Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós csiga Szűcs Anett konyhájából

Kakaós csiga Szűcs Anett konyhájából
Kakaós csiga Szűcs Anett konyhájából
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki se nem leveles tésztából, se nem kelt tésztából kívánja meg a kakaós csigát, akkor annak megosztom az én saját szerelmemet. A két tésztatípus vegyítve ad egy teljesen más ízélményt megmaradva a klasszikus vonalon, anélkül, hogy órákat a konyhában állnánk. Biztos vagyok benne, hogy az egész család és baráti kör kér majd repetát! ;)

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a vajas alaphoz

Hozzávalók a töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Körülbelül 45-50 db csigusz jön ki összesen belőle :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészták elkészítése

  1. Kelt tészta alap: Élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Amíg habos nem lesz, addig a lisztet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, az olajat, a sót egy tálba tesszük (megjegyezném, hogy aki édes szájú, mint jó magam, az nyugodtan adjon a tésztához pár kanál cukrot ízlésének megfelelően). A felfutott élesztőt a tészta többi alapanyagához öntjük, majd jól eldolgozzuk, gyúrjuk. Nem kell megijedni, a tészta ragacsos állagú lesz. Letakarva 1,5 órát pihentetjük.
  2. Vajas alap: A vajat a lisztet összedolgozzuk, míg jól formálható (gyurma) állagúvá nem válik.

Töltelék elkészítése

  1. A kakaót, a vaníliás és kristálycukrot, fahéjat összedolgozzuk egy kis tálban.
  2. A vajat csak a kenéshez használjuk, amikor kinyújtjuk a tésztát. Ez ad egy ragacsos réteget, amibe a kakaó bele tud ragadni.

Formázás és készre sütés

  1. A vajas alapot kinyújtjuk, amennyire csak tudjuk. (Ügyeljünk rá, hogy sütőpapíron nyújtsuk, mert a liszt már túl sok lesz neki.)
  2. A vajas alaphoz hasonlóan, méretben megegyezően kinyújtjuk a kelt tésztát is, de ezt már lisztezett felületen. A vajas alapot ráhelyezzük, és elkezdjük nyújtani a tésztákat egymásba. 5x-6x félbehajtva a lapokat nyújtófa segítségével egymásba dolgozzuk. Ha a tésztát az elején két felé vesszük, könnyebb dolgunk lesz.
  3. Elegendő hajtogatás után, a tésztát véglegesen vékonyra nyújtjuk. Megkenjük felolvasztott vajjal (ne sajnáljuk), majd megszórjuk gazdagon a cukros kakaóval. Ha elfogyna időközben a kakaó, ne spóroljunk, lehet újat kikeverni, hisz a végeredményben látszódni fog a különbség.
  4. A kakaóval bevont lapokat, kanál segítségével meglapogatjuk, hogy jól beleragadjon a vajba. Elkezdjük feltekerni úgy, hogy minden "hajtásnál" az üres-csupasz oldalt is kenjük vajjal, hogy minden oldalról ragadós legyen.
  5. A hengert ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a csigákat elkülönítjük, lefektetjük a sütőpapírra úgy, hogy a csiga végét maga alá hajtjuk, így nem válik szét sütés közben. Enyhén meglapítjuk, majd tojással lekenjük, hogy szép piros legyen. A csigákat kelesztés nélkül már csak sütjük 175-180 fokon. Jó étvágyat hozzá! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 2 177
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szűcs Anett

Mióta szakács: 2015.08.03.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csiga, csigusz, kakaós, hajtott

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1747
friss élesztő 25 g
cukor 2 teáskanál
tej 3 dl
finomliszt 0.5 kg
tojássárgája 2 db
vaníliás cukor 2 csomag
olívaolaj 0.5 dl
1 csipet
margarin 250 g
finomliszt 0.5 kg
cukrozatlan kakaópor 5 evőkanál
margarin 50 g
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 4 ek
fahéj 1 teáskanál
tojás 1 db