Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ír whiskey-s torta

Ír whiskey-s torta
Ír whiskey-s torta
150 perc / előkészület: 120 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta is az ír Szent Patrik napi menü egyik része volt, melyet ketten a férjemmel készítettünk.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótatésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből habot verünk, amihez aztán kanalanként adagoljuk a cukrot, míg kemény, fényes hab nem lesz belőle.
  2. A sárgáját folytonos keverés mellett szintén darabonként engedjük a tojásfehérjéhez.
  3. Egy sima evőkanál segítségével óvatosan kevergetve, kanalanként beleforgatjuk a sütőporral, és citrusporral elkevert lisztet. 
  4. A tésztát egy téglalap alakú, 30x25 cm-es tortakeretbe öntjük, ami alá szilikonos sütőpapírt teszünk. Az oldalát nem kell kikenni semmivel, mert akkor nem tud a tészta jól megemelkedni.
  5. 160 fokon, hőlégkeverésen 30 perc alatt megsütjük. A tésztát rácsra téve kihűtjük.
  6. Közben a krémnek valókat összekeverjük, és hűtőbe tesszük.
  7. Amikor kihűlt a torta, vízszintesen kettévágjuk, vastagon megkenjük krémmel, majd hosszában is kettévágjuk, és ezt a két részt is krémmel illesztjük össze. Éles késsel körbevágjuk, így alakítva ki az üveg formáját.
  8. A tészta tetejét és oldalát is vékonyan megkenjük krémmel, hogy jól tapadjon hozzá a marcipán.
  9. A marcipánt kinyújtjuk 3 mm vékonyra, és a tésztára borítjuk, rásimítjuk.
  10. Hasonlóan készítjük a piros marcipánból a kupakot is.
  11. A fehér marcipánt is kinyújtjuk 3 mm vékonyra, éleit szögletesre vágjuk.
  12. Ételfestékkel és vékony ecset segítségével megfestjük a címkét.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 296
elküldve: 2
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

whiskey-s üveg formájú torta, marcipános torta, mascarponekrémes-krémlikőrös torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

398
tojás 6 db
cukor 6 ek
rétesliszt 6 púpozott ek
sütőpor 1 tk
citruspor 0.5 ek
habtejszín 2 dl
whiskey 1.5 dl
gyümölcscukor 5 dkg
habfixáló 1 csomag
mascarpone 25 dkg
marcipán 25 dkg
marcipán 3 dkg
marcipán 5 dkg
ételfesték 3 csepp