Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jénais kenyér

Jénais kenyér
Jénais kenyér
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (122)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves internetes ismerősömtől kaptam a receptet, és azóta nem vettem bolti kenyeret. Még soha nem tudtuk megvárni, hogy kihűljön :).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A cipóban sült csülök elkészítéséhez is kiváló!

Ez esetben mikróban 20 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vagy csak húzogassuk szét. Tegyük bele a csülköt (én több kisebb cipót csináltam, azokba pedig kisebb csülök darabokat tettem). Csomagoljuk be a tésztával, fordítsuk az illesztéssel lefelé, tegyük kibélelt, vagy kikent tepsire, kenjük le tojással, és mehet is sülni. Nem kell rá tető, se víz! Isteni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztbe kis fészket készítünk, feltöltjük langyos vízzel, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük cukoral. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
  2. Hozzáadjuk az olajat, a sót és a maradék vizet.
  3. A mikrót 2 percre állítjuk 600 W-on.
  4. Meggyúrjuk a tésztát, betesszük a meleg, de nem működő mikróba kelni 30 percre.
  5. Ha duplájára kelt, kivesszük, kikenjük margarinnal, vagy kibéleljük a jénait, és a tésztát áttesszük. Picit hagyjuk pihenni (kb. 10 percet).
  6. Előmelegítjuk a sütőt. Bevágjuk a kenyeret, és ecset segítségével lekenjük vízzel. A jénai tetejét is belülről bevizezzük.
  7. Sütőbe tesszük, 20 percet sütjük, majd levesszük a jénai tetejét. Tovább sütjük kb. 20 percet.
  8. Ha szép barna lett, kivesszük, a tetejét lekenjük vízzel, és hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 97
össznézettség: 146 116
elküldve: 102
receptkönyvben: 1 517
elkészítve: 127/174
Facebookon megjelent: -

szakács

Torkika

Mióta szakács: 2010.12.19.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér jénai tálban, jénaiban sült fehér kenyér

Hozzászólások (122)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Napsii
Napsii / Napsii Mon, 2019-03-25 17:23

Könnyű és ízletes kenyér lesz az eredmény, nagyon jó recept. Mivel nincs jénaim, egy kisebb tepsibe raktam és alufóliával fedtem le.

reka.rr
Csenőmanó / reka.rr Thu, 2018-09-20 21:22

Szia Torkika!
Megsütöttem a kenyeret és édesanyám azt mondta, hogy többé már nem fog bolti kenyeret venni, hanem csak ilyet akar enni. :) Köszönöm a receptet!
Réka

kovizsuzsanna
kovizsuzsanna Tue, 2018-01-16 14:22

hát ez valami isteni finom én tettem bele egy kevés tökmagot fantasztikus lett köszönöm szépen

Iszti
Iszti Wed, 2015-01-14 17:37

Most fogom kipróbálni:))) Még sosem sütöttem kenyeret, ezt a receptet szemeltem ki első próbálkozásra :D remélem olyan szép lesz, mint a képen :D

tercsike57
tercsike57 Fri, 2014-11-14 09:03

Szia Torkika !!

Nagyon finom a kenyér !! Tegnap megsütöttem és ketten a férjemmel majdnem mindet megettük. Ma újra kellegyet sütni. Nagyon szépen köszönöm a receptet . Mindenkinek ajánlani tudom !!!
További szép napot kívánok. !!! :)

bmoni1981
bmoni1981 Wed, 2014-03-19 16:21

Szia! Még nem szóltam hozzá eddig itt semmihez, de most kénytelen vagyok... Gyerekkorom kenyere jut erről eszembe, nagyon finom lett. :)) Ma sütöttem először, de tuti nem utoljára. Köszönöm:)

Nyalkamacska
Nyalkamacska Sun, 2014-02-23 19:35

Köszönöm a receptet! Én langyos sütőben kelesztettem, nagyon finom lett.

