Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Juhtúrós-borsos pogácsa

Juhtúrós-borsos pogácsa
Juhtúrós-borsos pogácsa
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igyekszem olyan lisztkeveréket összeállítani, amiből már finom és jó állagú a pogácsa, de még elviselhető a szénhidráttartalma. Eddig vagy könnyű, jóízű, de magas CH tartalmú, vagy nehéz, tömény, alacsonyabb CH-tartalmú pogikat sikerült előállítanom, amiből lehet ugyan többet enni, de minek. Ez a pogácsa átmenet a két lehetőség között, harmadszorra sütöm és az íze is, állaga is teljesen jó. Azt nem tudom, másnap milyen, mert még aznap el szokott fogyni. Az általam használt liszt sárga zacskós, a szénhidráttartalma 100 g-ban 43,3 g. Azt tapasztaltam, hogy sokkal finomabb, ha tényleg vajat használok sütőmargarin helyett és az állagán szépen javít az a pici sütőpor, gyönyörű magasra nőttek (így egy tepsibe elfér a fenti mennyiség, nekem 31 db lett). Remek sörkorcsolya!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Cukorbetegeknek: ha sikerül nyersen 20 g-os pogácsákat kiszaggatnunk (és mért ne sikerülne), akkor egy pogiban 5 g a CH, a diabetikus liszt és a zsíros juhtúró miatt a glikémiés index is alacsonyabb, mint normál búzalisztből készült testvérénél.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Ezalatt a száraz hozzávalókat (lisztek, só, bors, sütőpor) egy villával alaposan összekeverjük.
  3. A  lisztkeverékkel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük az élesztős tejet, juhtúrót, tejfölt, tojássárgáját.
  4. Pár perc alatt összedolgozzuk a tésztát (kézi gyúrással vagy kézimixer dagasztókarjával) és letakarva, langyos helyen fél órát pihentetjük. Nem fog nagyon megkelni a diabetikus liszt miatt (ha csak normál, BL 55 búzalisztet használunk, magasabbra kel).
  5. Minimálisan kilisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt felével, félbehajtjuk, azt is megszórjuk a sajttal, újra félbehajtjuk, szórunk-hajtogatunk, amíg tart a tészta illetve a sajt. Negyedórát pihentetjük (nem kell többször hajtogatni).
  6. Előmelegítjük a sütőt, a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe helyezzük.  Elég sűrűn rakhatjuk egymás mellé, mert inkább magasra fog nőni, nem annyira széltében nődögél sülés közben. 
  7. A tojásfehérjével megkenjük a tetejét, megszórjuk szezámmaggal, színes borskeveréket őrölünk a tetejére, és irány a sütő. 25 perc után állítsuk 200 fokra a hőfokot, és további 3 percig süssük szép pirosra.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 087
elküldve: 3
receptkönyvben: 40
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

diabetikus juhtúrós-sajtos pogácsa, borsos-juhtúrós pogi, pogácsa csökkentett szénhidráttartalommal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

535
finomliszt 12.5 dkg
diabetikus liszt 12.5 dkg
1 kk
bors 1 kk
sütőpor 1 kk
porcukor 0.5 teáskanál
friss élesztő 2 dkg
tej 0.5 dl
tejföl 0.5 dl
tojásfehérje 1 db
tojássárgája 1 db
juhtúró 5 dkg
vaj 8 dkg
sajt 8 dkg
szezámmag 1 ek
négyszínű bors 0 ízlés szerint