Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Juhtúrós borjúkötél

Juhtúrós borjúkötél
Juhtúrós borjúkötél
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A borjúkötéllel Bogi receptjének segítségével ismerkedhettem meg. Örök hála és köszönet neki! Nekem, ahogy megláttam ennek a fantasztikus sós kalácsnak a fotóját, azonnal nagyon megtetszett, mert látszott rajta, hogy csak finom lehet. Mióta először elkészítettem, azóta már sokszor sütöttem a családom kívánságára. Mindannyiunk rajong érte. Itt-ott változtattam rajra (ezért bátorkodom feltenni a saját verziómat), mert én tojást nem teszek a tésztájába, viszont a fokhagymát állandósítottam az öntetében. A juhtúró meg már csak "hab a torta tetején".:)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Kiváló bor-és sörkorcsolya, vagy teával, hideg tejjel kitűnő reggeli, illetve vacsoraétel.

A juhtúró, annak aki nem szereti az ízét, kihagyható! Anélkül is finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A sót a lisztbe keverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a langyos tejet, 2 ek olajat, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. Kiolajozott tálban, a tetejét olajjal megkenve duplájára kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán téglalap alkúra szétlapogatjuk, majd 18-20 hosszúkás darabra vágjuk vagy tépjük.
  4. A darabokat kb. 30-40 cm hosszú rudakká sodorjuk, finoman megkenjük olajjal, majd kettéhajtva kettes fonással megfonjuk.
  5. Egymás mellé tesszük egy tepsibe úgy, hogy az oldalukat olajjal megkenjük.
  6. Hagyjuk kicsit kelni, közben bemelegítjük a sütőt.
  7. Míg a sütő melegszik, a tejfölt összekeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával, a köménnyel és a juhtúróval, majd ezt a masszát a tészta tetejére kenjük.
  8. Pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35x8 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 12 481
elküldve: 7
receptkönyvben: 243
elkészítve: 19/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

borjúkötél tejfölös juhtúróval, sós kalács tejföllel és fokhagymával, kun sós kalács

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Meli717
Elaichi / Meli717 Thu, 2016-05-05 22:35

Kedves Fahéj! Nagyon szimpatikus ez a recepted (is), a napokban szeretném elkészíteni. A kérdésem az volna, hogy az összetekert "kötelek" tetejére kenjem csak a juhtúrós keveréket, avagy lekenhetem vele inkább összetekerés előtt a rudakat? Azt látom, hogy a receptben az összetekert tészta tetejére kell kenni a juhtúrós szószt, de a képen olyan, mintha a fonott rudak közt is lenne túró, vagy az a tetejéről csurog le sütés közben? Köszönöm a választ előre is. :)
Üdv,
Meli

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2016-05-06 14:03

Kedves Meli!
Én a tetejére kenem. Úgy kerül közé, hogy amikor lekenem a tetejét, akkor még nincsenek annyira megkelve a tekercsek, szóval az oldalukra is kerül. Minden résbe bejut ilyenkor a kence, s amikor megduzzadnak és megsülnek a tekercsek, addigra már közöttük is van a túróból-tejfölből. Nagyon finom!
Üdv: Fahéj

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Thu, 2016-04-14 19:46

Kedves Fahéj! Ma végre elkészítettem ezt a csodát. Igaz kissé több juhtúrót tettem, de csak gazdagabb lett. Fantasztikus pihe-puha tészta, nagyon köszönöm a receptet. Nem csalódtam benned most sem :-) Üdv. Gubigabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2016-04-15 14:05

Kedves Gubigabi!
Köszönöm, hogy beszámoltál róla. Mindig nagyon örülök, ha másnak is beválik egy-egy receptem, és nem okozok vele csalódást.
Szép hétvégét!
Üdv: Fahéj

Levendula5
Levendula5 Mon, 2014-09-15 22:20

Kedves Fahéj!

Nagyon megtetszett a fotó és elkészítettem, igaz juhtúró nélkül, és fél adagot bableves mellé. A kis tepsiben nagyon szépen megkelt a 8 db kalácska és szép magasra sikerült. Hamar elfogyott, finom volt, máskor is elkészítem. Tetszenek a receptjeid, főleg a hagyományos ételeket kedvelem. Sokat hasonlóan készítek én is, de néha a számomra ismert ételek elkészítési módját is megnézem, ahány ház, annyi szokás. Így találtam rá egy tejjel készült köménymagos tojáslevesre, ami nagyon ízlett, de én még eddig nem ismertem, és eszembe sem jutott volna így készíteni.
Köszönöm a borjúkötél receptet!
Szép estét kívánok.

