Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ínyencmester bejgli

Ínyencmester bejgli
Ínyencmester bejgli
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Magyar Elektől Ínyesmester szakácskönyvéből.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. 75 dkg lisztből, 35 dkg vajból, 3 dkg cukorból, késhegynyi sóból, 6 tojássárgájából és 1,5 deci tejben feloldott 1,5 dkg élesztőből tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és néhány órán át hideg helyen pihentetjük.
  2. Azután annyi részre osztjuk, ahány rudat szeretnénk csinálni belőle.
  3. Ezeket kinyújtjuk, és megkenjük diós és mákos töltelékkel. Összesodorva megkenjük őket tojássárgájával, és előmelegített sütőben mérsékelt tűznél megsütjük.

A diótöltelékhez

  1. 8 dkg mézben felolvasztunk 20 dkg cukrot. Ebben megfőzzük az 50 dkg őrölt diót.
  2. Levéve a tűzről belevegyítünk 5 dkg apróra vágott mazsolát, 1 kupica rumot, ízlés szerint fahéjat és reszelt citromhéjat.

A máktöltelékhez

  1. 8 dkg mézben megfőzünk 20 dkg cukrot és 50 dkg mákot. Ebbe is tehetünk kis rumot és reszelt citromhéjat.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 73 075
elküldve: 46
receptkönyvben: 955
elkészítve: 71/71
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári mama

Mióta szakács: 2013.12.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

beigli, karácsonyi beigli, mákos beigli, diós beigli

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nananyó
Nananyó Sat, 2016-12-17 17:47

Kedves kommentelők, én nem próbáltam ki ezt a receptet, de igazat adok azoknak, akik reklamálták a folyadékot a töltelékből. Én a Váncza sütőporos receptkönyvből sütöm mindig. Ez nem élesztős, hanem sütőporos. Évekig kísérleteztem különféle beigli receptekkel, de végleg visszatértem a Vánczához. Anyukám is ebből sütötte, valószínűleg a gyerekkori emlék miatt sütöm én is. Az igaz, hogy amennyi a tészta súlya, annyi a töltelék is. A mákosba teszek baracklekvárt és káposztareszelőn reszelt savanykás almát. A mennyiség ízlés szerinti, 1-2 darab. Szerintem lazítja is a tölteléket. A diósba kell tenni -50 dkg dióhoz- egy jó marék zsemlemorzsát, mert a diótöltelék ahogy hűl, egyre keményebb, és nehéz kenni, nem is szoktam teljesen kihűteni. Én teszek bele rumot is, és mazsola helyett aszalt barackot. A mákosba is, mert az unokáim nem szeretik a mazsolát. Vigyázzatok, előbb csak 1 dl vízzel/ tejjel főzzetek szirupot, nehogy nagyon híg legyen. Hozzáadni mindig lehet! Jó sütögetést!

Tejbemami
Tejbemami Sat, 2015-01-03 20:32

Kedves Klári mama, legyél kedves a receptet javítani, mert nem várható el senkitől, hogy végigolvasson harminc hozzászólást, mielőtt kinyomtat egy receptet. A töltelékek receptje használhatatlan, ahogy azt már sokan leírták. 50 dkg mákot nem vesz fel ez a kevés cukor és méz folyadék nélkül. Szerencsére már van annyi tapasztalatom a konyhában, hogy nem csinálok meg ilyen butaságot, hogy a végén kidobjam, mint itt tették már páran, de azért jó lenne, ha nem akkor derülne, ki, hogy nem működik a recept, amikor már a lábosban van.
A Nosalty csapatát meg kérném, hogy ne emelgessenek ki összeállításokban olyan recepteket, amelyeket le sem ellenőriztek.
Ettől a tészta még lehet finom, remélem lesz is, és végül jól sül el a sütés. :-)

Ancsika75
Ancsika75 / Ancsika75 Tue, 2014-12-23 15:59

Sziasztok! Ismét ezt a különösen finom bejglit sütöm. Most van épp a sütőben, de a szomszédasszonyom is ezt sütötte meg az én tanácsomra. Első bejglije :)
De minden barátomnak ezt a receptet ajánlom.
Mindenkinek békés karácsonyt kívánok!!

