Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kacsával töltött tortellini szederszósszal

Kacsával töltött tortellini szederszósszal
Kacsával töltött tortellini szederszósszal
64 perc / előkészület: 60 perc főzés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi más lenne, mint a maradékfeldolgozó akcióim egyike. Sütöttem egy zsenge kis kacsát, de nem fogyott el két nap alatt sem. Én elvből nem dobok ki semmit. Talán ezért főzök folyton-folyvást, hm? Tortellinit készítettem már máskor is, nem nagy sikerrel, mert túlfőztem a tésztát. Örömmel nyugtáztam, hogy ez a négy perc teljesen bevált. Egyetlen tészta sem jött szét, nem esett ki a töltelék, maradt benne annyi szusz, hogy simán fel tudta szívni a szószt, és akkor sem szuttyósodott el, szóval teljes siker. A másik, hogy nem a gyári gumit kellett enni a megszokott három ízben, hanem merőben más volt feltálalva. Én nagyon élveztem. Minden tésztaétel készítésekor elmondom milyen nagy különbség van a friss tészta íze, konzisztenciája és a gyári között. Zongorázhatni lehet a különbséget (én csak azt tudok). Nem nagy munka tésztát készíteni, főleg nem a mai modernizált gépekkel teli világában. Nagymamám még fateknőben nyomta, én meg már csak ide dugom, oda dugom és kész a finom, friss tészta. Próbáljátok ki, megéri.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A szedermártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztának valót összegyúrjuk, folpackba csomagolva minimum negyed órát, de inkább felet pihentetjük. Kinyújtjuk (tésztanyújtó gép: 3-as fokozat), 5x5 cm-es kockákra vágjuk. (Figyelem: amíg a tortelliniket készítjük, takarjuk le a többi tésztát egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki.)
  2. A tölteléknek maradék sültkacsát használjunk, ami már nem fogy el a sültből (az enyém eredetileg fahéjas, narancsos, mézes, vörösboros, rozmaringos, fokhagymás, csillagánizsos volt- tehát éppen illett ide.) A húst ledaráljuk, de ne pépesre.
  3. 2 ek kacsazsíron a felaprított lilahagymát megdinszteljük, rátesszük a darált húst, a fokhagymát, rozmaringot felaprítva, sózzuk, borsozzuk egy kicsit, és belekeverjük a krémsajtot, majd hagyjuk hűlni.
  4. Addig a szószt készítjük: a gyümölcsöket feltesszük főzni a mézzel, fűszerekkel, narancslével kb. 5 percig forraljuk, majd 5 dkg vajjal besűrítjük.
  5. Felteszünk egy nagy fazék vizet forralni.
  6. Az 5x5-ös kis kockák közepére 1 púpozott kk-nyi húspépet teszünk, széleiket megkenjük kevés hidegvízzel, vigyázva, nehogy elázzon, átlósan félbehajtjuk, összenyomogatjuk, aztán mint a férfiakat, az ujjunk köré csavarjuk, és összenyomjuk a tésztacsücsköket, amitől azok összeragadnak, majd a felül lévő kis csücsköt lehajtjuk, és máris kész egy falatnyi étel. Nagy kitartással folytatjuk a műveletet, míg minden el nem fogy.
  7. A közben felforrt vízbe 1 ek sót hintünk, és maximum 10-12 tésztácskát beledobunk. Nagyon lobogjon a víz, akkor nem ragadnak össze a tészták. Négy percig főzzük őket, majd hidegvízzel öblítsük le és tegyük egy tálba kevés olívaolajjal meglocsolva. (Ha durumlisztből készül a tészta, és abban az esetben természetesen tojás nélkül, akkor nem kell leöblíteni a tésztát a főzést követően.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 611
elküldve: 1
receptkönyvben: 29
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tortellini, kacsahúsos tortellini, tortellini szederszósszal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lorka
Lorka / lorka Mon, 2012-06-18 13:12

Nagyon régóta szeretnék friss tésztát készíteni, de sajnos nincs gépem... Szerinted anélkül is megoldható vagy nagyon nagy meló?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-06-17 18:17

Elmentve, - gép van, idő van,( sietni már nem kell, kitört a vakáció,)- úgyhogy ez is próbára téve, köszönöm.:-))
Szép nyári napokat!

Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-06-18 07:54

Kedves Éva!
Meglátod, rá fogsz szokni. Annyira jó a frissen készített tészta, hogy össze sem hasonlítható bármilyen márkás kész tésztával. Jó munkát, jó étvágyat kívánok hozzá! Köszönöm a választásod. Üdv: Évi néni

csato
csato Sun, 2012-06-17 17:17

Ma is elvarázsoltál!És van egy fél kacsamell a hűtőmben,gondoltam veszek hozzá mert avval mit kezdjek.Már tudom!!!!!! üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-06-18 07:52

Kedves Csato!
Annyira jó, hogy ennyire bejön neked a főztöm. Remélem neked is. Én imádtam ezt a kaját. A végén már mint olasz asszony gyártottam a tortelliniket. Jó munkát, aztán pedig édes falatozást kívánok! Üdv: Évi néni

719
rétesliszt 20 dkg
tojás 2 db
1 csipet
kacsahús 25 dkg
kacsazsír 2 ek
lila hagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rozmaring 0.5 tk
krémsajt 4 dkg
gránátalma szirup 1 ek
szeder 25 dkg
fekete áfonya 10 dkg
szegfűbors 1 kávéskanál
borókabogyó 4 db
likőr 0.5 dl
balzsamecet 2 ek
gránátalma szirup 2 ek
rózsabors 1 kávéskanál
méz 5 ek
narancslé 2 narancsból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
vaj 5 dkg