Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jordán za'ataros pogácsa

Jordán za'ataros pogácsa
Jordán za'ataros pogácsa
53 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A za’atar egy jordán fűszerkeverék, de több arab országban is használják. Íze kissé fanyarkás. Főleg olívaolajjal elkeverve, manakeeshre (pita szerű kenyérre) kenve fogyasztják.
15-16 év körüli lehettem, amikor Jordániában találkoztam ezzel az elragadóan finom kis fűszeres pogácsával. Az ízvilága hatalmas benyomást tett rám, de sajnos akkoriban még a főzőtudományom kimerült a tojásrántotta készítésében, így nem gondoltam arra, hogy ezeket a finom falatokat itthon is reprodukálhatnám. A fejemben mindig ott motoszkált, hogy vajon mi lehetett az a fűszerkeverék, amit a pogik tetejére kentek. Most, amikor már kicsit jobban eligazodom a sütés-főzés világában megpróbáltam megalkotni, a fűszerkeverékre is sikerült rálelnem, a tészta készítésénél pedig családom emlékezetére hagyatkoztam, mely szerint a pogácsa alapja egyértelműen a burgonya volt. Nagy örömömre az eredmény megszólalásig hasonlít az ott kóstolt falatokra.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kencéhez

A za'atar-hoz

ajánlat

Az olívaolajos, fűszeres keveréket nem feltétlenül muszáj rásütni a pogikra, szimplán rákenve is nagyon finom, sőt... Kínálhatunk mellé olívabogyót és humuszt  is. Ebből az adagból körülbelül két nagy tepsi pogácsa jön ki.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha a za'atart házilag készítjük: A hozzávaló fűszereket összekeverjük, és mozsárban összetörjük, vagy kávédarálóban leőröljük. Sötét, hűvös helyen légmentesen lezárva, akár 6 hónapig is tárolható.
  2. A burgonyát sós vízben megfőzzük, összetörjük, picit hűlni hagyjuk. A tört krumplit elkeverjük 6 ek olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk.
  3. Kisebb adagokban a krumplis masszához adjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, míg a tészta teljesen össze nem áll.
  4. A tészta külsejét vékonyan bekenjük olajjal, és 10 percet pihentetjük.
  5. Enyhén lisztezett felületen kb. 6 mm vastagásúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük.
  6. Előmelegített sütőbe tesszük, és 14 percig sütjük.
  7. A pogácsák kenéséhez elkeverünk 8 ek olívaolajat 8 ek za’atarral.
  8. Vastagon megkenjük vele a pogácsák tetejét, és mindegyik közepét megszórjuk egy-egy csipet nigella maggal (feketeköménnyel).
  9. Még 4 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a fűszeres kence rásüljön.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 342
elküldve: 1
receptkönyvben: 79
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Szaszy

Mióta szakács: 2010.09.28.
55 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgonyapogácsa za'atarral, krumplipogácsa jordán fűszerkeverékkel, arab burgonyás lepénykék

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

570
burgonya 45 dkg
finomliszt 50 dkg
0 ízlés szerint
olívaolaj 6 ek
olívaolaj 10 ek
feketekömény 0 ízlés szerint
szumák 2 kk
kakukkfű 3 ek
szezámmag 4 ek
majoranna 2 ek
oregánó 2 ek
borsikafű 2 ek
1 teáskanál