Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Japán omlett másként

Japán omlett másként
Japán omlett másként
15 perc / előkészület: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igen, japán omlett, de természetesen megreformálva - magyar spájzhoz, hűtőhöz optimalizálva, "Talinásan".
Rajongom a japán ételekért és a kultúráért, de az autentikus hozzávalók, mint a mirin, vagy a sake, még nem minden háztartás alapvető része - innen jött az ötlet: Oldjuk meg másként!;)
Persze létezik kifejezetten tamagoyaki-ra optimalizált szögletes serpenyő is, amitől természetesen még eredetibb lehet a forma, de én egy pár pálcikával, és az itthoni csepp serpenyőmmel is nagyon jól szórakoztam. Szeletelés után (amikorra már a "csúnyább részek" esztétikai megfontolásból megsemmisültek) - fel sem tűnik az az apróság, hogy nem szögletes serpenyővel dolgoztunk. 

Ha esetleg a leírás nem kifejezetten egyértelmű, itt egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=NTIcJ_tdEJM 
Innen lestem el a mozdulatokat én is - 1:25-től. :) Aki megnézi a videót, annak feltűnhet, hogy a séf papírral olajozza a serpenyőt - én ezt az egyet még nem próbáltam ki - nekem a hagyományos olajozott teflon megoldás is bevált. 

A leírt két tojásból egy tekercs lett - én egy étkezésre, két főre 4 tekercset szoktam készíteni. Ezekből a tekercsekből szép kis falatkák lesznek. Aki szeretné, kipróbálhatja egyszerre több tojásból is, nagyobb adaggal - az eljárás a lényeg, így a vékony rétegek könnyen átsülnek, és a közöttük maradt levegő rétegektől, pedig könnyű, és laktató lesz az étel.;)

hozzávalók / 1 adag

Egy tekercshez

Díszítéshez (elhagyható)

  • 1 db nori lap (szárított tengeri alga lapok - sushi-t szokták beletekerni)

ajánlat

Wasabival, szójaszósszal a legfinomabb!;) 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat felütjük, és a pálcikákkal (!!!) "felverjük". Fontos, hogy inkább csak elkeverve legyen - a japán omletthez nem a szokványos, egyneműre felvert tojásra van szükségünk  - ezért lényeges a pálcikák használata. 
  2. A tojásokhoz adjuk a fűszereket, és még azokkal is jól összekeverjük. (A fűszerek mennyisége teljesen szubjektív. Egy sósabb ételízesítő mellé például már nem kell só. A szójaszósz is sós - ezt is kalkulálni kell. Ha a pálinka igazi, házi, és jó mézes, akkor a cukor is elhagyható.)
  3. Egy teflonos serpenyőt kevés olajjal megforrósítunk.
  4. A fűszeres tojásoknak először csak az egy harmadát öntjük a serpenyőbe. (Pálcikával ragyogóan el lehet "vágni" a folyadékot az edény szélén :) ) Vékony réteggé csurgatjuk szét, mintha palacsintát sütnénk - kicsi serpenyőben az egész felületet használjuk, közepes méretnél próbáljuk a nyél felőli oldalra irányítani a még folyékony tojásokat. 
  5. Ha a vékony rétegű tojáslepényünk már megszilárdult, akkor óvatosan felpiszkáljuk a széleit, majd magunktól elfelé, vagy magunk felé óvatosan, de határozott mozdulatokkal szorosan feltekerjük, minden hajtás után gondosan ügyelve, a rétegek összetapadására - picit megnyomkodjuk. A pálcika elmondhatatlan segítség ezeknél a finom mozdulatoknál. (Az irány szerintem teljesen kényelem függő - kinek hogy esik kezére, annyi csak a lényeg, hogy ha egyszer elkezdtük, ne fordítsuk meg a tekerési irányt - széthullhat a tekercs.)
  6. A kész tekercset ismét a serpenyő nyeléhez közelebbi oldalhoz igazítjuk, majd egy kevés nyers tojást öntünk, a korábbiakhoz hasonlóan elegyengetjük, majd feltekerjük. Segítsünk finom mozdulatokkal, hogy az újabb adag folyadék a már feltekert "tömb" alá is befolyhasson - így lesz folyamatos a tekercsünk.
  7. Addig ismételgetjük, amíg a tojás el nem fogy. 
  8. A megsült tekercset picit hagyjuk hűlni, majd egy éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk. 
  9. Ízlés szerint díszíthetjük norival, de bele is tekerhetjük, mint a sushi-t. Wasabival, szójaszósszal (evőpálcikával) kínáljuk! 
  10. Itadakimasu! Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 858
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Talina

Mióta szakács: 2013.04.25.
4 recept

receptjellemzők

konyha: japán
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

tamagoyaki, dashimaki tamago, japán különleges omlett

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kádár Ádám
kádár Ádám Wed, 2014-05-28 14:26

Szia Talina érdekelne hogy a mézédes pálinkát el lehet e hagyni ??
(mert még iskolás vagyok és jó lenne napközbeni kajához is és nem kell vele sokat bíbelődni) :) előre is köszönöm a válaszodat

Talina
Talina / Talina Fri, 2014-05-30 06:59

Kedves Ádám!
Természetesen a pálinka nem kötelező bele (bár sütés közben az alkohol eltűnik). Az eredeti recept sake-t (ami japán alkoholféle) tartalmaz - ezért volt jelentősége. Mivel mindösszesen 2cl-ről van szó ebben az esetben picivel több cukrot tegyél bele, hogy az édeskés íz ne legyen kevésbé intenzív és a 2cl folyadékot, egy evőkanálnyi vízzel pótold. Jó étvágyat hozzá!

269
tojás 2 db
ételízesítő 1 csipet
szójaszósz 1 teáskanál
pálinka 20 ml
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 csipet
napraforgó olaj 1 ek
nori lap 1 db