Kata58
Kata58 Sat, 2014-02-22 00:02

Egyszerűen elronthatatlan ! nagyon finom lesz akkor is, ha 2 kiskanál sikérrel dúsitjuk a kenyeret...az ascorbin pedig tartósitja..
A liszteket lehet variálni..bár nekem a tönköly egy picit kesernyés volt benne. úgyhogy maradok a 15 dkg-os rozslisztváltozatnál eddigi tapasztalataim szerint ez a legjobb arány a rozsliszthez!

Kata58
Kata58 Fri, 2014-02-21 23:58

most sütöm újra......fantasztikusan finom!Most egy 1o dkg rozsliszt, 1o dkg tönköly 1odkg rétesliszt és 25 dkg sima liszttel...tettem hozzá két kk sikért és késhegynyi ascorbinsavat...

hsze
hsze Wed, 2014-01-15 11:03

Kedves Torkika!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy dupla mennyiség esetén mennyiben változnak a sütési idők. (Tetővel, tető nélkül) Amúgy tegnap megsütöttem, tökéletes lett, nagyon jó recept!!!

vanita75
vanita75 Fri, 2014-01-10 20:31

Kedves Zewa!
Kenyérsütőben megdagasztatod a tésztát.Ez nálam fél óra, utána kiveszem a gépből.(a program másfél órás, de ez ne érdekeljen.Én azért kelesztetem a gépen kívül, mert így szebb az eredmény.) Kelesztőtálban szoktam meleg helyen kb. 30- 40 percig hagyni feljönni. Ha még túl lapos, hagyhatod tovább is meleg helyen. Onnantól kezdve már csak a receptet kövesd! Sok sikert!
(Az a tapasztalat, hogy nagyon elszúrni nem lehet.)

Zewa
Zewa Tue, 2014-01-28 02:09

Köszönöm szépen! Egy kis erőgyűjtés, no és némi szabadidő a két kicsi lurkóm mellett és kipróbálom. :o)

Zewa
Zewa Sun, 2014-01-05 18:00

Kenyérsütésben nagyon kezdő vagyok és ezt a receptet néztem ki kezdésnek. Annyiban szeretném máshogy csinálni, hogy a dagasztást mindenképpen kenyérsütőgépben csinálnám. Kérném azokat, akik megsütötték már ezt a receptet és használtak kenyérsütőt, majd sütőben sütötték ki, hogy pontosan leírnák (lépésről, lépésre a dagasztást, kelesztést, majd sütőbe rakást), hogy pontosan hogyan készült?!

vanita75
vanita75 Fri, 2014-01-03 14:11

Fantasztikus recept. A család és a barátok is lelkes kenyérsütők lettek. Mióta megtaláltam a receptet, csak ilyen kenyeret eszünk!

Szuszka
Szuszka Sun, 2013-12-01 14:20

Szuper ez a recept nagyon köszönjük.Gyerek koromban ettem ilyen jó kenyeret.Nekem kisebb a jénaim s így 30 dkg lisztel csinálom,1 főtt burgonya össze törve,3 ek cukor,1,5 teáskanál só,3 ek. étolaj,2 dl meleg víz s egy fél élesztő(itt megjegyezem ,hogy az élesztőt csak elkeverem a vízzel s mehet bele nem kell futtatni...).Össze keverem s egy zacskót húzol rá ez alatt kel kb 30-40 percet.Ha megkelt ezt lehet látni akkor a vastagon kivajazott jénaiba teszem úgy,hogy bevagdalom s megkenem vízzel.Rá a tetejét s kelesztem még kb 20 percet.Ha ismét megkelt akkor mehet a sütőbe s sül kb 15 percet nagy lángon ekkor láthatóan az alsó része pirult leveszem a tetejét és sütöm pirosra.

