Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ír szódás kenyér RAW konyhájából

Ír szódás kenyér RAW konyhájából
Ír szódás kenyér RAW konyhájából
57 perc / előkészület: 12 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 

A recept egy ír család receptje.

Nagyon sokféleképpen lehet variálni lehet magos vagy édes, többféle fűszer is mehet bele. Én itt csak az alapot raktam fel.

http://allrecipes.com/recipe/brennans-irish-soda-bread/detail.aspx

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Melegen vajjal nagyon finom. Ki is lehet a kenyeret belezni, és levessel megtölteni. A só és cukor tartalmán lehet változtatni attól függően, hogy édesebb vagy sósabb kenyeret szeretnénk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a tejet az ecettel, hagyjuk állni kb. 12-15 percig. Akkor jó, ha a tej összeugrik.
  2. Melegítsük fel a sütőt.
  3. Egy mély tányérban keverjük össze a lisztet, cukrot, szódabikarbónát és a sót.
  4. Öntsük az ecetes tejet a liszthez, és egy fakanállal  dolgozzuk össze,nem szabad túl sokáig keverni. A tészta igen ragadós marad, így gyúrni nem igazán lehet.
  5. Fontos: ne tegyünk hozzá több lisztet, ilyen lágynak kell lennie a tésztának.
  6. Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük a tésztát. Egy szép kis dombot kapunk, ugyanis formázni nem lehet.
  7. Egy nagyon éles késsel egy X formát hasítunk a tészta tetején. Nekem ez még sosem sikerült ugyanis a tésztám olyan lágy, hogy azt én nem tudom vágni. Így azt találtam ki, hogy beteszem a sütőbe kb. 7-11 percre, és ha egy kicsit már kemény a teteje, akkor kiveszem, és megvágom a tetejét. Visszarakjuk a sütőbe, és kb. 35-45 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 276
elküldve: 4
receptkönyvben: 131
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: köret

egyéb elnevezések

szódás kenyér, tejes kenyér, ír kenyér

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Thu, 2013-12-19 15:21

Felváltva csinálok egyik nap élesztős, amikor elfogy a a Te Ir szódásodat! Ujfennt sikerrel, csak most a vicc kedvéért kicsit nyújtottam rajta, és megcsavartam...Akkora sikere lett, hogy viszik a receptet mint a cukrot!
Azt mondták konyhatündér lettem!

Kata58
Kata58 Tue, 2013-12-03 15:02

Na elkészült ! egy árnyalattal laposabb lett a széle, de amúgy olyan lett mint a képen!
Kicsit nyúlósabb, tömörebb, de izre fantasztikusan finom.
Sem az ecet, sem a szódabikarbóna nem érződik ki.
Biztosan megcsinálom máskor is, de negyed arányban teszek hozzá rozslisztet is..

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2013-12-19 07:34

Kedves Kata!
Nagyon szépen köszönöm értékes hozzászólásodat. Szerintem a rozsliszttel biztosan nagyon finom.
Tisztelettel Krisztina

Kata58
Kata58 Tue, 2013-12-03 13:20

4 szem kockacukor vagy két kiskanál kr.cukor 1 dkg
másfél kiskanál szódabikarbóna pedig 1 dkg

andy75
andy75 / andy75 Wed, 2012-10-17 19:41

Hali.Szeretem a különgeges ételeket ,ezért úgy gondoltam,hogy kiprobálom a kenyered receptit.Ma meg is sütöttem de a várt eredmény borzalmas lett.Ehetetlen, mintha ecetet ennék és a lakás is tiszta ecet szagu lett ,pedig az irt mennyiséget tettem bele.Régota sütök-fözök erröl az oldalról ,de eddig nem volt semmi gond, finom volt mind.
Átkéne nézni,hogy a recept leirás jó-e ,mert ez igy BORZALMAS, EHETETLEN!!!!!!!!

szakove
szakove Fri, 2014-09-12 00:53

Különböző ecetet használunk a két országban. Míg Mo.-n 10-20%-os ecet van használatban, Angliában 5% a maximum, ráadásul kevés helyen lehet csak fehér ecetet kapni. Itt van a kutya elásva, amennyiben túl ecetes a kenyér íze. Csökkenteni, vagy hígítani erőteljesen ajánlatos :D A recept nagyon tetszik!!!

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-10-18 01:36

Kedves andy75!

Kérlek tekinds meg a receptet itt:

http://allrecipes.com/recipe/brennans-irish-soda-bread/detail.aspx

MadScotsChef
Of all the soda bread recipes I've tried , this is by far the best ! I made this for my cafe's St. Paddy's Day luncheon, and the reviews were RAVE ! It even brought tears to one older Irish gent who procliamed " It tasted exactly like his childhood..." Bank on this recipe !

mjmanchester
This was delicious. I followed the recipe exactly. Yes, the dough is wet, but no you do NOT need to add more flour. Just "knead" it with the spoon if you don't want to get your hands sticky. I needed to shorten the baking time, so I divided the dough into 12 greased muffin cups. It worked great. PLUS it made more of the yummy, crispy edges. We LOVED this and will make it often!!

95% nagyon sok jót hallottam erről a receptről és nekem is nagyon jó tapasztalataim vannak, voltak az elkészítésével kapcsolatban.

Üdv:RAW

xenosz2
xenosz2 Mon, 2012-09-03 11:19

Örülnék,ha a grammban megadott mértékeket kanálra (kávés,vagy teás) adnád meg a szódabikarbóna és a só esetében. Ilyen kis mennyiségben már nehéz méricskélni. Most fogom megcsinálni először.

witch
witch / witch Sat, 2012-06-02 20:17

Probaltad mar fogselyemmel vagni?
Egyszer a tv-ben lattam, hogy pl.
cheesecake-nel azt hasznaltak, mert
ugye az is nagyon puha. Amikor meg van
vagva, nem felemelve kell kivenni belole,
hanem oldalra kihuzva.

Kristina
RAW / Kristina Sat, 2012-06-02 20:31

Nagyon aranyos vagy Witch:) köszönöm szépen az ötletet. Megmondom őszintén nem probáltam mert csak mentás és fahéjas fogselymünk van itthon. Sosem értettem, hogy mások hogyan vágják meg mivel nem csak puha nagyon sűrű is és így vissza ragad a vágás után. Azért a fogselymet kifogom próbálni:) További szép napot!
Üdv,
RAW

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-06-03 14:32

Egy cérna is megteszi vagy damil / ha horgász a párod/ Alulra kell tenni a cérnát két végét felül egymásra fekteni keresztbe -mintha csomót kötnél - meg húzod és gyönyörű szeleteket kapsz. Igy vágják a knédlit is!!!

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2012-06-03 14:50

Nagyon szépen köszönöm az ötletet kedves Simon Éva:) A probléma ott van, hogy a tetejét megkell hasítani de nem szabad ketté vágni. Csak egy X-et kell a tetejére vágni. Köszönöm a segítőkész hozzászólásodat.
Kellemes vasárnapot!
Üdv,
RAW

181
tej 235 ml
ecet 30 ml
finomliszt 25 dkg
cukor 10 g
szódabikarbóna 2 g
3 g