Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kagylós pizza

Kagylós pizza
Kagylós pizza
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk ez a pizza a kedvenc, amit rengeteg próbálkozás után sikerült véglegesíteni, és a család ízlésére formálni. Főleg a tésztát illetően kellett kompromisszumra jutni, mivel ez nem egy tipikus pizza-tészta recept, de az én személyes kritikusaimnál ez vált be. Azt szereti mindenki, hogy vékony (de nem túlságosan), ahol kell, a sok szósztól szaftos és puha, de mégis ressre sül. Ami a kagylós feltétet illeti, ez csak egy extra verzió, amit a tengerimádó családunk igazi ínyencségként bármikor előszeretettel fogyaszt.

hozzávalók / 8 adag

Pizzaszósz

Tészta

Feltét

ajánlat

A feltét hozzávalók mennyiségei a 4 pizzához kerültek feltüntetésre, de ebben a tekintetben bátran variálhatunk ízlésnek megfelelően. A paradicsomszószos elősütést azoknak ajánlom, akik (mint jómagam) hagyományos konyhai sütővel (és nem kemencében sütéssel) manővereznek, mert így a tészta ropogósra sül, a feltétek viszont nem kozmálnak oda, és nem száradnak ki. A végeredmény pedig roppanó tésztájú, szaftos és zamatos, nyúlósan olvadó sajtos pizza lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pizzaszósz

  1. Felaprítjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket, majd felöntjük a paradicsomlével. Ízesítjük sóval, borssal, és közepes lángon hagyjuk főni kb. 15 percet.
  2. Hozzáadjuk a ketchupot, a fokhagymaport, és sűrűre főzzük.
  3. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a szárított zöldfűszereket. Kicsit kihűtjük a szószt.

Tészta

  1. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót és az olajat. Beledolgozzuk a tésztába a felfuttatott élesztőt, majd apránként adagolva hozzá a maradék tejet szép simára, hólyagosra gyúrjuk.
  3. Nedves ruhával letakarva, meleg helyen legalább 1 órát kelni hagyjuk a tésztát. (A tésztacipó tetejét lekenhetjük egy kis olajjal, nehogy kiszáradjon.)
  4. Miután megkelt a tészta, 4 cipóra osztjuk. Minden cipót kézzel kerekre nyújtunk, húzunk, és a pizzasütő-formába illesztjük, a széleit vastagabbra hagyjuk. (Az adagból 4 db 33 cm átmérőjű kerek pizzánk lesz.)

Feltét

  1. A kagylót sós vízben pár perc alatt megfőzzük, és leszűrjük. A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony szeletekre vágjuk. A gombát lecsepegtetjük, az olajbogyót felkarikázzuk.
  2. A kinyújtott pizzatészta tetejét jó vastagon lekenjük pizzaszósszal, majd 5-10 percre 250 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és elősütjük.
  3. Kivesszük az elősütött tésztát a sütőből, megkenjük ismét szósszal, és rátesszük a sonkát, gombát, amit jó sok sajttal befedünk. Visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Amikor már szépen elolvadt a sajt, és kezd pirulni itt-ott, akkor kivesszük. Belenyomkodjuk az olvadó sajtba a főtt kagyló szemeket és az olajbogyót.
  4. Tálalás előtt friss oregánót és kakukkfüvet tépkedünk a tetejére, és körben a megpirult pizza szélét (ecset segítségével) olajjal lekenjük.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33 cm
  • elkészítettem: 80 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 027
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pizza
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tengeri pizza, kagylós gombás pizza, kagylós olajbogyós gombás pizza, kagylós olajbogyós pizza, tenger gyümölcse pizza

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

843
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
paradicsomlé 5 dl
ketchup 100 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bazsalikom 1 teáskanál
oregánó 1 ek
kakukkfű 1 teáskanál
fokhagymapor 2 teáskanál
finomliszt 80 dkg
olívaolaj 4 ek
friss élesztő 40 g
tej 4 dl
2 kk
cukor 1 teáskanál
gépsonka 50 dkg
gombakonzerv 1 db
sajt 50 dkg
kagylóhús 30 dkg
fekete olajbogyó 200 g
oregánó 3 szál
kakukkfű 5 szál