Fandika
Fandika Sun, 2013-11-17 02:32

Kedves Tortika!
Lehet, hogy buta vagyok, de nem értem a 3. pontot. Beállítom a mikrót 2 percre és mit csinálok vele? Bekapcsolom és üresen megy 2 percig (tudtommal nem szabad üresen járatni a mikrót). Vagy esetleg egy pohár víz megy bele? Szóval szeretnék segítséget kérni.

3masmama
3masmama Mon, 2013-11-04 16:51

Köszönöm a receptet. Csodás lett a kenyerem. (Eddig kenyérsütőgépben sütöttem Limara receptjei alapján.) De már mikor sült, és az illata belengte a konyhát, húúúú alig bírtam kivárni, hogy kisüljön. Tettem hozzá, kb. 150gr. öregtésztát, a gépit is így készítem. De ezután csak dagasztásra használom a gépet, sütésre nem. Hálás vagyok:-))))

ossifraga.hu
ossifraga.hu Sat, 2013-10-05 21:36

Nagyon köszi a receptet! Még úgy is sikerült, hogy kiderült, tönkrement a mérlegem és fene tudja mennyi lisztet mért, de úgy tűnik, hogy a recept teljesen hülye biztos. ;-)
Tényleg sokkal finomabb, mint a bolti és mivel instant élesztővel csináltam, meg sütőzacskóban, így kb. annyi macera van vele, mint összeszedelőzködni és eljutni a boltig. :P
Tényleg nagyon köszi érte! Nálunk sláger lett.

golyakr
golyakr Sun, 2013-09-08 11:21

Köszönöm a receptet! Ma délelőtt elkészítettem némi módosítással. Én személy szerint az adagokat szemmel mérem. Mikrohullámú helyett 30 fokos sütőbe tettem, amit hagytam visszahűlni. Sajnos nem találtam meg a jénai fedőt, de nagyon szép színe lett a tetejének, amit még sütés előtt megszórtam egy kis fokhagymaporral. A sütés ideje vélhetően sütőfüggő, én némileg több időt hagytam az sütési fázisra. Köszönöm még egyszer! :)

torkika
Torkika / torkika Sat, 2013-09-07 16:24

Köszönöm mindenkinek a visszajelzéseket, pláne, hogy ennyire pozitívak! :) És köszönöm a tippeket is, amiket kipróbáltok! Nekem sajnos mostanában nem volt időm sütni, ráadásul nyílt mellettünk közvetlenül egy pékség, amivel elégedettek is vagyunk, úgyhogy ez nagyban csökkenti sütési esélyt. De olvasgatva a hozzászólásaitokat, ismét nagy kedvet kaptam hozzá.
Köszönöm!

Kata58
Kata58 Sat, 2013-09-07 11:49

Most sütöm újra a kenyeret, de mivel a fél kilós liszttel hamar elfogyott, kénytelen voltam emelni arányosan a mennyiséget...

tundebecs
tundebecs Fri, 2013-06-28 14:53

Kedves Torkika!
A hét elején nagyon esett az eső, és senkinek nem volt kedve kenyérért menni.Gondoltam sütök.A Nosalty oldalán megtaláltam a receptedet, és azóta nem vettünk még egy fél kg-ot sem!Hálás köszönet érte. Még ki sem hűl és már elfogy! Még egyszer köszönet érte!

Eva17
Eva17 Thu, 2013-06-06 20:10

Köszönöm a receptet! A héten már harmadszor sütöm de szerintem kell még süssek! :)

zsoka1
zsoka1 Fri, 2013-05-10 01:22

Nagyon-nagyon szépen köszönöm ezt a receptet.
Én fél adagból próbáltam ki gépbe sütni.
Amikor dagasztotta a gép a tésztáját nézegettem a keménységét-lágyságát és én még a gépbe öntöttem hozzá kb.fél dl vízet meg egy evőkanál olajat.
Mivel én nem Magyarországon élek,így a sima lisztnek gondolom más a minősége és több folyadékot vesz fel.
Az eredmény a lényeg.
Nagyon sok gépi és jénais kenyerem landolt már a kukába,de ez elsőre ISTENI FINOM LETT ÉS JÓL SIKERÜLT.KÖSZÖNÖM.
Egy link a fb oldalamról,hogy megtudjátok nézni.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.595591097125242.1073741845.100...

