Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós csiga hajtogatott tésztából

Kakaós csiga hajtogatott tésztából
Kakaós csiga hajtogatott tésztából
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég nagyon megkívántam az igazi kakaós csigát, azt az jófajta leveles tésztásat, amit a boltokban ugyan lehet kapni ilyen-olyan minőségben, de az örök problémám, hogy vajon mennyi benne a műanyag. Nem maradt más hátra, mint kifejleszteni a saját verziót! :) Életemben sosem csináltam még ezelőtt hajtogatott tésztát, ez a legelső próbálkozás pedig annyira jól sikerült, hogy mostantól itt fog lebegni a fejem felett Damoklész kardjaként... T.-t megnyerte, egymás után vagy 6-ot bepuszilt, és elismerően hümmögött közben.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kakaós kencéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni!).
  2. A lisztet, a tojást, a porcukrot, a 6 dkg vajat és a sót összegyúrjuk, szépen hozzáadagolva az élesztős tejet. Amikor már rugalmas a tészta, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
  3. Míg a tészta pihizik, a 25 dkg vajat pár evőkanál liszttel kikeverjük. 
  4. A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát félujjnyi vastagra, rásimítjuk a vajat, majd 'becsomagoljuk': behajtjuk középre balról, ráhajtjuk jobbról, behajtjuk hasonlóan középre alulról, majd ráhajtjuk a tetejét. Megfordítjuk, nyújtunk rajta egyet, majd kb. 10-15 percig pihentetjük megint
  5. Megfordítjuk, meghajtogatjuk megint, és félretesszük pihenni. Közben a sütőt begyújtjuk 180 fokra.
  6. A kencéhez összekeverjük a kakaót, a cukrot, a tejet és az olvasztott vajat. A cukor mennyisége attól függ, hogy mennyire szeretjük édesen, a tej mennyisége pedig, hogy mennyire akarjuk folyósnak. Akkor jó, ha nem darabos, kenhető, de nem folyik szét teljesen.
  7. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, belesimítjuk a kakaós masszát, majd szorosan feltekerjük.
  8. Centi vastagra felszeleteljük, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  9. 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje pirulni nem kezd. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 233
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsófi.M

Mióta szakács: 2011.11.03.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós tekercs, kakaós csiga, leveles tekercs kakaósan

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csokáv
Csokáv Sun, 2014-09-14 10:16

Megcsináltam, de azt a mennyiségű vajat, ami a receptben szerepel, nem lehet úgy rákenni, hogy ne menjen mindenfelé. A tészta is, meg a kence is sokkal-sokkal több cukrot igényelne.

libaláb
libaláb Thu, 2013-10-31 20:02

Rengeteg kakaós csigát sütöttem már, de sosem hajtogatott tésztából és sajnos valamit elrontottam: a második hajtogatásnál orrán-száján dőlt a vaj, ragadt a deszka, a kezem, mállott a tészta... teljesen kezelhetetlenné vált az egész cucc, végül ki is dobtam :( Mit kellett volna másként csinálnom, vagy mi történt?

mzsofi
Zsófi.M / mzsofi Thu, 2013-10-31 20:28

Ezt sajnos nem tudom :( Esetleg nem liszteztél utána, hogy ne dőljön a vaj mindenhonnan? Ez lehet az egy tippem... Sajnálom, hogy nem volt jó élmény, lehet, hogy érdemes másik hajtogatott receptnek is utánanézned, és megpróbálkozni velük...

902
finomliszt 60 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
tojás 1 db
vaj 6 dkg
vaj 25 dkg
finomliszt 2 evőkanál
porcukor 6 dkg
1 kávéskanál
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
cukor 3 dkg
vaj 2 dkg
tej 1 dl