Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ízes bukta Jolántól

Ízes bukta Jolántól
Ízes bukta Jolántól
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves ismerősömtől kaptam nagyon finom barack és meggy sütésálló lekvárt. Ugyan van lekvárom, de a buktához valljuk be a legjobb... a gyerekeim által " Hitler szalonnának" elnevezett lekvár... Ezzel a lekvárral tényleg szép... olyan igazi, békebeli buktákat tudtam készíteni. Annyira finom lett... Gondoltam, megosztom Veletek... Most amikor e sorokat írom, már csak 3 db van a 16-ból... Hmm... vagyis már csak kettő..:-)

hozzávalók / 5 adag

Bukta

Kenéshez

  • 5 dkg vaj (olvasztott)

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejben (pici cukorral) felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük a tészta hozzávalóit, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet öntünk hozzá a gyúrás során fokozatosan, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk.... Ez kb. 4-5 percnyi gyúrást igényel.
  3. Letakarjuk a tálat, és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb 45 perc).
  4. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk (nekem 16 négyzetre sikerült vágni). Hosszúkás szeleteket vágunk a lekvárból, és a tészta két szélét behajtva felgöngyölítjük szép kis bukta formákra.
  5. Egy 30x25 cm-es magasabb falu tepsit az olvasztott vajjal kikenünk, és szépen belehelyezgetjük a buktákat közel egymáshoz.
  6. A megmaradt vajjal bekenjük a buktákat, és még 20 percig pihentetjük, mielőtt a sütőbe raknánk.
  7. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük pirulásig.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x30 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 28 032
elküldve: 14
receptkönyvben: 541
elkészítve: 45/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolán

Mióta szakács: 2010.01.13.
83 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros bukta, bukta lekvárral, kelt ízes bukta

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zkjudit
zkjudit Wed, 2018-10-31 12:15

Kedves Jolán! Nem szokásom hozzászólásokat írni, de most nem tudtam ellenállni neki: Ez a recept nagyszerű, a bukta mennyei! Már nem is emlékszem mikor ettem utoljára ilyen finomat, nemhogy én készítettem volna! Nagyon örülök, hogy rátaláltam! Köszönöm!!

Tintahal1969
Tintahal1969 Sun, 2018-02-11 20:57

Kedves Jolán!Évek óta ezt a kelt tészta receptet keresem!A 81éves anyósom azt mondta rá:te tudsz valamit lányom!Megkért neki is süssek egy tepsivel,de a Papa ne tudja meg.Evvel ugye elmondtam mindent.Féltve őrzött receptem lett.Köszönöm,hogy megosztottad.Aki nagyon finom,puha mennyei kelt tésztát akar,csak ajánlani tudom!

szuszi
Jolán / szuszi Mon, 2018-02-12 07:26

Kedves Tintahal!
Nagyon..nagyon köszönöm kedves soraidat!! Éppen ma van a szülinapom...így hát most még inkább jól esik ez nekem...:) Örülök, hogy Anyósodnak is ízlik ez a kelt tészta...:-) További jó sütögetést...és szép napot kívánok :-) üdv: Jolán

Tintahal1969
Tintahal1969 Mon, 2018-02-12 19:14

Akkor engedd meg Kedves Jolán,hogy még nagyon sok Boldog születésnapot kívánjak,egészségben,boldogságban!További szép estét!ildikó

Dominique111
Dominique111 Fri, 2016-07-15 14:13

Szia Jolan. Eletem elsö kelt tesztajat a te recepted alapjan keszitettem. A recept egyszerüen tökeletes. A hozzavalok kis gyuras utan jol kezelhetö tesztava összealltak. A kelesztessel sem volt problemam. En hazi szilvalekvärral töltöttem. Mindenkinek nagyon izlett. Köszönöm szepen!

