Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós csiga pussycattól

Kakaós csiga pussycattól
Kakaós csiga pussycattól
70 perc / előkészület: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (52)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A minap a családom megemlítette, hogy kakaós csigát kéne sütni. Eddig azért nem szerettem vele foglalkozni, mert mindig a fele kakaó a tepsibe landolt, ami engem fenemód idegesített. Most hogy kértek rá, hogy süssek, elkezdtem kutatni a legjobb recept után a neten, hátha találok egyet, ami tökéletes. Meg kell hogy mondjam, tökéletes receptet nem találtam, de én megpróbáltam kihozni ezt a variációt kb 5 receptből. Nekem ez most a tökéletes, aki nem hiszi, járjon utána, és süsse meg. Merem állítani, hogy nem fog csalódni. Nagyon finom lett, pihe-puha és jó csokis. 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz és a kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mikróban meglangyosított lisztet a sóval keverőtálba szitáljuk. Mélyedést fúrunk a közepébe. Ebbe tesszük a cukrot, az élesztőt és a langyos tejet. Megszórjuk egy kis liszttel és letakarva hagyjuk felfutni.
  2. Most hozzáadjuk a tojássárgát és elkezdjük dagasztani. (Én ezt a műveletet a robotgépre bízom.)
  3. Amikor már kissé összeállt, akkor lassan a margarint is hozzáadjuk. 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha az edénytől elválik, és szép fényes.
  4. A tálat és a tésztagombócot olajozzuk meg egy kissé, majd a tésztát takarjuk le folpackkal, a tálat pedig ruhával és tegyük huzatmentes, langyos helyre. Kelesszük a duplájára.
  5. Mialatt kel, készítsük el a tölteléket. A margarint, a porcukrot, a tojásfehérjét és a kakaót keverjük pépesre.
  6. Ha a tészta megkelt, borítsuk deszkára, gyengéden gyúrjuk át és vágjuk kétfelé (ha elég nagy a gyúródeszkánk, akkor maradhat egyben is).
  7. Nyújtsuk vékonyra, kenjük rá a tölteléket, és csavarjuk fel, mint a bejglit. Vágjuk kb. 3 cm-es darabokra.
  8. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire sorakoztassuk fel őket, kb. 1,5 cm-es távolságra egymástól. 
  9. Kenjük meg egy pici tejjel elkevert tojássárgájával, és fél órát hagyjuk kelni. 
  10. Közben a sütőt bemelegítjük 180 C fokra.
  11. Ha letelt a fél óra, betesszük a sütőbe. Ha már kezd egy kis színe lenni, locsoljuk meg meleg, vaníliás cukros tejjel. Egy pár jégkockát is bedobhatunk a sütő aljába, hogy egy kis gőzt kapjon. (Egyébként minden kelt tészta sütésénél tegyünk egy kis tűzálló edénykében vizet a sütő aljába.)
  12. Süssük szép pirosra, ha kész újra locsoljuk meg a tejjel, és takarjuk le konyharuhával. (Ettől lesz finom puha belül.)
  13. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, akkor nem folyik ki a kakaó annyira. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 125 386
elküldve: 32
receptkönyvben: 663
elkészítve: 59/73
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós tekercs, kelt csigák kakaós töltelékkel, kakaós kelt tekercs

Hozzászólások (52)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaboneancsa
szaboneancsa Fri, 2019-03-15 12:10

Gőzöm nincs ezt hogyan lehet megcsinálni ilyen arányu összetevőkkel....de ez tuti szivatás!!! Lágy, kezelhetetlen tészta, rossz töltelék :( Nekem nagy csalódás.....2 óra és egy csomó alapanyag veszteség :(

gemesevi
gemesevi / gemesevi Sun, 2018-11-18 10:27

Tegnap megsütöttem és isteni finom lett, sőt még ma is puha és foszlós. Kevesebb tejet tettem bele és kocka élesztővel csináltam. Féltem a tölteléktől, de az is jó lett. Köszönöm a receptet :)

Ninane
Ninane Wed, 2017-11-01 16:44

Nekem a külalak katasztrófa lett, de az íze... ;-) Gondolom az is volt a baj hogy nem volt réteslisztem, így 40dkg finomliszttel készült. A nyers tészta nagyon lágy volt, de nem liszteztem rovább, nem szoktam a kelt tésztát, mert kelés után kezelhetőbbé válnak, de ez nem lett az :-D töltelék is nagyon folyós lett, így szinte átkanalaztam a "csigákat" a tepsibe... Viszont raktam bele csokis pudingport is, mert az meg szokta kicsit fogni az ilyen tölteléket, és sütéskor valóban nem folyt már kijjebb csak nagyon csúnyák lettek a csigák. Úgyhogy adok még egy esélyt magunknak, mert az íze isteni!