Üdv.: Levendula5

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-09-16 19:45

Kedves Levendula5!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a borjúkötél. Én is sokszor kihagyom a juhtúrót belőle, mert az ugye csak ritkán van itthon, és ha borjúkötelet ennénk (de azonnal), akkor mellőznöm kell belőle. Így is, úgy is finom. Megtisztelő, ha tetszenek a receptjeim. Remélem, találsz köztük sok számodra érdekeset.
Üdvözlettel: Fahéj

Bogi86
Bogi / Bogi86 Mon, 2014-01-06 19:08

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen az ajánlásod, csak most találkoztam vele. :) Annak idején mikor feltöltöttem, nem gondoltam hogy ilyen sikere lesz. A különböző verzióknak csak örülök, mert ezekből lesznek az új ízvilágok és az új családi kedvencek. :)
Bogi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-01-06 19:27

Kedves Bogi!
Pár napja sütöttem utoljára ezt a finomságot, mert a családban mindenki imádja. Én meg azért vagyok hálás, hogy általad megismerhettem, hogy egyáltalán "mi fán terem" a borjúkötèl.
ÜDV: Fahéj

Trixi63
Trixi63 Mon, 2013-04-08 16:57

Kedves Fahéj!
Azt szeretném kérdezni,hogy ha előző este bedagasztom, és másnap reggelig a hűtőben kel, az nem baj-e? Mert szeretném elkészíteni, de aznap amikor sütném nem lesz időm kelesztgetni. Szerinted lehet így?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv. Trixi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-04-08 17:57

Kedves Trixi!
Az az igazság, hogy én így még nem próbáltam. Vannak, akik csinálják ezt, hogy este dagasztanak, aztán hűtőbe teszik a tésztát. Ott is kel, csak lassabban. Nem merek neked mit mondani, mert mi lesz, ha túlkel. Akkor megint át kell gyúrni és várni az újabb kelést, az meg megint idő. Talán nézz meg pár hasonló kelttészta receptet, amit éjszakára hűtőbe pakolnak, biztos találsz, talán segít eldöntened.
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-01-04 11:43

Kedves Fahéj!

Szilveszterkor mesés volt, juhtúrósan, hmmm, alig bírtam abba hagyni...:-O
Máskor is elkészítem.
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-01-04 15:20

Kedves Éva-Anyóca!
Ennek igazán örülök! :) Én most hétvégén fogom megsütni, mert mi is imádjuk.
Boldog, békességes, sikeres új évet Kívánok Neked és családodnak!
Szeretettel: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-01-06 14:35

Kedves Fahéj!

Nagyon szépen köszönjük a jó kívánságokat, Békés, boldog egészséget hozó megértéssel teli új évet kívánok!
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-11-09 09:54

Imádom a kelt tésztáidat! :))) Alig várom a holnapot, amikor meg fogom sütni ezt a csodás kalácsot!
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-09 18:16

Köszönöm! :))
Nem fogsz csalódni benne, nekem az a gyanúm. :))
Szép, kelttészta illatú hétvégét kívánok: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Sat, 2012-11-10 22:15

Nem csalódtam, ez nagyon finom, mint az összes kelt tésztád és finomságaid!

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-11-09 05:02

Kedves Fahéj, egyetértek, imadnivalo recept...mennyei lett, most ettem 2 kötelet ;) Üdv, Torma:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-09 07:35

Az szuper! :) Most én is ennék egyet-kettőt! Sajna nekem csak bolti kenyerem van itthon szégyenszemre, de nem volt időm sütni a héten. Pedig menyivel finomabb a házi péksüti!
Üdv: Fahéj

nbeatrix
nbeatrix Thu, 2012-11-08 22:16

Szia kedves Fahéj!

Megsütöttem, és nagyon nagyon finom lett! Ajánlom másoknak is, érdemes kipróbálni!
Örülök, hogy rátaláltam a receptre :)
Nem hiába szeretem a kelt tésztáidat.

Arra kíváncsi lennék, hogy a két tojástól (az eredeti receptben) milyen lesz a tészta?

