Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Julia Child francia hagymalevese

Julia Child francia hagymalevese
Julia Child francia hagymalevese
150 perc / előkészület: 15 perc főzés: 115 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Julia Child méltán híres francia hagymalevesének receptje, az elkészítése tökéletes program hideg téli estékre.

hozzávalók / 4 adag

Leves

Bagett

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szeleteljük fel a hagymákat, majd dobjuk őket az olaj és a vaj olvasztott keverékére, és fedjük le. Csökkentsük a hőt alatta, és hagyjuk főni 15 percig. Figyeljünk azért közben, nehogy odaégjen.
  2. A 15 perc letelte után vegyük le róla a fedőt, emeljük a hőfokot, adjuk hozzá a cukrot és a sót, és gyakori kevergetés mellett addig karamellizáljuk, míg szép aranybarna nem lesz. (Kb. 30-40 perc.) Semmiképp se hagyjuk ki ezt a lépést, hagyjunk bőven időt a hagymának, mert ez adja meg a komplex és intenzív alapot a levesünknek. Ráadásul innentől kezdve már igazán gyerekjáték lesz a dolog.
  3. Miután a hagyma elérte a kellő állapotot, szórjuk meg liszttel, és gyakori kevergetés mellett főzzük 3 percig. Ezt követően adjuk hozzá a bort és az alaplevet, majd ízesítsük sóval és borssal. Alacsony hőfokon, lefedve főzzük további 30-40 percig.
  4. Végül keverjük bele a brandyt, fűszerezzük, ha még szükséges, és adjuk hozzá a reszelt hagymát, majd öntsük át egy tűzálló edénybe.
  5. Melegítsük elő 160 fokra a sütőt. Rendezzük el a leves tetején a pirított bagett szeleteket, szórjuk meg a reszelt sajttal, locsoljuk meg az olajjal, és tegyük be a sütőbe egy 20 percre, majd forrón tálaljuk. Bon appétit!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 29 659
elküldve: 12
receptkönyvben: 620
elkészítve: 37/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

francia hagymaleves, hagymás leves

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boreger
boreger Tue, 2014-02-18 21:05

Köszönöm a receptet! Nagyon finom lett! Én 3 marhahúsleveskockából készítettem az alaplevet, mert szinte soha nem főzök marhahúslevest. Plusz nekem a hagyma sokkal gyorsabban megbarnult, 20 perc után már barnább volt az aranybarnánál, nem mertem tovább barnítani :)

vadgesztenye
vadgesztenye Fri, 2014-01-10 21:36

Kedves hozzászólók, az alaplé készítését szeretném megosztani, ahogy én készítem. A húsleves, csontleves leszűrése után mindig marad csont és zöldségek és egy kicsi lé a fazék alján. Ehhez adok annyi vizet, hogy bőven ellepje, ha nagyon kevés a "maradék" a fazék alján akkor, ha van valami maradék a fagyasztóba azt is beleteszem.( ha nincs az sem baj) A friss csirkeszárnyról a szárnyvégeket levágom, a csontos csirkemell filézésekor visszamaradt csontot lefagyasztom és ilyenkor felhasználom. Egy vagy két tojásfehérjét nem túl keményre felverek, hozzáadok egy kanálnyi sűrített paradicsomot és a belekeverem a másodjára főzendő levesbe. Amíg melegszik a lé néhányszor megkeverem , (derítjük a tojásfehérje összeszedi a levesben a zavaros részeket) a tetején egybefüggő masszát alkot a tojásfehérje, azt már nem szabad belekeverni. Gyengén sózom.Egy két órát nagyon lassan főzzük úgy ,hogy ne lobogjon , és ne süllyedjen le a massza, hanem a leves tetején maradjon. A fazékban hagyjuk , kihűlés után ruhán leszűrve szép kristályos levet kapunk. Felhasználható önálló levesnek, levesalapnak vagy zselatinnal kocsonyázott zöldségnek, tojásnak stb, vagy lefagyasztom. Üdvözlettel:Erzsi

karlqvist
karlqvist Thu, 2014-01-02 15:51

Nagyon szépen köszönöm a receptet! :) Még ma kipróbálom.. :)

mese habbal
mese habbal Thu, 2013-11-07 18:51

Szia! A Brandy-t lehet helyettesiteni brandy aromaval? Ha igen, mennyivel? Elore is koszonom! Szep napot!

