Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai padlizsán

Indiai padlizsán
Indiai padlizsán
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy élelmiszer üzlethálózat promóciós, egészségtudatos táplálkozásra buzdító újságjában találtam, és azonnal kipróbáltam. Bár az eredeti recept összesen 1 órás elkészítési időt írt, nekem ennél többre sikerült, ezért kiéhezve vártuk már a párommal és anyukáinkkal, hogy kész legyen - de megérte!
Mindenkit levett a lábáról, "anyósjelöltem" azonnal elkérte a receptet! Imádom, és olyan fantasztikusan néz ki, hogy ma is minden kollega a nyálát nyelte, amikor ebédre bevittük a párommal, és a fehér tányéron ott illatozott, díszelgett.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az eredeti recept köretnek ajánlja roston hús mellé, én főfogásként szoktam készíteni, mellé köretnek pedig kockára vágott sült krumplival. 
Ha esetleg kimarad 1-2 szelet, reggeli pirítósra is isteniek - hidegen még intenzívebben kijön az indiai fűszer. Én nem találtam még sehol friss koriandert, ezért az őrölttel szoktam csinálni, de ha valaki tudja, hol lehet kapni, nagyon várom a tippet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánt 1,5 cm vastag karikákra szeljük, megsózzuk. A kurkumát a chiliporral összekeverjük, ebben megforgargatjuk. Levet így nem ereszt annyira, de fél óra múlva leitatjuk papírtörlővel, amit "kiizadt" - finoman, hogy ne töröljük le a fűszereket róla.
  2. A joghurtos öntetet elkészítjük - a lime/citrom levével, apróra vágott korianderlevéllel vagy az őrölt korianderrel, kicsi sóval összekeverjük, hűtőbe tesszük, hagyjuk összeérni az ízeket.
  3. A vöröshagymát, a paradicsomot apróra vágjuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, közben a fokhagymát összezúzzuk, és a reszelt gyömbérrel együtt rádobjuk az üveges vöröshagymára. 1-2 perc alatt összesütjük, majd a paradicsomot hozzáadjuk, és beleszórjuk a kimaradt kurkumát, chilit.
  4. Közepes lángon kevergetve sütjük a paradicsomszószt, amíg a leve el nem párolog. Végül a garam masalát is hozzáadjuk.
  5. A padlizsánokat kevés olajon serpenyőben mindkét oldalukra forgatva átsütjük.
  6. Tálalás előtt a padlizsánokra ráhalmozzuk a paradicsomragut, majd előmelegített 200°C-os sütőben 5-7 perc alatt összesütjük még.
  7. Sütőből kivéve tálra szedjük, mindegyik tetejére egy kiskanál joghurtot teszünk, petrezselyemmel díszítjük.

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 235
elküldve: 2
receptkönyvben: 254
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Lea

Mióta szakács: 2010.09.26.
3 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomszószos padlizsán, fűszeres paradicsomtöltelékkel sült padlizsán, padlizsán indiai fűszerekkel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 Fri, 2011-10-21 11:30

Hát ez igazán jó recept, köszönet érte!!!
Már kétszer elkészítettem, most végre meg is köszönöm Neked, Lea :-)

holloslea
Lea / holloslea Sun, 2011-09-18 18:50

Kedves Tuvia13!

Örülök, hogy kipróbáltátok, és még jobban, hogy a vártnál is jobban ízlett! :)
A naan jó ötlet, amikor én ezt feltettem, még nem ismertem, de azóta már rendszeres indiai étterem látogató lettem. Egyelőre én még nem csináltam otthon, de eljön ennek is az ideje! ;)

üdv
Lea

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sun, 2011-09-18 13:22

Elkészült, és még annál is jobb lett, mint azt reméltem! Visszatérő vendég lesz nálunk! Naant sütöttünk hozzá.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Wed, 2011-09-14 19:33

ez nagyon ínyemre van...azt hiszem, megvan az új recept a hétvégére! köszi!

holloslea
Lea / holloslea Wed, 2011-07-06 08:58

Kedves villers, Dina5 és vicikó!

Köszönöm a tippet, utánanézek! Szerintem láttam már valóban nagyobb üzletben, csak ezek szerint nem néztem a feliratot! :) Viszont én imádom a magjának az őrleményét is! Van, hogy akár csak sima vajas kenyérre szórom, annyira ízes, finom, szerintem!

Remélem, jól sikerült és ízlett mindannyiótoknak a padlizsán!!! :)

üdv:
Lea

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2011-07-05 22:11

Szia Lea! Nagyon-nagyon finomnak ígérkezik a recepted! Meg fogom csinálni feltétlenül!!! Mi is nagyon szeretjük a padlizsánt és mindent ami szerepel a receptben.
Nem tudom, hogy van -e még gondod a koriander beszerzésével, de minden nagyobb bevásárlóban, jobb piacokon is lehet kapni.( Kis műanyag " cserépben" , fóliás zacsiban ) Főleg ilyenkor nyáron! Szerintem a szárított a nyomába sem jön a frissnek.
További finom, egészséges étkeket kívánok Neked! Üdv: Vici

Dina5
Dina5 Tue, 2011-07-05 12:56

Szia Lea!
Vegetáriánus vagyok és padlizsán imádó :-) Köszönöm a receptet, biztosan el fogom készíteni, mert már látványnak is gyönyörű.
A koriander egyéves lágyszárú növényke, én mindig magot vetek, így állandóan van friss korianderem. Aromás illatú, levele hasonlít a petrezselyemhez.
Az emésztőrendszer kiváló gyógynövénye.
Frissen használjuk, csak a főzés végén adjuk az ételhez.
Népies elnevezése cigánypetrezselyem. (forrás: terebess.hu)
Üdv: Dina

182
padlizsán 2 db
paradicsom 5 nagy db
joghurt 2 dl
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
gyömbér 2 cm
kurkuma 2 kk
chili 1 kk
garam masala 2 kávéskanál
citromlé 1 fél citromból nyert
koriander 1 csokor
olívaolaj 2 ek