Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ír marhagulyás

Ír marhagulyás
Ír marhagulyás
230 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ír marhagulyás egy leveszöldséges-húsos ragu. Sokkal sűrűbb, mint egy magyar gulyásleves, zöldségezik, tehát nem pörkölt, de mégis valahol a kettőnek egy szuper tömbösített, egytálételben megvalósuló elegye. Sok receptet találhatunk a neten. Vannak nagy gasztrooldalak, kisebb gasztroinfluenszerek és egyszerű ír édesanyák, akik megosztják személyes tapasztalataikat. Ebben a receptben próbáltam egyesíteni a sok tudományt, és a lehető legjobb ízeket kicsalni a fogásból. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Zellert és gombát is tehetsz a hús mellé, hiszen ahány ház, annyiképpen készítik ezt az ételt. A lisztbe belefogatva is megpiríthatod a húst, és a pirítás után is hozzákeverheted a lisztet, én később tettem hozzá, hogy ne módosítsa sokban a hús ízét. Burgonyából ne széteső, lisztes fajtát válassz! Gluténmentes változathoz használj kukoricakeményítőt liszt helyett. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A húst a rostirányra merőlegesen nagyobb kockákba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A zöldséget pucoljuk, és nagyobb kockákba, a répát és a pórét vastag karikákra vágjuk.
  3. A húskockákat egy nagy vasedényben (ebben kerül majd a sütőbe is a ragu), több adagban (nem egyszerre, úgy hogy mindig legyen hely a kockák között, és valóban pirulni tudjanak a darabok), kevés vaj és olaj keverékén lepirítjuk minden oldalukon. Végül visszaöntjük az egészet, és liszttel megszórva átkeverjük.
  4. Hozzádobjuk a zöldségkockákat, karikákat, leöntjük sörrel, melasszal, cukorral, worcestershire-szósszal, paradicsomsűrítménnyel, jól átkeverjük, és felöntjük alaplével.
  5. A vasedényt a saját vas fedelével letakarjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe, kb. 3-4 óra alatt puhára pároljuk. Menet közben ellenőrizzük az ízeket, sózzuk-borsozzuk, ha kell, és öntsük fel alaplével, ha elfőtte volna a levét. Ha nincs ilyen edényünk, akkor a tűzhelyen, egy nagy edényben, alacsony-közepes lángon is elkészíthetjük, csak keverjük át időről-időre, hogy ne égjen meg az alja!
  6. Tálaljuk burgonyapürével és rusztikus ír barna kenyérrel. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 084
elküldve: 2
receptkönyvben: 45
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
336 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges marharagu, marhagulyás, marharagu, ír marharagu

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

337
marhahús 80 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 2 ek
olívaolaj 2 ek
finomliszt 2 ek
vöröshagyma 2 nagy db
sárgarépa 4 közepes db
pasztinák 2 közepes db
burgonya 50 dkg
póréhagyma 1 db
barna sör 450 ml
worcestershire-szósz 4 teáskanál
melasz 2 evőkanál
barna cukor 2 ek
sűrített paradicsom 2 ek
marha alaplé 3 dl
rozmaring 1 teáskanál
kakukkfű 1 teáskanál
babérlevél 4 db