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2016-07-15 20:00

Kedves Dominique! Hát nagyon örülök, hogy így elsőre sikerült a tészta...Te egy nagy tehetség lehetsz, mert én anno...régen elég bonyolultnak gondoltam a kelt tésztát...Hát nem az!!! Viszont jól kell leírni a recit...ezek szerint "megveregetem" a vállam, mert már többen is írták, hogy jól sikerült nekik...és én ennek nagyon tudok örülni...Nézd meg a többi receptemet is ...hátha azokat is jól lejegyeztem :-) Üdv Jolán

kiscsillag1222
kiscsillag1222 Tue, 2015-04-28 13:44

Ma elkészítettem én is ezt a receptet. Nekem ebből az adagból 14db lett. A tészta puha,könnyed,nagyon finom. Máskor is el fogom készíteni. Én vegyes gyümölcs illetve birsalma-alma sütésálló lekvárt használtam hozzá,nagyon finom lett. Köszönöm a receptet! :)

szuszi
Jolán / szuszi Tue, 2015-04-28 14:46

Nagyon örülök, hogy ízlik ! További jó sütögetést...:-)
üdv Jolán

Kerolájn
Kerolájn Thu, 2015-01-22 18:39

Szia megint :)
Azóta még kétszer megcsináltam,hát ez a tészta valami csoda,szerelmes lettem egy tésztába :) :)
Annyi lenne a kérdésem mi van akkor ,ha ezt a tésztát kakaós csigának használom fel?Mivel ez a tészta omlós,gondolom nem lőnék mellé nagyon.
köszönöm! Szia :)

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2015-01-23 09:12

Szió!
Hát nagyon örülök, hogy bejött Neked ez a tészta :-) Én is sokféle sütit sütök belőle...szoktam kakaós csigát sütni belőle...bátran megpróbálhatod !
üdv Jolán

Kerolájn
Kerolájn Fri, 2014-12-05 14:52

Szia Kedves Recept küldő:)

Nekem valahogy sosem sikerültek a bukták,akárhányszor próbáltam....pedig rengeteg kelt tésztát csinálok.
Ma kinéztem a te receptedet,szimpatikus lett nagyon!
Összeállítottam a tésztát,de valamiért egy óra múlva sem kelt meg....na mondom ezzel megint jól jártam....reménykedtem,hogy az íze azért jó lesz :)
A sülésnél gyönyörűek lettek,szép magasak az íze pedig fenomenális!!!
Ha legközelebb sem kelne meg akkor is ezt a receptet fogom már csak csinálni ha buktáról van szó :)
Életem legjobban sikerült buktája lett!Nagyon hálás vagyok érte!Köszönöm!!!

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2014-12-05 17:08

Helo Kerolájn !
Hát nagyon örülök, hogy még "kelés" nélkül is sikerült....:-) Nem tudom milyen élesztőt használtál...de én a friss élesztőre esküszöm! De ha esetleg por élesztőt használsz, akkor is ajánlom, hogy kevés langyos cukros tejbe keverd el...és 4-5 percig hagyd éledezni....ha buborékol....akkor biztosan működni fog a tésztába. Ezt azért írtam le, mert egyszer én is úgy jártam, hogy ahogy az írva vagyon rajta...rögtön a liszthez kevertem...hát az istennek nem kelt meg a tésztám...biztosan nem volt jó a por élesztő...azóta, ha esetleg ezt használom, hát nem bízom a véletlenre...További jó sütögetést kívánok és szép napot...:-)
üdv Jolán

zsuska
zsuska Sun, 2014-06-01 12:43

Hetek óta buktát sütök a páromnak, mivel kaptam egy kiló sütésálló lekvárt és ő imádja a buktát. Hetente új receptet próbálok ki. A párom a tiédnél mondta azt, hogy "mentsd el" Legyen ez a mi bukta receptünk is!!! :) Hát azt hiszem ezt tovább nem is kell ragozni..Nem mellesleg én kézzel dagasztottam és így is gyors és könnyen kezelhető a tészta.. Tehát ez a "mi buktánk" is :))) Köszönjük!! :)

