Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel

Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel
Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel
115 perc / előkészület: 25 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Ínyesmester szakácskönyvéből való a recept, és a szerzője szerint ez a tökéletes pörkölt csirke receptje. Tehát a kezemre csaptam, és nem tettem bele se paprikát, se paradicsomot, se köményt, sem egyéb "felesleges sallangot". Nem hibáztam.

A nokedli tejszínnel, forró zsírba és tejfölbe forgatva pedig... nem is értem, eddig miért nem így csináltam.

hozzávalók / 6 adag

A pörkölthöz

A nokedlihez

Szólj hozzá!

elkészítés

A pörkölthöz

  1. A csirkét 8-10 darabra vágjuk. Nekem is nagyoknak tűntek elsőre, de a végeredménynek egyáltalán nem ártott. A csirkemellet kicsontozhatjuk, de maradhat minden csontosan is.
  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, hosszá adjuk a szintén kicsire aprított vöröshagymát, ha már üveges, megszórjuk a pirospaprikával. Pár pillanatig együtt pirítjuk, majd rátesszük a csirkedarabokat is.
  3. Kicsit pirítjuk, majd egy evőkanálnyi csontlevest öntünk alá. (A mellcsontból és kevés zöldségből gyorsan összedobhatjuk, mielőtt még feltennénk a pörköltet.)
  4. Lassú tűzön rotyogtatjuk, időnként megforgatjuk a húsokat, ha szükséges, sózzuk, pótoljuk a szaftot csontlevessel.
  5. Kb. másfél óra után, mikor már kellően puhának ítéljük a húst, hozzáadjuk a májat is, és még 10 percig főzzük.

A nokedlihez

  1. Egy nagy lábosban felteszünk vizet forrni.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, a tejszínt és a vizet, ez utóbbit csak apránként adagolva, mert lehet, hogy kevesebb is elég lesz.
  3. A tésztát nem kell nagyon alaposan kidolgozni, minél kevesebbet keverjük, annál jobb lesz.
  4. Egy tálban a forró zsírt a tejföllel elkeverjük, 50 fokos sütőben melegen tartjuk.
  5. Ha lobogva forr a víz, beleszaggatjuk a nokedlit (több turnusban), ha feljöttek, még hagyjuk egy percig, majd szűrőkanállal a tejfölös zsírba szedjük, összeforgatjuk.
  6. A pörköltet a nokedlivel frissiben tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 8 096
elküldve: 2
receptkönyvben: 152
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csirkepörkölt májjal és tejszínes-zsíros nokedlivel, klasszikus csirkepörkölt tejszínes galuskával

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sun, 2015-02-01 13:51

Nagyon öreg csirke kell ahhoz, hogy másfél órát kelljen főzni.

gamica
gamica Sun, 2015-02-01 14:07

Nem feltétlenül. Én is nagyon kis lángon szoktam főzni legalább ennyi ideig.

955
füstölt szalonna 15 dkg
vöröshagyma 1 kis db
fűszerpaprika 1 ek
csirke 1 db
csontlé 2 dl
0 ízlés szerint
csirkemáj 10 dkg
finomliszt 40 dkg
tojássárgája 3 db
habtejszín 1 dl
víz 4 dl
1 teáskanál
kacsazsír 2 ek
tejföl 1 ek