lasvegas7
lasvegas7 Sat, 2017-02-11 17:11

Nagyon finom puha lett a tésztája, bár a 3 dl tej tényleg sok legközelebb 2 dl-vel próbálom ki. Én felvertem a tojásfehérjét, úgy nem volt jó, folyt rendesen.. Bár olvastam a hozzászólásban h nem kell,ki akartam próbálni,de legközelebb azt sem fogom. :)

kormoci.judit
kormoci.judit Mon, 2017-01-23 17:04

Köszönöm a receptet, - nekem működött, bár nem kellett bele a 3dl tej, csak kb. 2 dl. A maradékkal locsolgattam sülés közben és a végén, - és ezt tényleg nem szabad kihagyni! A töltelék feltekerése nehéz, mert tényleg kibuggyan belőle, - kevesebbel meg talán nem érdemes csinálni. Legközelebb megpróbálom 1 tojásfehérjével, bár ugye annak kéne összefogni sülés közben. Azért idegbajt nem kaptam, sőt a végeredmény egy rendkívül finom, puha, ízletes tészta lett, ezek után mindig ezt a receptet fogom használni.

Anya1976
Anya1976 Tue, 2016-11-22 18:58

Most lett kész. Minden tökéletesen működött. Annyit változtattam rajta, hogy 35 dkg sima és 15dkg rétes lisztet használtam a 3 dl tejhez. A krémbe kettő helyett egy tojás fehérjét tettem és reszeltem bele étcsokit.
Az illat isteni, az ize fenséges.

Baloghék_sütnek
Baloghék_sütnek Fri, 2016-07-29 12:27

Nagyon finom lett, már többször is elkészítettem, azóta ha kakaós csiga kell, csak ezt a receptet veszem elő. Nem csak a család, de a kollégáim szerint is fenséges. Köszönjük :)

lioncat26
lioncat26 Thu, 2016-01-21 19:45

Szia!
Köszönöm szépen a receptet...ma készítettem el először és nagyon jól sikerült (bár nekem is kellett hozzá még liszt) nagyon fincsi lett és gyönyörűen megnőttek :) ezentúl ezt a kelt tészta receptet fogom használni... :)

nadir
nadir Mon, 2016-01-18 18:24

Nekem bizony mesésen szépek lettek a csiguszok! :) Ugyan a 3 dl tej mellé kellett még lisztet tennem (rétesliszt/sima liszt kombóval), de sem a tésztával, sem a töltelékkel nem volt bajom, sőt. Most hűl, az ízéről még nincs infóm, de a kinézet csillagos hatos. Köszönöm Veronika! És az én fekete királyfim, meg a szibériai nagyhercegem csókoltatja a szépséges Piroskát. :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2016-01-19 01:01

Nagyon orulok, hogy neked tetszik a recept! A fekete kiralyfi udvozletet atadtam a szepseges Piroskanak, koszoni szepen:))))

júliusi6
júliusi6 Fri, 2015-10-30 18:00

A kep alapjan esett erre a kakaos csigara a valasztasom, de sajna egyaltalan nem sikerult pedig nem vagyok kezdo! A liszt abszolut kevesnek bizonyult, tennem kellett meg hozza mert annyira ragadt hogy nem akart elvalni a tal falatol. A krem nagyon finom, de a feltekeres es szeleteles egy remalom volt. Kinlodva kapargattam fel a tesztat a deszkarol. Abban a pillanatban tudtam hogy nem ez lesz a tokeletes k. csiga receptem :( A sutopapiron valo sutes egy abszolut remalom volt, ki nem lehetett szedni a leegett leragadt tesztat, maradok a vajjal kenos modszernel. A csoki olyan szinten kibugyogott sutes kozben hogy fel ora elteltevel le kellett zarnom, mert teljesen elfeketedett es mar egni kezdett. Szep feketek lettek... sajnalom mert tenyleg nagyon gusztik es ezt a receptet nagyon akartam szeretni.