tengereckipal
Pujáró / tengereckipal Thu, 2013-11-07 18:21

Remekül lehetne vele indítani a hetet. Vasárnap úgy is meg kell főzzétek azt húslevest, hétfőn pedig nyugodtan lehet tolni a hagymakrémleves, - ehelyett. Ez egy vacak recept, nem csoda, hogy a posztoló nem kedveli (rühelli). Kiegészítve a fenti receptet: szedjetek össze minél többfajta hagymát (lila hagymát épp ne, vagy csak akkor, ha nem zavaró a béna szín), fokhagyma is. Vajat tegyetek a hagyma alá az elején, ne olajat. Alacsony hőmérsékleten hagyjátok 20 percig, ja és ne cukrozzátok. Először a bort öntsétek bele, kicsit forraljátok, majd lángot vissza, utána mehet bele a jó erős húsleves, mert ez adja meg az igazi ízt, nem a karamell haha. Babérlevél mehet a levesbe. Főzni csomót kell, vagy másfél órát, közepes-gyenge fokozaton/lángon. Ha lejárt a másfél óra, mehet bele a nem túl sok jó kis reszelt Gruyère és /vagy Appenzeller és /vagy Emmentaler sajt, tejszín, kevés crème fraîche, bors. Ha nincs elég sajtod és még nem elég sűrű a leves, kevés kukorica keményítőt tehetsz bele (a lisztet hagyjátok el az ételből teljesen).
Hőálló botmixerrel szépen eldolgozod. A sajtos pirítós mehet a tányérba a leves tetejére.
Tipp: ha van otthon ananász vagy konzervben ananász, próbáljad ki tálalás után, hogy egy kis kockát beledobsz/belemártasz a tányérodba. Fonduebe is ki lehet próbálni, kenyér helyett mártani.

Höribarát
Höribarát Mon, 2014-01-20 08:40

Régi szép idők, amikor ezt az oldalt még csak azon kevesek ismerték, akik minden egyes receptnek tudtak örülni, és értékes hozzászólásokkal gazdagították a recepteket... De rég is volt!!

Gárdos Mária
Gárdos Mária Fri, 2013-11-15 13:35

Kedves "tengereckipal" ez a hagymaleves nagyon jónak tűnik. Mennyivel elegánsabb lett volna a hozzászólásod, ha nem cikizted volna azt, amihez hozzászóltál.
Egy ételnek megannyi változata lehet, és ettől még jók.

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Thu, 2013-11-07 16:18

Üdv!

Minden recept "működését" az arányok helyessége adja. Lehet, hogy mindenki másnak tök egyértelmű, hogy pontosan milyen is egy hivatalos "marha alaplé", de én az ilyenektől, hogy "... dl marha alaplé" nagyon el tudok keseredni. A marha alaplét is minden ház máshogy csinálja, tehát mindenkinek más lesz az alap ízesítés, így a végeredmény sem lesz egyforma. Kedves receptíró, kérlek, írd meg, milyen a marha alapleved. Vagy "Julia Child méltán híres francia hagymalevesének receptje" eredetileg is csak ennyit ír...?

Évikém
Évikém / Évikém Mon, 2013-12-16 17:50

Kedves Kisszunyi! Nekem megvan Julia Child könyve és megtaláltam benne ezt a hagymaleves receptet. Az előző oldalon pedig leírja a marhahús alaplé készítését, plusz azt írja, ha nincs alapléd, akkor használj konzerv alaplét - ami szerintem azt jelenti "magyarul", hogy fogsz egy marhahúsleves kockát és megfőzöd vízben. Az alaplé recept elég bonyolult, legalább 4 órányi sütés-főzés eljárás után van kész.

Szikszai Anna
Szikszai Anna / Szikszai Anna Thu, 2013-11-07 16:30

Szia, Igen, illetve megmutatja, amint Julia a marhahúsleveséről szedi le a megadott mennyiségű levet. :) Így ennél konkrétabban én sem tudom megfogalmazni, hiszen, ahogy te is írtad, ahány ház, annyiféle alaplé, ezért erre nincsen szigorúan, kőbe vésett recept. Én a sajátomat a nagymamámtól tanultam, de annak sincsen írott szabályzata. Úgy gondolom, hogy itt az sem feltétlenül elítélendő cselekedet, ha az alaplét mondjuk bio leveskockából készítjük. Persze az a legjobb, ha az alapunk valóban marhahúslevesből származik, de úgy gondolom, hogy az azért nincs mindig kéznél. Remélem hellyel-közzel sikerült választ adnom a kérdésedre. :)

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Thu, 2013-11-07 20:12

Köszönöm a választ, igen, így akkor már bátran próbálkozom :) Valóban macerásak az alapleves receptek mert hát tényleg: miért főznék pl. marhahúslevest egy másik leves elkészítéséhez/ elkészítése előtt... :) De mondjuk majd egy "hamis vadas" elkészítéséből megmaradó levet felhasználok erre :) Még egyszer köszi! Így tovább!

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2013-11-07 15:38

Vegre egy jo francia hagymaleves recept!

Köszönöm a megosztast, üdvözlettel: Marti

708
vöröshagyma 680 g
vaj 3 ek
olívaolaj 1 ek
finomliszt 3 evőkanál
1 teáskanál
barna cukor 1 g
marha alaplé 1.9 l
fehérbor 1 dl
brandy 3 ek
bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 közepes db
bagett 40 dkg
gruyére sajt 15 dkg
vaj 1 ek
olívaolaj 1 ek