Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kacsazsíros foszlós perec

Kacsazsíros foszlós perec
Kacsazsíros foszlós perec
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már ezer éve szemeztem ezzel az irtó guszta pereccel Ízbolygó blogján. Ő a "Best foszlós perec ever" névvel illette a kacsazsíros remeket, és egy 2009. áprilisi, a 2008-as rozékról szóló posztban osztotta meg az olvasóközönséggel. A mai napot a pénteki vihar után (mely jónéhány barátommal együtt, tisztes pesti fiatalok lévén a Szigeten talált meg, és mivel egy perc alatt bőrig áztunk, "Akkor parti!" - felkiáltással még sokáig roptuk a szakadó esőben...) betegeskedve itthon töltöttem, s esére már rettentően vágytam valami változatosságra. Főztem egy spenótot, és ez a perec is várja hazatérő édesanyámat... :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sós kenethez

  • 2 evőkanál finomliszt
  • 0.5 ek
  • 2 evőkanál víz (palacsintasűrűségű legyen a keverék)

ajánlat

Ízbolygó apróra vágott medvehagymát is kevert a tésztába, és erősen ajánl mellé egy hideg rozét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk 1 tk cukorral, belemorzsoljuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet elkeverjük a maradék cukorra, a sóval, az olvasztott kacsazsírral és az élesztős tejjel, tésztát gyúrunk.
  3. Meleg helyen (én kis lángon égő sütő fölött csináltam) duplájára kelesztjük a tésztát.
  4. Miután megkelt, átgyúrjuk a tésztát, majd 16 részre osztjuk. A részekből vékony (1 cm) rudakat sodrunk, ezekből pereceket formázunk.
  5. A pereceket megkenjük tojással, és előmelegített sütőben megsüjtük.
  6. Közben elkészítjük a kenegetőt: a lisztet és a sót annyi vízzel keverjük el, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Mikor megsült a perec, bőségesen megkenjük a kenegetővel, majd 5 percre visszatesszük a kikapcsolt, de még forró sütőbe.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 249
elküldve: 6
receptkönyvben: 432
elkészítve: 14/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: bagel, zsemle, burek, buci, édes leveles, croissant, kifli, briós, hamburger-buci, pita

egyéb elnevezések

kacsazsírral gyúrt perec, legjobb foszlós perec, sós perec kacsazsírral

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Wed, 2014-10-22 09:46

akkor ez a 16 rész elég kicsi ugye? Nagyjábol mekkorák 5 cm-esek? Mert én inkább jó tenyérnyi pereceket szeretnék...

Phhugi
Manka / Phhugi Thu, 2012-07-26 15:49

Szia!
Nagyon finom ez a perec, köszönöm a receptet!!! Biztos, hogy máskor is megcsinálom! El is mentettem :)

sztun
sztun Sun, 2012-01-29 19:01

Na, megsütöttem! :) Férjem szerint tuti lett! Szerintem is fincsi lett, én kevéske őrölt köményt is tettem bele, mert imádom. Legközelebb azért kipróbálom kacsazsírral! 8) Nagyon köszönöm a receptet! :)

sztun
sztun Sun, 2012-01-29 11:04

Szia! Ki szeretném próbálni azonnal, de csak margarin van itthon, vajon az is jó???

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2012-01-29 16:57

Szia, hát, nagyon rossz biztos nem lesz margarinnal sem, de az tuti, hogy zsírral az igazi. Ha nincs kacsazsír, disznó- vagy bármi más is megteszi (bár nem lesz kacsazsír íze, ami pedig a legjobb...), de az az igazság, hogy az ilyen sós kelt tésztáknál (pogácsa és tsai) a zsír nagyon sokat dob a dolgon. Bocsánat, hogy ilyen szomorú a válasz :) Üdv, Durcsó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-30 12:55

én ugyanígy csináltam mindent, és mégis olyan furcsán néz ki a sütésnél.. :S

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-08-30 16:06

Kedves Anna, mit jelent az, hogy furcsa? Majd ha kész lesz, írd meg, hogy milyen lett! Az íze is furcsa-e vagy mi a baj vele. Üdv, Durcsó

Suslinc
Suslinc Thu, 2010-08-26 13:42

Nekem is kb. 3/4 óra volt, de szerintem ez függ a kelesztési hely hőfokától. Melegben gyorsabban kel minden, tapasztalataim szerint.

Suslinc
Suslinc Mon, 2010-08-23 15:01

Már ki is próbáltam, finom lett! :-) Köszi a receptet! De én nagyobb perecekre vágytam, ezért 12 részre osztottam a tésztát, de legközelebb csak 10 felé fogom. :-) És libazsírt használtam hozzá, mert épp az volt itthon. Üdv! Suslinc

646
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
cukor 1.5 ek
friss élesztő 25 g
1 ek
kacsazsír 2.5 ek
tojás 1 db
finomliszt 2 evőkanál
0.5 ek
víz 2 evőkanál