Meli717
Elaichi / Meli717 Tue, 2015-08-18 17:47

Ezt ma én is elkészítettem, szerintem jó recept. Akiknek problémáik voltak az elkészítésénél, ott valsz. a liszt minősége illetve a tojások nagysága (M-L...stb.) lehet a probléma oka. Én W480 jelű liszttel és "M" nagyságú tojásokkal csináltam és egészen kezelhető volt mind a tészta, mind a krém (két fehérjével). Szerintem érdemes először kevesebb tejet a tésztába tenni és csak akkor hozzáadni a többit, ha szükségesnek tűnik (mert nem áll össze vagy nem tűnik elég puhának a tészta).
Köszönet a receptért Pussycatnek, én biztos el fogom még készíteni többször is!
üdv, Meli

madarlatta
madarlatta Sun, 2015-04-19 10:40

Epp most tettem be a sütöbe. Meg szerencse, hogy ma megszallt a zen, különben valszeg idegrohamokat kaptam volna miközben probaltam belevarazsolni a sütöbe a csigaszerüsegeket. Valaki irta, hogy nyakig csokis lett, jelentem, en csak könyekig! :D Meg utolag formazgattam öket kezzel, hogy valahogy csigara hasonlitsanak. Megprobaltam megkenni öket a tojas-tej komboval, de csak ugy maszatolgatni tudtam az ujjbegyemmel, ugyanis minden oldaluk csupa csoki volt. Nem is igen sikerült szabad tesztafelületet talalni.
A tesztarol: valoban nagyon klassz, pihepuha, jo illatu keltteszta sikerült belöle. En 20 dkg finomlisztetes 20 dkg teljes kiörlesü lisztet hasznaltam, emellett normal elesztöt es nem igazan mericskeltem a tejet, csak erzesböl ment bele. De most ugy nez ki, hogy tenyleg puha lesz. :)
Majd meglatom, hogy sütes közben kifolyik-e a csoki, de maradt egy kics, majd rajuk csorgatom.
A jegkockas trükköt is kiprobaltam. Nem tudom, hogy a sütöm gagyi-e, de robbanasszerü hangokat hallat. Valoszinüleg nem szereti az alja, hogy egyszerre kell a forrosaggal es a jeggel is küzdenie.
Mindenesetre elmentettem a receptet, de legközelebb a regi modszer szerint töltöm meg: olajjal megkenem a kinyujtott tesztat, raszorom a kakaot, csöpögtetek ra tejet. Es kesz. A többit hagyom a leirtak szerint.

bululu1
bululu1 Fri, 2015-04-24 12:25

Szia! Szerintem a töltelékbe elég egy tojásfehérje,nem folyik ki. Így bevált!

madarlatta
madarlatta Sun, 2015-04-19 10:49

Ja es meg egy: a tejmennyiseg szerintem sok. Az elöbb irtam, hogy nem mertem a tejet, de szemre nem volt 3 deci, amit beleöntöttem (beleszamolva az elesztö felfuttatasahoz hasznalt adagot is). Pedig a teljes kiörlesü liszt több folyadekot vesz fel, mint a normal. A harom deci, sima feher liszthez, valszeg sok.

bululu1
bululu1 Sat, 2015-04-18 06:18

sziasztok! Szerintem a töltelékbe elég egy tojásfehérje,nem folyik ki. Így bevált!

ToldiLilla
ToldiLilla Sun, 2014-11-30 20:18

2 dl tejjel csinaltam a tesztat, ezenkivul mindent ahogyan irtad es csodas lett. Nagyon puha es finom. Talan a tolteleket legkozelebb kakaosabbra csinalom, es nekem tul hig is volt, sok kifolyt, a vegen meg raontottem sokat a csigakra, mikor mar a tepsiben voltak, de igy is maradt ki. Koszonom a receptet! :)Biztos, hogy maskor is megcsinalom.

