Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Jófokhagymás" kovászos uborka Bence nógrádi receptje alapján

"Jófokhagymás" kovászos uborka Bence nógrádi receptje alapján
"Jófokhagymás" kovászos uborka Bence nógrádi receptje alapján
25 perc / előkészület: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem voltam egy kovászosuborka-függő, amíg meg nem kóstoltam anyósomét. Ciki, nem ciki, édesapám receptjét le kellett váltanom, azóta heti egy nagy üveggel elfogy, nagy részét egyszerűen elnassoljuk magában. A recept Bátonyterenyéről származik, egyszerű és nagyon ízes. Szerintünk a kulcs a fokhagyma és a só mennyisége. Próbáltam minden buktatóra felhívni a figyelmet. ;)

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A boltban jól kiválogatott kemény uborkákat (lehetőleg hosszú és keskeny darabokat válasszunk) dörzsöljük át egy mosogatószivacs dörzsijével, majd mossuk meg. Két végüknél vágjuk be őket hosszában úgy, hogy még épp ne darabolódjanak négyfelé, hanem maradjanak egyben. Így jobban átitatják az ízek, és majd könnyebben falatozhatunk belőle (széttépjük, benyomjuk, ismételve pukkadásig).
  2. Forraljunk fel kb. 2 liter vizet 5 ek. sóval (hardcore verzióban a 6 is elmegy).
  3. A megtisztított befőttesüveg alján kezdjünk el megágyazni a megtisztított kapor és a bors harmadával, a megpucolt fokhagymagerezdek egy részével. Utána mehet rá egy réteg uborka, majd még egy adag kapor, bors, fokhagyma, uborka, kapor, stb. Mindenhova jusson minden jóból.
  4. Öntsük rá a felforralt sós vizet még forrón (de nem épp forrva)!!! Fokozatosan kell ráönteni, nehogy szétpattanjon az üveg. Ettől ropogósabb marad az uborka, nem lesz puha és szivacsos. Épp lepje el.
  5. A tetejére az üvegnek tuszkoljunk egy szelet kenyeret (érdemes félbevágni), majd fedjük le egy kistányérral (ne a fedővel) az egészet. Manapság sokféle nem kovászos kenyeret kapni, erre ügyeljünk (valahogy, nem tudjuk, hogy). Mehet ki napra vagy meleg helyre, mi pakolgatni és cipelgetni szoktuk, hogy lássa a világot azért. Nagy melegben kettő, normál nyári hőhatásnál 3 nap alatt elkészül. Szép opálos lesz.
  6. A kész uborkát (kóstoljuk meg, ha ízlik, kész) szűrjük át. Úgy tudjuk, akkor lehet megkóstolni, ha már szép zavaros a vize. A levére még szükségünk lesz, de a kaprot, borsot és kenyeret kiszűrjük belőle. A fokhagymát viszont érdemes visszamerni a levébe. Hűtőben megevésig biztosan eláll. :)
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 641
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

viribiri

Mióta szakács: 2017.08.20.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

koviubi

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VToncsi
VToncsi Sun, 2017-08-27 14:10

Gondolom, az uborka mennyisége két és fél kiló akart lenni. Merthogy egy negyed kilónak nem érdemes nekiállni…

44
apró uborka 25 dkg
fokhagyma 1 fej
fekete bors 10 g
víz 2 l
5 ek
kenyér 1 szelet
kapor 2 csokor