Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Írós-diós kenyér

Írós-diós kenyér
Írós-diós kenyér
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igyekszem mindig más kenyeret sütni. Persze az új kedvenc, az író ebből sem maradhatott ki. Ha valaki nem kap, simán vízzel is megsüthető ez a kenyér.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben a cukrot elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
  2. A diót durvára törjük, és teflon serpenyőben megpirítjuk addig, amíg nem kezd illatozni.
  3. Minden hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe mérünk, és dagasztóprogramra kapcsolunk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, cipóformát alakítunk ki belőle, és kivajazott sütőformába tesszük.
  5. Letakarjuk, és 30 perc alatt újra kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük. A sütő aljába egy tálka vizet teszünk párologni.
  6. A tészta tetejét megkenjük langyos vízzel.
  7. 200 fokra előmelegített sütőbe, hőlégkeverésre tesszük a kenyértésztát sülni 20 percre. Majd fóliával letakarjuk, ha nagyon barnulna, a hőmérsékletet lecsökkentjük 180 fokra, és további 25 perc alatt készre sütjük a kenyeret.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 727
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

írós diós kenyér, diós formakenyér, diós kenyér íróval

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-09-27 20:51

Nahát, Évi néni, megint sikerült hasonló dolgot sütnöm...Én nem készítettem róla fotót, mert olyan sokszor készítek diós kenyeret, hogy azt hittem már biztos van ilyen receptem, pedig nem is...:) Tettem bele kb. 5 dkg őrölt szezámmagot is, ami nagyon klassz a dióval, és a tetejét is megszórtam szezámos-lenmagos-diós keverékkel. A dióolajba pedig amúgy is bele vagyok zúgva, meg a törökmogyoróolajba is hmm, de abból nagyon kevés van már csak, és nem tudom, honnan szerezhetnék még (a meglévő az Őrségből való). Neked nincs ötleted? üdv, Zilka

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-09-28 17:03

Ne csodálkozz, akiknek hasonló az ízlése, hasonlókat készítenek. Ezt találtam a neten: http://www.gastrolaj.hu/, talán ők tudnak neked segíteni a beszerzésben. Szerintem tegyél fel több receptet, had élvezzük mi is. Ne hagyd magad befolyásolni magad által. Üdv: Évi néni

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Tue, 2013-10-01 19:06

Na jó, akkor többet fotózom majd, csak valahogy úgy érzem, felesleges, ha már úgyis van annyi hasonló. De az igaz, hogy mindig van vmi. kis eltérés, trükk mindenkinél, végül is épp ezért jók az ilyen főzőcskés oldalak :). Köszi szépen a linket! üdv, Zilka

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-09-27 17:48

Kedves Fahéj!
Nézz körül gyorsan, mert múlt héten az Auchanban féláron árulták a fehér tönkölylisztet. Látod nálam mennyi fogy, így 2 kartonnal azonnal feltankoltam. Igazán azért szeretem, mert szép dolgokat lehet készíteni belőle könnyen, másrészt a vércsoport diétámban ez és a rozsliszt a megengedett. Én nagy híve vagyok és téged is csak buzdítani tudlak rá. Nagyon finom.
Szép hétvégét kívánok!
Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-09-27 14:13

Kedves Évi néni!
Nagyon szép! Mostmár tényleg beszerzek egy kis tönkölylisztet, mert egyre kíváncsibb vagyok, mi sülne ki belőle az én konyhámban.
Üdv: Fahéj

402
dió 15 dkg
tönkölybúza liszt 30 dkg
rozsliszt 6.25 dkg
zabliszt 6.25 dkg
rizsliszt 6.25 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 6.25 dkg
víz 2 dl
író 2 dl
friss élesztő 3 dkg
fekete bors 1 kk
barna cukor 1 teáskanál
1.5 teáskanál
dióolaj 2 ek