Baba NZ
Baba NZ Fri, 2014-12-19 11:50

Hosszú évek óta én sütöm minden karácsonykor a családnak a beiglit! Idén gondoltam kipróbálok egy új receptet, a tiédre esett a választásom és múlt szombaton csináltam egy próbasütést...
Örülök, hogy ezt választottam, mennyei lett és szerintem még ilyen finomat nem sikerült sütnöm! :)
Köszönöm és nagyon boldog karácsonyt kívánok neked és a családodnak! :)

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Fri, 2014-12-12 12:37

Szia! Miért "ínyeNCmester bejgli", ha ÍnyeSmester-féle? (Nem kötekedek, csak érdekel a sztori, miként lett Ínyesből Ínyenc a címben :) )

Ancsika75
Ancsika75 / Ancsika75 Sat, 2014-01-04 22:35

Köszönöm ezt a finom receptet!
Nem tudom miért ezt választottam, de nagyon örülök. Mindíg probléma volt a családba a receptekkel, hogy kireped, száraz, nem az igazi. De ez a recept alapján nem reped ki gyönyörû színe lett és isteni finom. Én a diósba raktam csak mazsolát mert van a vendégeim közül aki nem szereti, és Skót Morgans rumba áztattam meg is locsoltam vele a tölteléket is. Volt sikere, nem is kicsi. Ezek után csak ezt a receptet fogom használni. Nekem 4 rúd lett. Köszönöm mégegyszer!

Bunnyka06
Bunnyka06 Sun, 2013-12-29 23:10

Megsütöttem karácsonyra(egy másik itt található beiglivel együtt). Ez a recept került ki győztesen! :) A 6 tojássárgája gyönyörűvé és könnyen kezelhetővé teszi! Gyönyörű és isteni is lett! Köszönöm! Jövőre ebből sütök dupla adagot! :)))

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sat, 2013-12-28 22:40

Kedveseim!Hogy mi a titka a jó bejglinek,Akkor nem reped meg a bejgli,ha a tészta súlyának megfelelő a töltelék súlya.A másik,nem szabad túl keleszteni,avagy több élsztőt tenni bele,mint 1 dkg 50 dkg liszthez.A töltelék nem lehet lágy,de nem lehet túl kemény sem.Szóval nem olyan egyszerű ez a bejgli készítés,de nem is bonyolult.Ezek a fő szabályok,be kell tartani.Sütödében évente több tonna bejglit készítettünk,már csak tudom.

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2013-12-29 15:06

Kedves Zsuzsamama,

arany vagy, köszi! Meddig kell keleszteni? En olyat is olvastam több helyen, hogy hüvös helyre kell tenni a teszat egy ejszakara. Szegeny lanyom minden evben ugy igyekszik, es mindig megreped... Irto rendes vagy, hogy Te irsz, Klari nagyi ugy latszik nem igen törödik a sok kerdessel es megjegyzessel.... :) Üdv. Marti

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2013-12-24 01:37

Megnéztem Magyar Eleket, kétféle diós-mákos cucc van nála leírva, de egyik sem pont ugyanez. Amit ő különlegesnek hív, abban egészen őrült mennyiségek vannak, például 1 kiló kockacukorból és több mint 1 kiló dióból készül a diós töltelék, tejjel, de annak mennyiségét nem adja meg. A mákosba valóban csak mézet tesz, de lekvárral és 2-3 tojásfehérje habjával lazítja.
A másik, egyszerűbb kalácsreceptjében mindkét töltelékbe tesz tejet. A diósba néhány kanállal, a mákosba 1-2 decit ír.

floranda
floranda Wed, 2017-12-20 12:09

Kedves Koszider! Idén az Ínyesmester féle bejglit szeretém megsütni, mert egyszer ettem olyat, ami az ő kalács- és a bejglireceptjének a keveréke volt, nagyon finom, gazdag töltelék, nem száraz tészta, szerintem tökéletes volt. Azt hiszem, a cukor le volt benne csökkentve. Ezért keresgélem az általad említett 2 receptet (M.E. féle bejgli és kalács), esetleg el tudnád küldni nekem őket befotózva? Nagyon köszönöm előre is.

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2013-12-26 15:57

Kedves Koszider,

Karalabenak irt valaszomban leirtam a tölteleket (Horvath Ilona szakacskönyv) - ha erdekel, nezd meg!

