nagyon sok szakácskönyvben olvastam, és nagy lencsefogyasztó ismerőseim is mind javasolták. Főleg a puhább fajtákra igaz, mint a vörös-, sárgalencse stb.

üdv, Zilka

602
lencse 160 g
víz 8 dl
0 ízlés szerint
fokhagyma 12 g
gyömbér 12 g
paradicsomszósz 2 ek
garam masala 1 ek
chili 0 ízlés szerint
joghurt 165 g
finomliszt 3 evőkanál
tojás 1 db
kenyér 1 szelet
müzli 20 g
sárgarépa 200 g
parmezán sajt 30 g
zöldborsó 30 g
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
cayenne bors 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 2 ek
olívaolaj 0.5 dl