rcskvm
rcskvm Thu, 2013-05-09 22:21

Pár hónapja vettünk egy kenyérsütő gépet, azóta nem veszünk bolti kenyeret... Ezt a kenyeret tegnap is megsütöttem, ma is... a férjem azt mondta: "felejtsük el azt a kenyérsütő gépet!" - annyira odavan ezért a ropogós tetejű kenyérért... (merthogy a gépben nem kapunk ilyen piros tetejű kenyeret) Nekem nincs jénaim, sima tepsibe raktam be, azt kentem ki margarinnal, a sütő aljába pedig edénybe vizet tettem, így nekem is szép magas lett! (a tésztájába tettem egy teáskanál ecetet) A gépet csak a dagasztáshoz és a kelesztéshez használtam... Holnap egy kiló lisztből fogom csinálni... Köszönöm ezt a szuper receptet! :-)

vicugy
vicugy Wed, 2013-04-10 16:19

Most sült meg!Csodás a látvány!!!...és az illata!!Szuper,köszönöm ezt a nagyszerű receptet!!! :)

puczko
Puczko / puczko Tue, 2013-04-09 09:17

Isteni kenyér! Még nem fogyott el teljesen, de a párom már kéri a következőt! Megpróbálom legközelebb magokkal, biztos finom lesz úgyis! Köszönjük!

jackalj
jackalj Sat, 2013-03-30 22:33

Nagyon szépen köszönöm a finom receptet!!! Elsőre sikerült, belül puha,kivül ropogós lett! :-)

gyorimori
gyorimori Fri, 2013-03-15 16:53

Én Oetker szárított élesztőt használtam hozzá, mogyoróolajat tettem bele és megfűszereztem egy pici szárított kakukkfűvel. Szenzációs lett, nagyon köszönöm a receptet, életem első kenyerét sütöttem, és mondhatom ezek után maximálisan megjött a kedvem hozzá :) a pici lányom még melegen nekilátott enni, élvezettel ropogtatta a héját, de a belseje is csodálatos lett. Mégegyszer nagyon köszi!!!!!!

torkika
Torkika / torkika Thu, 2013-02-21 20:56

Nagyon örülök a sikereknek! Azt hiszem, a sok egyhangú tapasztalat alapján a recept leírásában növelem a só mennyiségét.
A csülkösről: Én füstöltet vettem, és előtte valóban megfőztem. A vízbe tettem fokhagymát és vöröshagymát. A fokhagymát pedig a főzés végén rákentem a csülökre, mert párom imádja :)
Ha kész a csülkös cipó, mustárt adok hozzá.
Tuti siker! ;)

Sunaj
Sunaj Thu, 2013-02-21 22:40

Köszönöm gyors válaszodat, ki fogom próbálni amint tudok otthonról hozatni igazi füstölt csülköt mert az itteninek ( é.olaszo.) köze nincs a mienkhez. Azért is örülök ennyire mert végre rendes kenyér ízt érzek! :) Üdv. Sunaj

Sunaj
Sunaj Thu, 2013-02-21 12:33

2 napja 1x csak azt látom a Facebook-on, hogy a fiamék (35 éves) kenyeret sütöttek. Na rögtön kérdőre fogtam ezt hogy csinálták mert hát ne hogy lemaradjak. Hát ezt a receptet adták meg így aztán jelenleg a mikróban keleget (remélem) jelenleg. Tapasztalata neki is az volt, hogy kicsit sótlan így én is többet raktam már hozzá. Tegnap újított krumplisat sütöttek annak még nem tudom az eredményét de ha jelentkezik megosztom veletek a tapasztalatát. Persze kész az enyém azt is megírom.

