Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ízes fonott kalács Giovanna konyhájából

Ízes fonott kalács Giovanna konyhájából
Ízes fonott kalács Giovanna konyhájából
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc péksüteményem a cukros briós, viszont a fonott kalács elkészítésével is régóta próbálkozni szerettem volna, így jött az ötlet, hogy a kettőt kombináljam. A vaníliás-fahéjas sütemény illatánál nincs ínycsiklandóbb a konyhában, és lévén ez a két kedvenc fűszerem... A végeredmény a képen látható! :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Reggelire/tízóraira/uzsonnára/vacsorára vajjal, vajas lekvárosan, mogyorókrémmel kenve egy pohár tejjel vagy csak kávé mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk, 15 perc elteltével kész is a kovász.
  2. A liszthez hozzákeverjük az olajat, 2 db tojást, aromát, vaníliás cukrot, sót, 8 dkg kristálycukrot, majd a kovászt. Homogén masszává dagasztjuk.
  3. 1 órára langyos helyen letakarva kelesztjük.
  4. Újra átdagasztjuk a tésztát, 6 kis cipóra osztjuk, majd a cipókból kb. 3 cm átmérőjű "kígyókat" sodrunk. Két kalács készülhet 3-3 fonat felhasználásával (kalács összeállítása hajfonás-szerűen).
  5. Az utolsó tojást felverjük, a sütőpapíros sütőlapra helyezett kalácsokat alaposan átkenjük vele, majd fahéjas cukorral megszórjuk, és további 30 percig hagyjuk tovább kelni.
  6. Légkeveréses előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 463
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Giovanna

Mióta szakács: 2013.03.24.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fonott kalács, kalács fahéjjal, vaníliás fahéjas kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hoborc
Hoborc Fri, 2013-04-05 19:02

Hááát, nem túl szép a végeredmény, de lehet azért finom. Nem kaptam kedvet kipróbálni, bocsi.

1228
finomliszt 1 kg
élesztő 5 dkg
tej 3 dl
tojás 2 db
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
vaníliaaroma 10 csepp
1 csipet
napraforgó olaj 0.5 dl
tojás 1 db
cukor 2 dkg
fahéj 1 ek