Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Juhtúrós töltött pogácsa

Juhtúrós töltött pogácsa
Juhtúrós töltött pogácsa
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Faragó Márta és Taksár Ferenc házaspár receptje (fiatal és még fiatalabb házaspároknak). Amint a recept eredeti címében is olvasható „fiatal és még fiatalabb házaspároknak” készült a receptünk. Ezzel is szerettük volna a fiatal és természetesen a szépkorúakat is a közös sütés, főzés örömével megajándékozni.

A receptünk (saját recept) a 15. Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztivál Pogácsa receptversenyén a www.mindmegette.hu különdíját nyerte el.
Receptünk megjelent a Vidék íze című receptújság május havi számában „Vegyespáros sodrófával” című cikkben a mellékelt fotóval.

 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

 A Férj Tokaji Furmintot, a Feleség Tokaji édes Szamorodnit kortyolgat hozzá.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A Férj a burgonyát megpucolja, enyhén sós vízben megfőzi. Majd a krumplitörővel áttöri. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozza sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával és az áttört főtt burgonyával, kihűti.
  2. A Feleség a lisztet nagyobb tálba átszitálja. Kisebb tálkába tesz belőle két evőkanálnyit, belemorzsolja az élesztőt, hozzáadja a cukrot, 1 dl tejet, összekeveri, és langyos helyen addig keleszti (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd. Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe önti. Sima tésztává összedolgozza a 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojássárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarja, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára keleszti.
  3. A Férj a nyújtódeszkát finoman meglisztezi. Majd a lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtja a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérőjű) kiszaggatja a pogácsákat, a közepükbe mélyedést nyom, és még 10-15 percig keleszti a tésztát.
  4. Ezután a Feleség a pogácsákba tölti a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorja, majd a kikent sütőlemezre nem túl szorosan egymás mellé teszi a pogácsákat.
  5. A Férj a sütőt előmelegíti. Majd a sütőlemezt a tűzhelybe teszi, és a pogácsákat előmelegített forró sütőben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsüti. Az illatán és színén látja, amikor kész. A megsült pogácsákat a sütőlemezzel kiveszi, és a pogácsákat kosárkába teszi.
  6. A Feleség a sütés után kis időre letakarja a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 43 407
elküldve: 1
receptkönyvben: 355
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Juhtúrós töltött pogácsa (fiatal és még fiatalabb házaspároknak), juhtúróval töltött pogácsa, pogácsa juhtúróval töltve

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

spklara
spklara Sat, 2012-08-11 15:43

Kedves Sűtő/Főző Házaspár! A juhtúrós töltelék maga a juhtúró? Gratulálok a szelleme recept leíráshoz!

Sungolyo
Sungolyo Sun, 2011-04-03 11:18

Kedves Marta es Ferenc!

Nagyon szivmelengeto es kedves ez a recept. Mindenkeppen megcsinaljuk a parommal. Sajnos csak keson vettem eszre a receptjuket. Az elso adag "hagyomanyos" pogacsa mar sul, de legkozelebb biztosan elkeszitjuk. Fenomenalis lehet.

Barati udvozletem a Nyirtelekieknek! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-03 18:05

Mit jelent a leírásban, hogy egy kicsit "megsodorni" a töltelék betöltése után?
Köszönettel

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2011-04-04 07:15

Kedves Agoston Arany!

Amikor a pogácsa közepébe tesszük a juhtúrót
a kör alakját elveszti.
Ezért, két tenyerünk között kicsit kör alakúra visszaformázzuk.
Üdvözlettel: Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2009-06-22 07:36

Kedves Duó!

Nagyon örülök a sikerednek!
További jó főzőcskézést kívánok!

Üdvözlettel:
Taksár Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2009-05-11 07:26

Kedves Duó!

A pogácsatésztába szoktunk tenni borsot.
aki szereti édesnemes pirospaprikát is tehet a
pogácsatésztába.
Benke Laci bácsi szerint "nyugodtan fűszerezhetjük
a pogácsatésztát, hiszen általában borkorcsolyaként
fogyasztjuk. Jobban csúszik hozzá a finom magyar bor."

Üdvözlettel: Taksár Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-06-19 20:32

isteni finom lett! azóta többször is megcsináltam :) Duó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-05-08 23:38

azt szeretném kérdezni, hogy a borsot a töltelékbe vagy a tésztába kell tenni? köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2008-09-27 17:08

Ilyen jópofa receptet még életemben nem olvastam! Gratulálok hozzá! Megmutattam a férjemnek is, el fogjuk készíteni:-).

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2008-09-29 08:36

Kedves Böbe!

Örülök, hogy tetszik a recept.
Elkészítéséhez, kellemes hangulatot,
a pogácsákhoz jó étvágyat kívánunk!

Üdvözlettel:
Faragó Márta
és Taksár Ferenc
házaspár
Nyírtelek

456
finomliszt 40 dkg
vaj 15 dkg
tej 3.5 dl
0 ízlés szerint
élesztő 2 dkg
juhtúró 25 dkg
tojássárgája 2 db
burgonya 1 közepes db
cukor 1 késhegynyi
bors 0 ízlés szerint