Boldog Uj Evet kivanok szeretettel, Marti

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2013-12-26 19:17

Kedves Márti!
Köszönöm, nekem kitűnő, bejáratott bejglireceptem van, csak azért szálltam be ebbe a polémiába, mert többen írták, hogy meg kellene nézni, hogy az eredeti receptben mi szerepel. Hát ez, amit írtam is.
Üdvözöl: Koszider

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2013-12-27 17:19

OK!:) Nekem pedig kicsit tul nagy Volt a felhajtas...! Egyelöre ez az egyetlen recept szerepel Klarika szakacs oldalan, varjuk ki, a többi biztosan precizen lesz leirva, kepes Report nelkül:) Üdvözöllek! Marti

ruszkaikata
ruszkaikata Mon, 2013-12-23 20:28

Sziasztok! Olvastam mindeki problémáját. Édesanyámmal csináltam ezt a receptet, aki ezeréve csinál beiglit, a tészta király, de a töltelékbe rakjatok tejet/vizet, kb 2 dl, vagy hogy jó legyen az állaga.

jszabi
jszabi / jszabi Mon, 2013-12-23 00:55

A miénk is más, mint a megszokott eddigi bejglik, nem olyan krémes, inkább száraz a töltelék. A cukor is mintha ropogna imitt amott még..:(
Mindezek ellenére a kukába azért nem dobtuk, (ételt?!) mert finom és szépen is néz ki, ráadásul nem hagyományos hanem méreg drága "kilófaló" lisztből készült.
DE el tudom képzelni, hogy sokaknak csalódás lett a végeredmény, esetleg lehet le kéne az eredeti receptet ellenőrizni, tényleg nem maradt-e Ki belőle a tej vagy egyéb folyadék !

bejja
bejja Sun, 2013-12-22 17:35

A méz , a cukor és a dió vagy a mák ebben az összeállításban nem lesz tölteléknek való krémes valami, csak egy fűrészpor.
Vagy vizet vagy tejet vagy valami folyadékot muszáj hozzátenni.
Vizzel próbálkoztam, nem tudom milyen lesz.
Ebben a formában a recept használhatatlan.

Muncu
Muncu Sun, 2013-12-22 17:03

Az enyém is a kukában végezte!! Köszi Klári mama a receptet, nálunk már biztos nem lesz az idén bejgli!

bejja
bejja Sun, 2013-12-22 17:33

A méz , a cukor és a dió vagy mák nem lesz krémes töltelék, csak egy fűrészpor.
Tettem hozzá vizet, nem tudom milyen lesz, de hogy ebben a formában a recept használhatatlan az biztos.

Karalábé13
Karalábé13 Sun, 2013-12-22 09:15

Kedves Klári mama! Köszi a receptet, most megyek kidobni a bejgliket - kivéve a gesztenyéset, amelyiknek a töltelékét nem innen néztem. Összefőztem a mézet a cukorra és a mákkal/dióval (+mogyoróval is csináltam egyet), nem felejtettem ki a rumot sem. A mennyiségeket szépen kimértem, de egy összeragadt cucc lett a végeredmény, amit gyakorlatilag rámorzsoltam a tésztára. Kenni a fenti leírás szerint készült tölteléket nem lehet! Nem felejtette ki a receptből a vizet, vagy a tejet véletlenül? Nagyon el vagyok keseredve, mert jónéhány órát beleöltem ebbe a projectbe, és nem tudom, lesz-e időm mindent újravásárolni és egy új adagot sütni.

Lakshmialdas
Lakshmialdas Sat, 2013-12-28 17:00

A mi családunkban ételt kidobni mindig is luxus volt. Akárhogy is sikerült a sütemény nem ment kárba. Tény, hogy a töltelék nekem se lett kenhető, amin csodálkoztam is, de azt gondolom hogy akinek némi jártasságga van a konyhába, az feltalálta magát eme problémával kapcsolatosan. Én köszönöm a receptet, az egész család megvolt elégedve.

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2013-12-26 15:53

kedves Karalabe!

Ugy latom a hozzaszolasokbol, hogy ez a recept valahogy nem igazan valik be....