Sunaj
Sunaj Thu, 2013-02-21 13:03

Na most került be sütőbe.
Volna egy kérdésem a csülkös változathoz,vagyis a csülök elkészítésére ha adnál tanácsot, gondolom azt előtte meg kell főzni. Előre is köszönöm.

Sunaj
Sunaj Thu, 2013-02-21 14:33

Elkészült, szuper lett kinézetre és ízre is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszönöm a receptet és tényleg kezdőknek is tudom ajánlani. Kár, hogy képet nem tudok felrakni.

Sunaj
Sunaj Fri, 2014-03-21 11:07

Hát eltelt egy év és én még mindig ezt a kenyeret sütöm nap mint nap :) ! Jelenleg is épp ezt teszem most tettem be a sütőbe. Próbálkoztam más receptekkel de ugye van egy olyan magyar mondás: "Járt utat járatlanért ne hagyd el" Egy kicsit változtattam rajta csak annyit, hogy nem a mikróban kelesztem hanem a sütőben. Még pedig azért mert biztosan akkor kellett a mikró amikor benn volt a kenyér. Úgy csinálom, hogy a sütőt 50 fokra felmelegítem lekapcsolom hagyom kicsit vissza hűlni, rakok a sütő aljába 2-3 dl vizet és a kelesztő tálat letakarva teszem be kb. 1óra alatt duplájára kel. Ezután rakom át a kivajazott jénaiba. Ismét vissza rakom a sütőbe 10 percre majd bevagdalom, megkenem vízzel, mehet rá a tető és jöhet sütés. Nem lehet elrontani. Igaz mostanában a sima lisztet keverem felesbe kenyér liszttel. Nálunk ez a menő és ez is marad!

Lisa_31
Lisa_31 Mon, 2013-02-04 23:16

Sziasztok!
Köszönöm a receptet minden tökéletesen sikerült. Kicsit több sót tettem bele és dupla adagot csináltam. Jénai hiányában kacsasütőben csináltam , vajjal kentem ki , sütőpapír nélkül. Simán ki lehet szedni a megsült kenyeret. Ropogós és szép lett. Ha megengeditek akkor megosztom a képeimet a végeredményről.

1. http://kepfeltoltes.hu/view/130204/DSC02735_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2. http://kepfeltoltes.hu/view/130204/DSC02736_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3. http://kepfeltoltes.hu/view/130204/DSC02737_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

4. http://kepfeltoltes.hu/view/130204/DSC02739_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

5. http://kepfeltoltes.hu/view/130204/820671_417099938369239_274077486_o_ww...

torkika
Torkika / torkika Sat, 2013-01-19 20:02

Kedves fillit!
Én teljes kiőrlésű rozsliszttel próbáltam, sajnos pontosan nem emlékszem az arányra. BL80 kell hozzá, vagy próbáld sikérrel lazítani. Sok sikert!

fillit
fillit Fri, 2013-01-18 16:24

Kedves torkika :)

Szeretnék érdeklődni, hogy graham lisztel is meg lehet csinálni, vagy milyen arányba kell keverni finom, vagy BL- 80 kenyér lisztel, vagy lehet úgy minta a teljes kiörlésűből és teljes kiőrlésű rozs lisztből, fele-fele arányban?