szuszi
Jolán / szuszi Mon, 2014-06-02 08:53

Örülök, hogy a párodnak is ízlik a buktám...:-) Az meg hogy kézzel dagasztod...hát gratula...Én nagy híve vagyok a gépesítésnek, így két szuper gépem van...szerintem ez olyan mint a pasiknak az extra gépei...a házilagos javításokhoz...Loreal...:-)

deakmiklos
deakmiklos Thu, 2014-05-29 17:10

A tészta könnyű és levegős, de valljuk be őszintén én is "Julcsára" a kenyérsütőre bíztam a dagasztást. Az eredmény meglehetősen jó, a hiba nem a receptben, hanem a németek gasztronómiához való hozzáállásában található. Nem ismerik a sütésálló lekvárt. Mákkal kevert normál lekvár lett a töltelék, de így is gyors volt az eltünési idő. Köszönöm a receptet.

szuszi
Jolán / szuszi Mon, 2014-06-02 08:55

Miklós....nagyon tetszik, hogy érdekel a gasztronómia ....a mákos lekvár meg kitűnő ötlet...még a diós lekvárt is ajánlom kedves figyelmedbe...:-)

Rokica76
Rokica76 Sun, 2014-05-04 16:23

Ma elkészítettem a buktát. Nagyon finom lett, a tésztája is nagyon könnyű. Én annyit módosítottam rajta, hogy nem kézzel dagasztottam, hanem kenyérsütőben dagasztottam, kelesztettem... Könnyen és gyorsan el lehet így készíteni. Köszönöm szépen!! :)

szuszi
Jolán / szuszi Mon, 2014-05-05 08:05

Kedves Rokica!
Én is géppel készítem....pont tegnap sütöttem újra....fele rétesliszttel...nagyon finom lett így is...:-) Örülök, hogy Neked is ízlik....további jó sütögetést...:-)
üdv Jolán

fazekasistvan1
fazekasistvan1 Mon, 2014-04-28 16:37

Kedves Jolán! Ma megsütöttem a buktát! Nagyon-nagyon finom lett. A tésztája, szinte pille könnyű. Köszönöm a receptet.

szuszi
Jolán / szuszi Wed, 2014-04-30 11:09

Kedves István....ennek nagyon örülök, mert itt egy hölgynek nem sikerült...pedig annyira igyekszem a kis nüanszokat leírni egy receptnél...További jó sütögetést...:-)
üdv. Jolán

eszter03
eszter03 Mon, 2014-04-28 12:09

Én is megsütöttem. Nagyon finom, puha lett a tésztája :)

renny05
renny05 Fri, 2014-04-25 15:25

Kedves Jolan
Én ma megsütöttem...de valahogy nem sikerült :(

Naschkatze
Naschkatze Sat, 2014-04-19 16:16

Kedves Jolán!

A recept teljes kiőrlésű liszttel is működhet?

Üdvözlettel:
Nasicica

szuszi
Jolán / szuszi Sun, 2014-04-20 07:08

Kedves Nasicica!
Nem próbáltam...de véleményem szerint működik...Sima liszttel nagyon könnyed....de végül is ...a teljes kiőrlésű liszt talán még tovább is lazítja. Kérlek jelezz vissza milyen lett :-)
üdv. Jolán

szuszi
Jolán / szuszi Thu, 2014-04-17 12:14

Kedves Vekii !
Hát nagyon örülök, hogy ízlik.....Nekünk is nagyon bejött.....:-)
üdv Jolán

vekii
vekii Thu, 2014-04-17 00:26

Kedves Jolan, ma megsutottem ezt a buktat es mennyei lett. A tesztaja nagyon finom puha foszlos. Nekem 14 db lett belole, bar mostanra mar csak 4 maradt :) no nem sokaig:) Az egesz csaladnak nagyon izlett.
Koszonom ezt a receptet, ugy gondolom gyakran fogom sutni :)

855
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
tej 2 dl
kefir 175 g
friss élesztő 2.5 dkg
napraforgó olaj 1 dl
cukor 5 dkg
4 g
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 5 dkg
sütésálló lekvár 30 dkg