Üdv: Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-09 07:31

Kedves Bea!
Én úgy tudom (egy "igazi" élelmiszeripari mérnöktől kérdeztem, aki pékségben dolgozik), hogy
1. a tojás tartalmasabbá teszi a tésztát tápértékben
2. a tojássárgát azért teszik bele, mert egyrészt színesít (nekem a hófehér is tetszik), másrészt segít elkeveredni a zsiradéknak a liszttel(robotgépnél ennek már nincs jelentősége)
3. a tojásfehérje keményíti a tésztát, az valóban fölösleges bele. Esetleg kevésbé áztatja el a töltelék (de én ilyet nem tapasztaltam). Ha tojásfehérjét teszünk bele habbá verve, na az esetleg levegősebbé teheti a tésztát, de itt nincs rá szükség, magától is pihe-puha.
Hát én ennyit tudok erről. :) Az esetek 99%-ában én nem teszek a kelt tésztába tojást.
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-11-07 20:00

Jaj, de kedves vagy! :) Köszi! Hát én is nagyon szeretném, csak a körülmények, csak a körülmények... csak azok mások lennének. :)
Puszi: Fahéj

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-11-09 05:21

Bocs, hogy belekotyogok...de szerintem álmodozzunk csak :))) sok álom valóra válik :) udv, Torma:)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-11-08 14:20

Kedves Fahéj !
Bízzunk benne, hogy egyszer a körülmények is barátságosabbak lesznek számodra, számunkra !
Kivárjuk csak azért is ! Puszi: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-11-08 19:37

Köszi! :) Nem is tudod, hogy ez milyen jól esik nekem. És megerősít, és lassan tényleg hinni kezdek benne. :)) Szép estét! Puszi: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-08 10:13

Kedves Fahéj!
Nagyon készülök rá, és ha minden igaz, ma vagy holnap kapok friss, házi juhtúrót, úgyhogy amint itt van, belevágok!!!
Ha sikerült elkészíteni, beszámolok róla,-ennek a feltétele :az igazi ,házi friss, saját készítésű juhtúró, nagyon várom az én drága barátnémat ,hogy hozza.:-D
Ígéretem, az van.:-O
Szép napot kívánok!
Éva-Anyíóca

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-11-06 22:13

Fenomenális az ötlet is, a készítés menete is, a hozzavalok es a fotó IS! Virtuálisan többször beléjük haraptam ;) ezt feltétlen meg kell csinálnom!!!
További "batorkodast" a kreativitasoddal es várjuk a további csodákat! Üdv, Torma:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-11-07 08:47

Kedves Torma!
Hát az ötlet nem az enyém, mert ez egy ősi kun recept állítólag. Én csak "átírtam" a magam esze szerint. Sok vásárban árusítják országszerte, kemencében sütve. Ezekről hallottam, hogytöbb helyen tesznek a tetejére juhtúrót is. Így én is megpróbáltam. Csak ennyi. :)
De van még kelt tésztás ötletem, egész más jellgű is... :))
Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-11-06 16:55

Kedves Fahéj!
Nagyon szeretem az élesztős receptjeidet - is. A Szász búzakenyered is nagyon finom. Ez a borjúkötél is gyönyörű magas. Kedvem lenne édes változatban is megsütni. Gondolom úgy is lehet. Szia: Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-06 17:10

Olyan aranyos vagy, Piroska! Köszi, amiket gondolsz az élesztős receptjeimről. :) Egyébként a kedvenceim, mindegy, hogy édes vagy sós változatban, de imádom sütni is, enni is.
És hogy ezt édes változatban? Hát ez nagyon jó ötlet! Csak akkor levenném a hőfokot 160-ra hőlégkeveréssel vagy 180 fokon, de akkor hőkeverés nélkül. Mert ugye a cukor az pirul gyorsan.
Üdvözlettel: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2012-11-06 16:11

:-DDD A borjúkötél az innen elmentett recik közül az egyik legelső volt. Az okot leírtad a story-ban. :-) Ideje lenne már megsütnőm, hiszen azóta megtanultam dagasztani, szóval ez lenne a minimum. A te verziód is nagyon tetszik, azon is az látszik, h. fini lehet. Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-06 17:03

Minimum, hogy meg kell sütni! :))) Nagyon bele lehet szeretni. Én Ho-ban sütöttem ilyet is, és nagy sikere volt. A rokonaim azt mondták, teljesen új és izgalmas ízvilág a megszokott kelt tésztákhoz képest. Imádnivaló! -ezt meg én mondom. :)
Puszi! Éva

604
finomliszt 60 dkg
1 tk
élesztő 3 dkg
cukor 1 teáskanál
tej 3.5 dl
napraforgó olaj 2 ek
tejföl 2 dl
fokhagyma 2 gerezd
1 tk
juhtúró 10 dkg
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
napraforgó olaj 0.5 dl