Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kacsa konfit

Kacsa konfit
Kacsa konfit
200 perc / előkészület: 20 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Dél-Franciaország specialitásaként számon tartott konfitálás tulajdonképpen nem más, mint az egyik legősibb hústartósítási eljárás: az alacsony hőfokon, saját zsírjában kisütött és tárolt hús, hűtés nélkül is elállt, akár hosszú hónapokon át.
Úgy tartják, hogy a comb a szárnyasok legzamatosabb konfit része.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított kacsacombokat bőrös oldalukkal lefelé egy tálra fektetjük, bedörzsöljük a sóval, borssal, és rámorzsoljuk a babérlevelet. Lefóliázva hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  2. Másnap alaposan letisztogatjuk a kacsacombokat, bőrös oldalukkal lefelé egy vastag falú lábasba tesszük, amiben kényelmesen elférnek. Leöntjük annyi olvasztott kacsazsírral, hogy épp ellepje a húst. Beletesszük a kakukkfű ágakat is.
  3. A konfitot készíthetjük sütőben, vagy nagyon kis lángon a tűzhelyen is. Ha a sütőt választjuk, 80 °C-ra előmelegítjük és 3-4, akár 5 órán át sütjük, amíg a hús megpuhul, de még nem válik el a csonttól.
  4. A tűzhelyen való készítés valamivel rövidebb procedúra: beállítjuk a lehető legkisebb lángot, vaslapot, vagy lángelosztót teszünk fölé, arra jön a kacsacombos lábas, és így melegítjük 2,5-3 órán át.
  5. A zsírjában hagyjuk kihűlni. Ha két héten belül szándékozzuk elfogyasztani, akkor úgy, ahogy van, lefedjük, és a hűtőbe tesszük. Amennyiben azonban hosszabb távú terveink vannak a konfittal, a zsírt megtisztítjuk a pecsenyelétől, és légmentesen rétegezzük a húst a megtisztított zsírral egy zárható, nem átlátszó falú edénybe. Legfelülre sertészsírt, arra pedig zsírpapírt teszünk. Így garantáltan eláll hónapokig.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 57 460
elküldve: 8
receptkönyvben: 633
elkészítve: 23/35
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi hidegtálak, Márton-nap
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kacsacomb konfit, kacsa confit, kacsacomb confit, confit de canard

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BERAN
BERAN Tue, 2015-12-15 12:29

Kedves Petra, a megadott 2 kacsacomb és a többi hozzávaló 1 adagnyi, ugye? 4 főre kicsit kevésnek tűnik... Köszönöm :)

gkriszti
gkriszti Fri, 2013-11-08 16:18

Kedves Petra,

Régóta nézegetem, hogy kipróbáljam ezt a recepted. Hogy biztosan jól sikerüljön egy-két (valószínűleg naív:-)) kérdésem lenne.
Egyrészt, hogy első nap (mielőtt hűtőbe tennék), csak a kacsa besejét dörzsőljem be a fűszerekkel vagy a bőrös részét is?
Illetve a másnapi, sütés előtti letisztítás, mit takar? Le kell mosni róla a fűszereket vagy?
Végül pedig ha sütés másnapján szeretném melegen tálalni a húst, akkor egy kis zsírban melegítés szerinted megfelelő?
Köszönöm előre is a segítséged!

üdv
Kriszti

antalos
antalos Sun, 2013-02-24 10:53

Szeretném megkérdezni, hogy a hosszú sütési idő alatt van rajta fedő vagy nincs? Szóval hogy fedővel vagy fedő nélkül sütjük 3-4-5 órán keresztül?

katalin52
katalin52 Sat, 2013-02-23 14:01

Ez tulajdonképpen megfelel a franciák által elegánsan elnevezett "rillettes"-nek? A vindő-re én is emlékszem! No annak a husinak semmihez nem hasonlítható volt az íze!

vaksi
vaksi Mon, 2013-01-07 09:02

Hogyan kell a zsírt megtisztítani a pecsenyelétől? Úgy tippelem, hogy amikor meg van dermedve, a zsír külön réteget képez a pecsenyelé tetején, és simán le lehet szedni. Aztán a pecsenyelevet meg leönteni. Jól gondolom?
Előre is köszönöm a választ.

vaksi
vaksi Wed, 2013-01-09 12:00

Köszi!
Valamikor biztosan ki fogom próbálni ezt a receptet, naggggyon szimpatikus! :-)
vaksi

Bubu46
Bubu46 Wed, 2012-01-04 08:01

Húúúú, de örülök ennek a módszernek ! Egyszemélyes háztartás lévén - előre le tudok gyártani több adagot és mindig van fincsi husi !Idő és energiatakarékos is szerintem !Köszönöm az ötletet !

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2011-12-19 14:58

Szia Petra,
szerinted mi történik, ha kacsamellet konfitálok? :) A comb már megvolt, édesanyám mellet is szeretne, és nagy rozé-ellenes... Köszi,
Borcsa

petra
Petra / petra Mon, 2011-12-19 15:09

Szia Borcsa,
Mellel is próbálkozhattok nyugodtan szerintem, bár eddig én csak combot konfitáltam, ez a legelterjedtebb. Biztosan átsül az abálás során, rózsaszín belsőnek nyoma sem lesz. Várom a visszajelzéseteket!
Kellemes ünnepeket!
Petra

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2011-12-28 01:53

Szia, Petra, köszi a választ! Finom lett a mell is nagyon, csak elfelejtettem beirdalni, úgyhogy a bőréből nem jött úgy ki a zsír, de ez az én hülyeségem volt :) Remélem, szép karácsonyotok volt, boldog új évet! Borcsa

petra
Petra / petra Fri, 2011-12-30 00:17

Szia Borcsa,
Majd legközelebb biztosan nem felejted el irdalni:-)). Én is remélem,hogy kellemesen telnek Neked a napok itthon, a család körében! Neked is BUÉK!
Petra

hardlamb
hardlamb Wed, 2010-10-27 13:30

Épp most lett kész egy kisebb bödönnel. Elég pazarul néz ki.
Kíváncsi vagyok meddig hagyjuk elállni?

goan973
Annus G / goan973 Sun, 2010-04-18 16:43

Konfitálás...ilyet az én nagyszüleim is csináltak anno...egyszerűen "lesütés"-nek hívták, általában disznóvágás után bödönbe (vindőbe) pakolták a husikat, és tényleg nagyon sokáig elállt a hideg kamrában.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Tue, 2010-04-27 13:02

Bizony-bizony, és akkoriban a sparherd szélén csinálták. Az iklyen technológiával "eltett" húsokra azt is mondják, hogy "húsbefőtt"".

2093
kacsacomb 2 db
15 g
fekete bors 1 tk
babérlevél 2 db
kakukkfű 2 szál
kacsazsír 750 g