Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jota - babos egytálétel

Jota - babos egytálétel
Jota - babos egytálétel
170 perc / előkészület: 50 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtti Szlovéniába költözésem legnagyobb felfedezettje volt a Jota avagy a Vipavai leves. A szomszédunk, aki kempinget vezetett a Juliai Alpokban, tonnaszámra főzte (vagyis a mamája), a turisták legnagyobb örömére :).
Ízre talán a székelygulyáshoz hasonlít, csak sokkal könnyedebb, mert több benne a húshoz képest a zöldségféle. Az én receptem egy kicsit "magyarosított", az eredetibe a kolbász helyett kockára vágott, pirított disznóhús kerül, és nincs benne a kimaradhatatlan pirospaprika.
Az étel Primorska régióban "őshonos", de ahány völgy, annyiféleképp főzik, így bátorkodtam kialakítani egy saját verziot :).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A jotát készítik úgy savanyú káposztából mint tarlórépából (ez utóbbit igyekszem feltenni mielőbb az alapanyagok listájára, mivel Magyarorszagon "nem szokás"), és főételként fogyasztják, kenyérrel és sült kolbásszal vagy anélkül.
Nyugodtan főzhetünk nagyobb adagot is, másnap felmelegítve talán még finomabb, mint frissen főzve.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot egy tál vízbe előző este beáztatjuk.
  2. A szalonnát apróra vágjuk, és az olajon/zsíron megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és azt is megpirítjuk.
  4. Erre rádobjuk a karikára vágott kolbászt és a kockára vágott krumplit, és pár percig pirítjuk. Megszórjuk az egészet a pirospaprikával.
  5. Hozzáadjuk a lisztet, majd - még mielőtt a paprika és a liszt odaégne - gyorsan felöntjük 3-4 dl vízzel.
  6. Ebbe kerül a bab és a káposzta/tarlórépa. A keverékhez hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk (a 1,5 ek só csak irányadó).
  7. Kb. 1 óra főzés után kerül az ételbe a kanálnyi paradicsomlé és a babérlevél. További 1/2 órán át főzzük, szükség esetén hozzáöntünk egy kis vizet.
  8. Ha a bab megpuhult, készen van a jotánk :).

  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 955
elküldve: 0
receptkönyvben: 212
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Moncsa

Mióta szakács: 2010.10.07.
22 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vipavai leves, szlovén zöldséges egytálétel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Wed, 2016-03-16 19:23

Holnapután ez lesz az ebéd. Én az eredeti húsos változatát fogom elkészíteni. Azért egy kis őrölt szegedi paprikát teszek bele.

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Wed, 2016-03-16 20:24

Kedves Gyorgy, jo etvagyat hozza, remelem, izleni fog.
Egy kis pirospaprika egeszen biztosan nem fogja elrontani a jotat :)

Veronika27
Veronika27 Fri, 2012-12-07 15:31

Hello Moncsa! Épp most főzöm másodszorra a jotát, én sem ismertem eddig, csak miután Szlovéniába költöztem! :) Én pirospaprika, paradicsomlé és kolbász nélkül főzöm, de így is nagyon finom! Köszi a receptet, elmentem, egyszer így is ki fogom próbálni! :)

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2012-12-07 16:59

Hello, Veronika!
Igen, az eredetiben nincs kolbasz meg pirospaprika, az az en ujitasom :) Van viszont egy kis paradicsolme az altalam ismert recept szerint, "az ize kedveert" ;)
Jo etvagyat hozza!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2011-05-15 13:33

UUU Tied az igazi chili con carne, most latom :)))
A site egyik legjobb receptje, tobbszor megfoztem mar :) Nagy kedvenc :)) Koszonet erte meg 1x ;)

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2011-05-15 13:29

Na, kivancsi vagyok a csaladi iteloszek velemenyere :)))
En epp Petra haromsajtos polentajaval kuzdom, legalabbis egy alternativ verziojaval, mert a fele hozzavalo nincs itthon :)))

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-05-13 23:26

Hol voltam én, amikor ez felkerült?
Mennyire finom lehet! Nagyon jó recept, elmentettem. Örülnék még további hasonló finomságoknak. :-)
Eszter

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2011-05-13 23:43

Szia Eszter!
Orulok, hogy tetszik :)) Majd mindenkeppen ird meg, hogy izlett, ha megfoztetek!

OFF
Ne haragudj, hogy ilyenekkel zaklatlak, csak latom, hogy tapasztalt vagy itt a NoSaltyn :))
Az adminok voltak kedvesek hozzaadni Szloveniat az orszagokhoz, viszont kotelezo (piros csillagos) mezot a feldolgozas ota nem tudok modositani. Van vmi modja, vagy irjak nekik mailt? A "napraforgo olaj"-at is szivesen atirnam olivaolajra, sosem hasznalok napraforgo olajat, az "eredetiben" csak olajat irt.
Any idea?
ON

Kellemes hetveget Nektek,
Moncsa

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-05-14 09:38

Szia Moncsa!
Biztos, hogy valamikor el fogom készíteni.
A változtatások közben megtörténtek. ;-) Ha legközelebb problémád lenne, az info@nosalty.hu-ra írhatsz e-mailt.
Nektek is szép hétvégét!
Eszter

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2011-05-14 09:43

uuuuuuu KOSZONOM!!!
Most meg a sztori vegen feleslegesse valt utolso bekezdest nem tudom torolni LOL
info@-ban elegge csalodtam, februarban irtam egy mailt (kepmeretezessel kapcs. kerdes volt), es azota sem kaptam valaszt :( Azota megoldottam ugyan, de akkor is.
Masik cim nincs?

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2011-05-14 09:55

Najo, teszek meg egy probat, hatha.
Vegsosoron az is lehet, hogy csak a technika trefalt meg minket :)
Nagyon aranyos Toled, hogy segitettel, koszonom meg1x :)

Szep napot es jo hetveget Mindannyiotoknak,
Moncsa

758
vörösbab 30 dkg
burgonya 30 dkg
savanyú káposzta 30 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
kolbász 20 dkg
paradicsomlé 10 ml
babérlevél 1 db
finomliszt 2 evőkanál
víz 4 dl
1.5 ek
fűszerpaprika 1 ek
olívaolaj 1 ek