Választ előre is köszönöm.

vhencsi
vhencsi Thu, 2013-01-10 21:52

Szuper! Köszönöm.
Már sokfélét próbáltam, sütöttem gépben, tepsiben, fazékban és jénaiban is. De azt hiszem a recepttel lehetett a gond, sosem lett az igazi.
Ez elsőre jó lett. Szép, a belseje nem sűrű, pedig tettem bele teljes kiörlésű lisztet is. Puha még másnap is. Csupa jót tudok csak mondani róla.
Jó szívvel ajánlom minden kezdő kenyérsütőnek. Ez a recept biztosan nem veszi el senkinek a kedvét a további próbálgatástól. Tökéletes.
Még egyszer köszönöm a receptet!

moflizsu
moflizsu Thu, 2012-10-11 20:09

Kedves Torkika!
Nagyon finom kenyér lett belőle, most mondja a Férjem, hogy Istennő vagyok :)
Nagyon jó a recept, a sóból kicsit többet tettem és tovább is sütöttem, de tényleg elronthatatlan. Annyi még, hogy én is sertészsírral kentem ki a jénait, egyszerűen nem tud bele ragadni.
Nagyon szépen köszönöm, megy a receptkönyvbe!
Zsu

torkika
Torkika / torkika Fri, 2012-10-12 15:56

Nagyon örülök a sikerednek!
az isennő és az angyal jelzőket én is be szoktam gyűjteni utána!
Na de Neked is figyelmedbe ajánlom, hogy próbáld azt, hogy füstölt főtt csülköt teszel bele! Azokat a jelzőket, amiket utána kapsz majd lehetetlen lesz fokozni! Amikor még a sütőben csücsült, a család már akkor sürgölődött körötte, mert olyan illata volt, hogy még a 1.5 éves kisfiam is várta :) nem beszélve az apjáról!
A sertészsír valóban jó dolokg, tényleg nem tud tőle beleragadni, majd próbáld ki libazsírral és mangalicazsírral is,mert kap egy jó kis ízt tőle!

Üdv.Ani

torkika
Torkika / torkika Tue, 2012-10-09 19:04

Kedves Mutszi!
BL 55- az a hagyományos sima liszt nem? Én abból szoktam, de csináltam már BL 80-ból is( kenyér liszt). Igazán jelentős különbség szerintem nincs, talán akkor, ha mégis keverni akarod teljes kiörlésű,vagy rozs liszttel. Olyankor javaslom a BL-80-at.
Zsemlét csináltam már belőle, inkább cipónak mondanám, szerintem ahoz nem az igazi, de ha füstölt főtt csülköt teszel bele, na aaaaz nem semmi! De a zsöminél maradva, szerintem más recepttel készísd! Amit én próbáltam az egy videos recept, ha jól emlékszem, az nekünk bevált. Ott mutatja, hogy tudod formálni.
Sok sikert!

Ani

Mutszi
Mutszi / Mutszi Thu, 2012-10-18 18:56

Nagyon köszönöm a választ :)
Megpróbálom megkeresni azt a videót és ha elkészítettem a kenyered, írok, hogy milyen lett :)
Szép estét!

Mutszi
Mutszi / Mutszi Tue, 2012-10-09 14:09

Kedves Torkika!

Kérlek írd meg, milyen lisztből lehet ezt a gyönyörű kenyeret elkészíteni :)
BL-55 vagy esetleg sima finomliszt? Én nem kevergetném, szóval csak egy fajtát szeretnék használni :) És lehetne vajon ebből a tésztából zsemléket is gyártani????

Előre is köszönöm!
Illetve, aki tud arra vonatkozólag válaszolni, hogy a "kevés ecet" kb mennyit takar? :)))

torkika
Torkika / torkika Thu, 2012-09-27 19:57

Kedves Jajoneb!
Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataid! A só valóban ízlés dolga, a sütési idő, pedig sütő függő, mert egy jó ideje másik sütőben sütöm, és a mostani sütőm sajnos nem süt egyenletesen, soszor égettem meg a dolgok alját :( Most mivel van egy tepsi alul, vagy fólia a rácson, már nem éget, de lassabban süt, így nekem is jóval tovább tart megsütni.
De nagyon örlülök, hogy neked is bevált recept lett!
Üdv.

488
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 16 g
víz 300 ml
napraforgó olaj 1 ek
2 tk
cukor 0.5 teáskanál
margarin 0.5 ek