Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai kitri

Indiai kitri
Indiai kitri
50 perc / előkészület: 5 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kitri egy indiai vegetáriánus egytálétel. Rizsből (fehér vagy barna rizsből), valamilyen hüvelyesből (pl. borsó, bab vagy lencse) és tetszőleges zöldségekből áll. Finom ízét a ghíben pirított fűszereknek köszönheti. A kitri egészséges és könnyen emészthető, ezért pl. böjt utáni visszaszoktatáskor is kiváló.
Elkészítése viszonylag könnyű, és a megadott fűszermennyiség sem túl sok (persze ha valaki úgy szereti jobban, akkor lehet fokozni), ezért ajánlom az indiai konyhával ismerkedő szakácsoknak is.
A recept forrása.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Natúr joghurttal vagy vajjal, és/vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgaborsót alaposan átmossuk, és 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután 1,2 l sós, forrásban levő vízbe öntjük a kurkumával együtt, és 15-20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a szintén átmosott rizst is. Amint ismét felforr a víz, a lángot levesszük annyira, hogy éppen csak forrásban maradjon a víz, és további 20 percig főzzük a rizst a sárgaborsóval.
  2. Ezalatt a burgonyát meghámozzuk, és kockára szeleteljük a paradicsommal együtt, a karfiolt is megmossuk, és rózsáira szedjük.
  3. Előkészítjük a fűszereket: a gyömbért vékonyan meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük, és egy tányérra készítjük a csípős paprikával (én kiszedtem a magját, de ha valaki csípősen szereti, benne hagyhatja a magokat, vagy tehet bele több paprikát is), a római köménnyel és az asafoetidával együtt. A mustármagot szintén elővesszük (a tányéron szétgurul...).
  4. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk a ghít (vagy más zsiradékot, amit használunk), és a fenti sorrendben megpirítjuk benne a fűszereket. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy leégjenek! Amint a mustármag pattogni kezd, tegyük hozzá a burgonyát és a karfiolt, és pár percig a ghível átforgatva pirítsuk meg a zöldségeket. Ezután hozzáadhatjuk a paradicsomot is. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk készre a zöldségeket.
  5. Ha a borsó és a rizs is puha, óvatosan keverjük hozzá a megpárolt zöldségeket, és már tálalhatunk is.

  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 668
elküldve: 0
receptkönyvben: 136
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Petunia

Mióta szakács: 2011.02.19.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

indiai egytálétel, vegetáriánus rizses-zöldséges egytál

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Citromka
Citromka Thu, 2011-06-16 09:23

Kedves Petunia!
Gratulálok ehez a nagyon fincsi receptedhez, a kép nagyon szuper. Tetszik ahogy oda raktad a fűszereket a tányér mellé. Arról nem is beszélve, hogy milyen egészséges.
Üdv:Citromka

Petunia
Petunia / Petunia Thu, 2011-06-16 11:59

Szia Citromka!
Igazán kedves tőled, hogy ezt a receptemet is megnézted. Ez az étel az egyik példa annak a szabálynak a megdöntésére, mely szerint "minden jó dolog a világon vagy hízlal, vagy erkölcstelen vagy büntetendő". :)
Üdv,
Petunia

508
rizs 1 bögre
felesborsó 200 g
karfiol 1 kis fej
burgonya 2 közepes db
paradicsom 3 db
ghee 4 ek
kurkuma 2 tk
gyömbér 2 kk
chili 1 db
római kömény 2 kávéskanál
aszatgyanta 1 teáskanál
mustármag 1 kk
víz 1.2 l