Mellekelem Horvath Ilona (ajanlom, szuper legendas szakacskönyv!) igy irja a makos tölteleket: 30 dkg daralt mak, 20 dkg cukor, 3 dl tej, vaniliascukor, ciromhej, birsalmasajt kockazva 5 dkg griz.
A tejet felforraljuk, hozzaöntjük a grizzel elkevert makot, majd a cukrot es vegül a mazsolat es a birsalmasajtot. Tüzröl leveve hagyjuk a labasban kihülni. Ugyanigy keszül a dios. (ez narancs hejjal is nagyon finom!) Bar nalunk a lanyom a sütös, en inkabb a fözös, de most extra utananeztem (a Mora Ferencne szakacskönyvben is), mert picit bosszanto, ,hogy egy ilyen kiemelt recept nem hozza meg a vart eredmenyt.... Lehet egy pici reszelt almaval is lazitani a töltelekeket! Ha netan meg van kedved utolag elkesziteni a makosat, jelezz vissza, hogy sikerült-e ez uttal!:):) Különben, az Inyenc Mester-könyv is meg van nekem, de az edessegei nem olyan jok, mint az egyeb receptjei. BUEK! Marti

helgácska6
helgácska6 Sat, 2013-12-21 17:49

Én azt kérdezném ha csak diósat csinálok akkor is ehhez a tésztamennyiséghez írja vagy akkor dupla annyi diós krémet csináljak?Azért kérdem mert itt a mákos töltelék is le van írva!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2013-12-21 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.12.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Kaba
Kaba / Kaba Fri, 2013-12-20 21:56

Szép estét mindenkinek! Ott voltam, amikor készült. Mi 4 nagyobb (normál) méretűt sütöttünk ki belőle. Remélem ezzel segítettem! Holnap azért igyekszem elérni Klári mamát és biztos, ami biztos, megkérdem tőle! :)

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2013-12-26 15:20

Kedves Kaba!

Szeretnem megkerdezni, hogy "mi a titka" annak, hogy ne repedjen fel a teszta. Lanyom minden evben nagy igyekezettel kesziti a beiglit, több receptkönyv leirasa alapjan - mindig minden stimmel, am mindig kireped. Az "Inyencmester" nekem is meg van, de probalta az Anyukamet is, maset is, es nala ez a fazis nem jön össze. (Meg is szurkalja, 180 fokon süti). Klari neni egyelöre nem igen valaszol senkinek, ezert kerlek irj vissza, ha tudtal Vele beszelni. Elöre is köszönet es BUEK! Marti

keller teri
Mucus / keller teri Sat, 2013-12-28 22:20

A finom, nem száraz bejgli bizony kireped, ha megszurkáljuk is. Reped attól is, ha túl szorosra tekerjük. Ez a csunyácska, de finom esete. Lehet kevesebb töltelékkel és szárazabbal, az nem reped, de nem is olyan finom. Miért ez a reped, nem reped parázás- nem piacra visszük, úgyis felszeleteljük. Ebből a töltelék receptből valószínű kimaradt egy kevéske tej.

macska11
Sylvia / macska11 Fri, 2013-12-20 17:11

Sziasztok !
A leírás 2. pontjában azt írja, hogy annyi felé osztjuk, ahány rudat szeretnénk csinálni. Szerintem ebből a mennyiségből kb 4 nagyobb vagy 8 kisebb rúd jön ki. A 8 adag pedig talán arra utal, hogy 8 ember kell ahhoz, hogy megegyük - mert nem ismer engem + a férjemet :-) - mi ketten is képesek vagyunk megenni :-D !
üdv
Sylvia

papapagaj
papapagaj Fri, 2013-12-20 16:13

én se értem mit a 8 adag!! És jól jönne egy gyors válasz:)) előre is köszönöm:))

ntekla
ntekla Fri, 2013-12-20 13:20

A címben szerepel,hogy 8 adag,gondolom arra utal,hogy 8 rúd jön ki belőle (gondolom... :) )

szl15
szl15 Fri, 2013-12-20 12:21

no, pont erre gondoltam én is...;) Megköszönném én is a választ! :)

Bunnyka06
Bunnyka06 Thu, 2013-12-19 23:17

Szia! Érdekelne, h hány rúd lesz ebből a mennyiségből? Köszi! :)

1751
finomliszt 75 dkg
vaj 35 dkg
1 késhegynyi
cukor 3 dkg
tojássárgája 6 db
tej 1.5 dl
élesztő 1.5 dkg
méz 8 dkg
cukor 20 dkg
dió 50 dkg
mazsola 5 dkg
rum 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
méz 8 dkg
cukor 20 dkg
mák 50 dkg
rum 2 ek
citromhéj 1 citromból nyert