Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kacsa-rillette

Kacsa-rillette
Kacsa-rillette
200 perc / előkészület: 10 perc főzés: 180 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rilette egyfajta darabos húskrém, amelyet sertéshúsból készítettek. Több névvel is illették, pl. húsbefőtt, húslekvár, de a szegény ember pástétoma elnevezés utal leginkább születésének körülményeire. Főleg olcsóbb húsdarabokból és hájból készült, amelyeket a szegények is megengedhettek maguknak. A  húst csíkokra vágták vagy darálták. Ezt követően hosszasan, alacsony hőfokon zsiradékban, néha húslevesben abálták, végül szálkáira szedték, és krémesre keverték. Eredetileg csak sóval-borssal ízesítették – a tradicionális sertésrillette készítői ma is erre esküsznek.

Napjainkban már nemcsak sertéshúsból, hanem kacsából, libából, nyúlból, vadból és különféle halakból is készítenek rillette-t.

A rillette készítésről bővebben a Gasztroblogger rovatban olvashattok itt.

Következzék most a kacsából készült változat.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Hűtve, frissen sült házi kenyérrel, pirítóssal, bor vagy tea mellé igen kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tisztított, szárazra törölt kacsacombot megsózzuk, bőrét bevagdossuk. Egy evőkanál zsíron a bőrös felével lefordítva 5-6 percig sütjük a combokat, majd megfordítjuk.
  2. Felöntjük zsírral, hozzáadjuk a félbe vágott hagyma- és a fokhagymafejet, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, borókabogyóval. (A hagymákat nem szükséges megpucolni, elég csak a külső héját eltávolítani.) Végül hozzáöntjük a bort és a húslevest.
  3. Lassú tűzön, lefedve, de kis rést hagyva, 2,5-3 órát abáljuk. (Akkor kész, amikor a hús puha, könnyen elválik a csonttól.)
  4. Ezt követően a combokat kivesszük, langyosra hűtjük, majd szálkáira szedjük. Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól. A zsírt leszűrjük, majd a szálkás húst ismét tűzre tesszük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, ha maradt, a pecsenyelevet, ízlés szerint a sült fokhagyma húsát is, és közben kevergetjük.
  5. Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Azt a mennyiséget, amelyet nem tárolunk hosszabb ideig, miközben hűl a rillette, kevergethetjük, hogy krémesebb, pástétomosabb legyen az állaga.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 946
elküldve: 3
receptkönyvben: 99
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

húsbefőtt, húslekvár, rillette kacsából

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

trombia
trombia Thu, 2016-03-10 20:14

Többször elkészítettem már, mindig nagyon finom lett.

katalin52
katalin52 Tue, 2013-09-10 11:53

Többször elkészítettem, mindig nagyon finomra sikeredett. Arra kell majd ügyelnem, hogy apróbb szálkákra szedjem, bár darabosabban is hamar elfogyott.

Hoborc
Hoborc Thu, 2012-11-29 12:21

Nekem nagyon tettszika recept, mentettem is és rövidesen elkészítem. Köszi!:-)

Sancho
Sancho Tue, 2012-09-25 12:29

Húskompót! De, ha bőrrel meg körömmel főzöd össze, majdnem fősajt! Finom is a disznóság! Persze, így sincs semmi baja.

1110
kacsacomb 2 db
kacsazsír 15 dkg
alaplé 3 dl
fehérbor 1.5 dl
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 fej
borókabogyó 6 db
kakukkfű 1 ek
rozmaring 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint