Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Joghurtos Graham-kenyér

Joghurtos Graham-kenyér
Joghurtos Graham-kenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Semmi sztori, csak úgy saját tapasztalataim és próbálkozásaim alapján nekem így vált be legjobban a Graham-lisztes kenyér. Így elkészítve nem lesz sűrű, hanem könnyű és rugalmas állagú, alázatos kenyér válik belőle, ami nálam azt jelenti, hogy nem akar hivalkodni, hanem korrekt, egyszerű, természetes ízével prímán kiegészíti bármilyen ételünket. A kenyérnek végül is ez az eredeti feladata.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben feloldjuk az élesztőt és a mézet, majd mindezt a sóval elkevert Graham-liszthez öntjük, és fakanállal vagy géppel alaposan összekeverjük. Ezt a híg masszát fél óráig letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk.
  2. Ezután a kenyérlisztet és a joghurtot is hozzáadagoljuk, és könnyű tésztává dagasztjuk. Fél óráig megint kelni hagyjuk.
  3. Ekkor lazán átgyúrjuk, és kiolajozott/ zsírozott formába rakjuk, ahol ismét pihentetjük fél órát.
  4. Majd tetejét bevagdossuk, és előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
  5. A formából kivéve deszkán hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 239
elküldve: 6
receptkönyvben: 196
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

graham-kenyér joghurttal, korpás kenyér joghurttal, teljes kiőrlésű kenyér joghurttal

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildi_ko
ildi_ko Thu, 2015-05-14 11:57

Szia, én kenyérsütőgépben csináltam (a gép dagasztja, keleszti, süti), de úgy nekem túl híg volt a tésztája, tettem még bele lisztet, legközelebb kevesebb vizet adok hozzá és úgy próbálom meg, mert egyébként finom volt.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-05-14 18:14

Hát igen, a liszt és a víz aránya nagyban lisztfüggő, van amelyik kevesebb, van amelyik több vizet vesz fel. Fél decivel kevesebb vízzel készítsd legközelebb szerintem. Viszont a joghurt mennyiségét ne csökkentsd.

Emy88
Emy88 Mon, 2014-06-09 17:19

Nem kell megkenni a tetejét vízzel? Előre is köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-06-10 18:58

Meg lehet kenni, nagy jelentősége nincs. Én már csak megszokásból is megkenek minden kenyeret. Ha viszont joghurttal vagy kis vízzel hígított joghurttal kened meg, akkor pirosabbra sül.
Üdv: Fahéj

Samiya
Samiya / Samiya Tue, 2012-11-27 12:34

Kedves Fahéj!
Tényleg szuper ez a recept! Pofon egyszerű elkészíteni, pihe-puha és nagyon finom is! Kenyérsütésben még kezdő vagyok és tökre örültem, hogy ez ilyen jól sikerült! :)) Köszönöm a receptet!
Üdv: Samiya

Little Rea
Little Rea Wed, 2012-11-07 18:29

Kedves Fahéj! Nem is tudom hányszor készítettem már el a kenyeredet, és mindannyiszor áldom a nevedet és a receptedet:) Nagyon finom, nagyon szeretjük!:) Köszönjük:)
Szép estét: Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-11-07 20:11

Kedves Andi!
Jaj, de örülök ennek! Nekem is gyakrabban kellene elkészítenem, mert mi is nagyon szeretjük, de mostanában inkább a péksütiket részesítettem előnyben. De most meg is sütöm, azt hiszem, holnap lesz a napja. Jó, hogy eszembe juttattad.
Üdv: Fahéj

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sun, 2012-02-26 19:41

Kedves Éva!
Ezt a kenyeredet már többször elkészítettem. Szeretem, mert nem kell bele sokféle hozzávaló, laza szerkezetű és nem utolsósorban nagyon finom! Én még annyival kiegészítettem, hogy tettem bele 1 evőkanál lenmagot is. De hát én szinte minden kenyérbe teszek valamilyen magot, mert a kis- vagyis inkább nagylányom (17 éves!) így szereti. Egyébként ő is szokott sütni, a piros krumplis kenyered elkészítését már tökélyre fejlesztette!
Szeretettel üdvözöl: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-02-27 18:28

Kedves Gabi!
Köszönöm a megtisztelő szavakat! :) Annyira jól esik, hogy mások számára is használhatóak a receptjeim, és hogy szeretitek őket. Örülök, hogy sütitek ezeket a kenyereket, és hogy ízlik is Nektek. Kívánok mindig jó étvágyat hozzá! :)
Szeretettel: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-11-25 19:11

Erről is lemaradtam. Hol voltam én??? Nagyon szép ez a kenyered is, a teteje is tökéletes, no meg a mellette lévők is a "fogamhoz valók", ahogy Mamikám mondta anno. Én is vettem Graham lisztet, mert van egy jó kis receptem, de még nem fogtam hozzá. Most eszembe juttattad, köszi! Kicsit tartok tőle, mert nem ismerem ezt a fajta lisztet, és nem akarok úgy járni, mint a kukoricaliszttel. De a te irányelveid lapján biztos nem rontom majd el. Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-11-25 22:52

Nekem épp most sült ki, bár nem pont ezekkel az arányokkal. Elég lazán kezelem mostanság a hozzávalókat, ami van itthon, beleteszem. Jó a Graham-liszt, én szeretem. Kicsit sűrűbb és sötétebb a kenyér, kicsit talán morzsalékosabb is, de olyan finom. Persze nekem mi nem? :) Puszi: Éva
Ja, és azóta én is sütöttem krumplis kenyeret, és az is jó lett! Köszi az ihletet.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2011-11-28 11:12

Szia Éva! Aki olyan ügyi, mint te, az nyugodtan lazáskodhat! :-DDD Épp most fut az élesztő a fokhagymás Graham-cipóhoz, izgulok, h. milyen lesz. Ez más, mint a tiéd, jóval egyszerűbb elkészíteni, de remélem, sikert aratok vele. Újraolvastam a te receptedet, számomra érdekesen készül, sort fogok rá keríteni, mert nagyon tetszik, és majd beszámolok. Szép napot, puszillak: Gabi

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-11-22 11:44

Azért így is szép és étvágygerjesztő. A napok óta tartó szürkeség nagyon lehangoló, jó lenne NAPFÉNY!!!

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-11-21 09:38

Gyönyörű a kenyered Évikém, na meg házikolbász, tojás, sajt....hmm de megéheztem!
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-11-21 19:51

Köszi, Edit! :) Csak az a baj, hogy egyre rövidülnek a napok, s ráadásul a borongós időben csupa homály a lakás, emiatt nem tudtam rendesen fotózni, és a kenyerem meg csak fogyott-fogyott, úgyhogy igen kevéske maradt, mire a kép elkészülhetett. :) Szebb lett volna, ha több van belőle...
Puszi: Éva

469
graham-liszt 25 dkg
kenyérliszt BL80 25 dkg
1 tk
élesztő 2.5 dkg
méz 1 teáskanál
víz 2.5 dl
joghurt 1.5 dl