Berber
Berber / Berber Wed, 2014-11-26 17:54

Szia! A kép és a sok komment alapján esett a receptedre a választásom. Én csak fehérlisztet használtam hozzá, mert nem volt kedvem elmenni réteslisztért a boltba. Kézzel dagasztottam, és jó 3 marék lisszttel tőbb kellett az általad írt mennyiségnél. Remélem, fincsi lesz, mert most kel, aztán megy a sütőbe! :)

Berber
Berber / Berber Wed, 2014-11-26 20:30

Túl vagyok egy idegösszeroppanáson. A tészta szuper, de amint rákentem a tölteléket, és feltekertem, egy rémálom kezdődött. Gyakorlott vagyok, és ez mentett meg. A feltekerés sem volt egyszerű, javaslom fóliára nyújtani, mert úgy könnyebb lesz. Nekem össze-vissza csúszott. Aztán ki is lapult az egész tekercs. Bosszantó. Mivel lágy az egész, és csúszik is, felvágni katasztrófa volt. És függőlegesen tartva kell belevarázsolni a tepsibe, mert ha véletlenül elfordítjuk vízszintesbe a csigát, azonnal szétcsúszik. Nyakig kakaós voltam így is. Még mielőtt elérte a sütőpapírt, kifolyt a kakaó egy része. Ezek után már nem volt kedvem keleszteni, s hogy ne a kukában végezze, bedobtam a sütőbe. Az egyik torony alakú, a másik ellapult. Na mindegy. Az íze kiváló, de soha többet nem csinálom meg, mert ennyi idegeskedést és káromkodást nekem egyetlen tészta sem ér meg. Sajnálom, hogy így sikerült. Az íz jó, de a kinézetnek köze sincs a képhez.

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Tue, 2014-10-21 06:31

Szia. Kérdéseim a következők: miért kell tojásfehérje a töltelékbe? Mi a szerepe, sehol nem láttam még ilyet. A másik hogy ha annyira vigyázok a tésztára hogy folpakozom takarom, akkor amikor másodszorra kelesztem a tepsiben csak úgy, akkor nem lesz baja? Most hezitálok két recept között...és hány darab csiga lesz ebből az adagból? Másnap is puha marad? És ebből miért nem folyik ki a kakaó? :-) Köszönöm a válaszokat
Vik

Delaney
Delaney Sat, 2014-02-22 19:34

épp most csinálom a recept alapján a csigát, sajna nekem nem akar sikerülni :(
a recept szerint mértem a hozzávalókat de nekem a tészta nagyon nokedli állagú lett, iszonyat kevésnek tűnt a liszt a 3 dl tejhez, úgyhogy még rengeteg liszttel ki kellett pótolnom hogy összeálljon.
Most kel, illetve kelne, de nem akar abszolút, lehet az olajtól?? pedig az élesző felfutott rendesen :S HA felfutott az élesztő, miért nem akar megkelni??
nem tudom mi lehet, tényleg mindent a recept szerint csináltam :(

hinta6
hinta6 Sat, 2014-07-26 12:18

Csatlakozom hozzád,nekem is nagyon lágy lett a leírt alapanyagok alapján.Még sok lisztet raktam hozzá,így sikerült.Úgyahogy meg is kelt,finomnak finom,de a liszt a recept alapján édes kevésnek tűnik.Nem tudom másoknak ez hogy sikerült azzal a mennyiséggel.Vagy csak nem merik leírni?! :/

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2014-07-26 14:46

Sajnalom, hogy sok bajod volt vele, de csak arra tudok gondolni, hogy a liszttol is fugg a teszta surusege. En eppen ma is ebbol a keltteszta receptbol keszitettem sutemenyt es tokeletes lett. Itt ahol en elek valoszinuleg mas a liszt, pedig csak sima feher lisztet hasznalok. Probald meg kevesebb tejjel kezdeni es ha nem all ossze, meg mindig tehetsz hozza aprankent, de csak egyszerre egy evokanalnyit.
Remelem nem vette el a kedvedet a tovabbi keltteszta keszitestol!
Udv. Pussycat

Andie
Andie / Andie Mon, 2014-02-03 08:49

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy mi szerepe van a tejjel lelocsolásnak? :) Vàlaszod köszi!

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-02-03 09:10

Szia! A cukros tejjel valo lelocsolasnak a szerepe az, hogy attol lesz finom puha es nem szarad ki.
Udv. Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-02-03 13:39

Nem, egyaltalan nem. En is csak most keszitettem igy eloszor, azelott sosem hallottam, de nem bantam meg, es azota is igy keszitem. Tenyleg nagyon finom!:)

pirosribizli
pirosribizli Sun, 2013-12-15 22:55

Megsütöttem , nagyon jó a recept , szinte melegen felfaltuk , mint kis ''éhenkorászok'' akik még soha nem ettek kakós csigát ! A tészta , fantasztikusan puha , a tejlocsolást nem szabad kihagyni .
Recept könyve mentve , most sütöm másodszor . Köszönöm , egy jó , bevállt recept a legjobb ajándék , üdvözletem , P R

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-12-16 04:01

Nekem pedig a legjobb ajandek, ha masoknak is jol sikerulnek a receptjeim. Koszonom hogy megirtad! Es nagyon szivesen a recit!
Boldog Karacsonyt Kivanok, udvozlettel, Veronika

Krisznyuszi
Krisznyuszi Sat, 2013-05-25 19:58

nálunk tuti h minden kelt tészta ebből a receptből fog készülni, nagyon finom puha volt a tésztája, eddigi legfinibb kakaós csiga :D köszönöm a receptet

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-05-26 04:21

Igazan orulok hogy tetszik a recept, mi is nagyon szeretjuk. Nagyon szivesen. Udv. Veronika

KovácsHajni
KovácsHajni Sat, 2013-05-18 10:09

Szia!

Tegnap megcsináltam a csigát, de a tészta nagyon ragacsos lett. Nem tudom miért. Most először dolgoztam szárított élesztővel, lehet azért. Tettem még hozzá lisztet , úgy jó lett. Az íze nagyon finom. Ízlik az egész családnak.

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-05-18 10:49

Szia! Nagyon orulok, hogy vegul is sikerult es izlett. Az elofordul, hogy a lisztek nem egyformak, igy tobb vagy kevesebb folyadekot vesz fel. En is ugy szoktam adagolni a lisztet vagy a folyadekot ahogy a teszta megkivanja, de mindig csak keveset egyszerre, mondjuk csak egy kanallal.

Silent Hill
Silent Hill Thu, 2013-03-28 15:53

Szia, azt szeretném kérdezni, hogy muszáj megmelegíteni a lisztet? Csak mert rossz a mikrónk...

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-03-29 01:07

Szia, nem igazan muszaj, en csak azert szeretem megmelegiteni mindig ha kelt tesztat keszitek, hogy konnyebben megindul a keles. Arra vigyazz, hogy meleg, huzatmentes helyen tartsd a tesztat amig keleszted!:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-03-16 20:24

Kedves Veronika!

- nyami, kipróbálom így is,- főleg, hogy március közepe ellenére hideg, szél és nagy hó van,:(...- megint az ilyen kelt finomságok a nyerők!!! :)

Köszönöm szépen! :)
Nálatok milyen az idő?
Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-03-17 02:07

Kedves Eva-Anyoca! Nagyon szivesen, itt mar enyhult az ido, ezert is van mar jobb kedvem a sutogetesre. Hallottuk mi is, hogy mekkora ho esett M.O.-on, ez nagyon szokatlan marcius kozepen.
Pedig mar alig vartatok a tavaszt, - de most mar nem tarthat ez sokaig....ugy-hogy csak sutogessed te is a kalacsokat husvetra!
Szep vasarnapot!:)
Veronika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-03-17 10:51

Kedves Veronika!

Hát, ahogy szoktuk mondani: " a hátam közepére se kívántam" ezt az időt, nem hogy ténylegesen megkapjuk!! :(
Ekkora hó, szél, hóátfúvás és újra nagy erővel fűteni!!!!, a gondolat is borzalmas, hogy ki kell menni, nem csak havat lapátolni, hanem bolt, vagy aki dolgozik,...:(
A muszáj nagy úr.
Mielőbb vége lesz ennek, csak a tél mutatta meg hatalmát remélem, idei szezonban utoljára! :)

Húsvét mindjárt itt, és akkor is lehet kalács, és Fahéj csodás Pék csülök étele, ....amit nem rég rakott fel...szép lesz az ünnep!
Már szeretném, ha ültetnénk is, mert aztán meg, ha a hideg és hó miatt sokat csúszunk, soká lesznek a földből kikelő zöldségeink, ami itthon is kellemetlenséget okoz, - és az bizony a bolti árakon is meg fog látszódni,...és akinek nincs kertje, az szomorúan veszi majd ezt tudomásul. :(

Jöjjön a tavasz, igenis, nagy erővel, és készüljenek a kalácsok Húsvétra . :)
Éva-Anyóca

634
finomliszt 30 dkg
rétesliszt 10 dkg
1 tk
instant élesztő 4 kávéskanál
cukor 4 ek
tej 3 dl
tojássárgája 2 db
margarin 5 dkg
porcukor 14 dkg
margarin 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tojásfehérje 2 db
tej 1.25 dl
tojássárgája 1 db
tej 1 ek