Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kacsamell-rizottó kezdőknek

Kacsamell-rizottó kezdőknek
Kacsamell-rizottó kezdőknek
75 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon akartam már egy jó rizottót, de nem kaptam rizottó rizst a boltban. Gondoltam, kipróbálom, mi történik, ha efféle szentségtörést követek el, és mivel csak jázminrizsem volt itthon, abból készítettem el. Az eredmény fantasztikus, és őszintén szólva nem igazán látom a különbséget a kettő között, kivéve hogy a rizottó rizs kétszer annyiba kerül. Egyébként a sushit sem sushi rizsből készítem, az a tapasztalatom, hogy az étel minősége nem a rizs fajtáján, hanem a jó elkészítési módon múlik.

Az olaszokra jellemző, hogy nem szeretnek méricskélni, mindent szemre öntenek az ételbe, és inkább menet közben kóstolgatják, szóval ez a recept abszolút kezdőknek való. Nyugodtan kísérletezzetek, fűszerezzétek ízlés szerint, mert egyszerűbb, mint amilyennek egyébként tűnik, csak ne felejtsétek a kóstolgatást!

Igazi romantikus vacsora lehet belőle, és ha a kiszemelt fiatalembernek ezzel nem lopjátok magatokat a szívébe, akkor semmivel :)

hozzávalók / 4 adag

Rizottó

Rozé kacsamellsteak

Szólj hozzá!

elkészítés

Rizottó

  1. Én azzal kezdtem, hogy feltettem egy nagy fazék húslevest, amiből később kimertem az alaplét, de akinek van már eleve elrakva, az megspórolja ezt a fázist. Leveskockát ne használjunk, kár elrontani vele, azon a pár száz forinton már ne múljon.
  2. Az olívaolajat felhevítjük egy magas falú, de inkább széles fazékban. Ropogósra pirítjuk benne a karikára vágott fokhagymát, majd mehet a vöröshagyma, amit üvegesre sütünk. Ha ez megvan, a mosatlan rizst is beleöntjük. Ez az egyetlen étel, ahol nem szabad megmosni, mert a krémes állagához szükség van a benne lévő keményítőre.
  3. Kis lángra vesszük. Kb. 10 perc pirítás után nyakon öntjük fehérborral, és alkalmanként megkeverjük, míg teljesen fel nem szívja a rizs.
  4. 2 merőkanál húslevest adunk hozzá, és gyakran kevergetjük, nehogy odaégjen. Nagyjából 10 percenként fogja magába szívni a levest, ilyenkor pótoljuk újabb meg újabb merőkanálnyi löttyintésekkel. Egészen addig ismételjük ezt, amíg mindent magába szívott, és teljesen megpuhult.
  5. Kóstolgassuk, ízlés szerint fűszerezzük (a zöldfűszereket aprítsuk vagy morzsoljuk), majd amikor már megpuhult és kellőképp ízes lett, elzárjuk a lángot, és belekeverjük a vajat és a parmezánt. Ilyenkor már nem kell tovább főzni.

Rozé kacsamellsteak

  1. A kacsához akkor látunk hozzá, mikor a húslevest elkezdjük adagolni a rizsbe, így pont egyszerre lesznek kész. Kapcsoljuk a sütőt közepes fokozatra, hogy előmelegedjen.
  2. A bőrös részét beirdaljuk, bedörzsöljük sóval és borssal. Serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, és mindkét oldalát 7-7 percig pirítjuk. Ha nem sikerül bemérni a stoppert, inkább a bőrös része piruljon tovább, mint az alja, hogy jó ropogós legyen.
  3. Vékony tepsiben további 10 percig süssük a sütőben. Így gyönyörű rózsaszín és puha lesz a belseje. Vigyázat! Ez a recept medium véres steaket generál. Ha nem szeretjük, hogy kicsit tocsog, süssük 15-20 percig.
  4. A gombát megmossuk, felkarikázzuk, és amíg a kacsa a sütőben sül, a serpenyőben maradt zsírján azt is megpirítjuk.
  5. A kacsa felszeletésével várjunk 1-2 percet, így benne marad a szaft, és nem folyik ki. Mély tányérba merjük a rizottót, mellé helyezzük a felszeletelt kacsát, és rákanalazzuk a gombát. Tálaljuk hozzá a maradék bort, és frissen fogyasszuk el. A mikrózás nem tesz jót neki.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 516
elküldve: 1
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
75 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

romantikus vacsora, rizottó jázmin rizsból, gombás rizottó kacsamell steak-kel, egyszerű rizottó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1006
olívaolaj 3 ek
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 1 közepes db
rizs 1 bögre
fehérbor 1.5 dl
csirke alaplé 8 dl
kakukkfű 1 teáskanál
rozmaring 1 teáskanál
petrezselyem 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 50 g
parmezán sajt 50 g
csiperkegomba 6 kis db
kacsamell 4 db
sertészsír 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint